Nytt håp for gjeldsslettemekanisme i FN

Nytt håp for gjeldsslettemekanisme i FN

133 utviklingsland i G77 har fremmet et resolusjonsforslag i FN om å få på plass en ny gjeldsslettemekanisme.

Forslaget skal stemmes over i Generalforsamlingen tirsdag 9. september og kan bli banebrytende for land i gjeldskrise.

ForUM og flere organisasjoner har sendt brev til Norges ambassadør til FN, Geir O. Pedersen, for å oppfordre Norge til å stemme ja til forslaget.

Les brevet her.

”Dette kan bli et vendepunkt for både utviklingsland og europeiske land i gjeldskrise. Endelig ligger det et konkret forslag på bordet for hvordan man kan løse gjeldskriser på en rettferdig måte”, sier Gina Ekholt, daglig leder i SLUG, i en pressemelding onsdag.

I løpet av 2014 skal det internasjonale gjeldssletteinitiativet for fattige land fases ut, uten at en ny gjeldsslettemekanisme står klar til å ta over. Derfor jobber organisasjoner som Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og FN på spreng for å finne nye løsninger som kan hjelpe land i gjeldskrise.

For ForUM er det viktig at en ny gjeldsslettemekanisme er uavhengig av land og institusjoner som låner ut penger, og at den kan slette gjeld på en rettferdig måte.

Oppfordring til Norge

Bolivia har på vegne av G77 og Kina foreslått en resolusjon til FNs Generalforsamling for opprettelsen av en multilateral konvensjon som kan etablere et rettslig rammeverk for statlige restruktureringsprosesser. Med G77s støtte, og dermed 133 av FNs 193 medlemsstater, er det forventet at resolusjonen blir vedtatt med et stort flertall når den stemmes over 9. september.

”Norge har lenge gått i bresjen internasjonalt for opprettelsen av en internasjonal gjeldsslettemekanisme, og vi forventer at Norge viderefører dette engasjementet ved å stemme for forslaget fra flertallet av verdens utviklingsland neste uke”, sier Gina Ekholt.

SLUG sendte også denne uka en oppfordring til utenriksminister Børge Brende om at Norge må stemme for resolusjonen når forslaget kommer opp neste uke.


Relevante emner