I løpet av august måned ratifiserte tre nye land våpenhandelsavtalen Arms Trade Treaty (ATT). Først ut var Sierra Leone og Den Dominikanske republikk, etterfulgt av Montenegro den 18. august.
New Zealand var neste ut, den 2. september. Dermed har 45 land ratifisert så langt, blant de 118 landene som har signert avtalen.
Målet for Control Arms-koalisjonen, som over lang tid har jobbet for å få på plass den internasjonale avtalen, er at 50 land har ratifisert avtalen i løpet av høsten – og så raskt som mulig. Avtalen vil tre i kraft 90 dager etter at 50 land har ratifisert den.
Kan redde liv
Den internasjonale våpenhandelavtalen Arms Trade Treaty ble vedtatt i FN i fjor og omfatter alle konvensjonelle våpen, inkludert håndvåpen og ammunisjon. Avtalen vil blant annet forplikte stater til å avslå våpensalg når det er stor risiko for at våpnene vil bli brukt til å begå menneskerettsbrudd eller andre overgrep mot sivile.
Håpet er at avtalen vil redde liv, begrense brudd på menneskerettigheter og forhindre at våpen strømmer inn til aktører som begår grusomme overgrep. Avtalen har et reelt potensiale i seg til å begrense den væpnede volden som millioner utsettes for rundt om i verden.
De siste månedene har mediene florert av historier om voldelige konfliktene som har eskalert i både Gaza, Ukraina, Sør-Sudan, Irak og Syria.
- Disse konfliktene har flere ulike årsaker, men viser i alle tilfeller at bruk av uansvarlig eller ulovlig omsatt våpen holder liv i grusom gjentagende vold. Våpen forlenger og utdype konflikter; de brukes til å drepe og skade sivile, til å begå seksuell vold, og å tvinge barn til å bli soldater. Og kjernen til disse problemene dreier seg om uansvarlig handel med våpen, påpeker Control Arms-koalisjonen.
Norges pådriverrolle viktig
I begynnelsen av september deltar ForUM på et forberedende møtet til den første statspartskonferansen (CSP) 8.-9. september i Mexico City. Dette er et betydningsfullt steg for at våpenhandelsavtalen skal bli et sterkt rammeverk som kan bidra til å redde liv og redusere lidelser.
Norges rolle som pådriver i dette arbeidet vil fortsatt være svært viktig fremover, og ForUM ser det som nødvendig at Norge vil fortsette sin progressive og aktive rolle i arbeidet med ATT, og i de uformelle konsultasjonene i Mexico City.
Les også: Norge ratifiserer verdens første våpenhandelsavtale