Den 14. april gir Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) sin årlige oversikt over verdens militærutgifter og våpen. I den forbindelse har det siden 2011 blitt organisert aksjoner over hele verden. Totalt sett har den internasjonale eksporten av større konvensjonelle våpen i verden økt med 16 % mellom 2005–2009 og 2010–14.
Hvorfor er ikke media mer opptatt av det militære forbruket? Dette var temaet for et frokostmøte på Fredshuset på den symboltunge dagen 9. april. Norges Fredsråd, Norges Fredslag, Changemaker, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet(IKFF), Bestemødre for fred og International Peace Bureau (IPB) arrangerte møtet.
-Er det så mye hemmelighold rundt våpenhandel at det er for komplisert for journalister å finne frem til relevante data? Er redaktører redde for å utfordre maktstrukturene og bli sett som naive eller som upatriotiske i en periode med sterke politiske spenninger i flere deler av verden? spurte ordstyrer Ingeborg Breines panelet som blant annet besto av redaktørene for avisene Le Monde diplomatique, Klassekampen og Ny tid, og fikk medhold fra flere.
De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd – som skal sikre verdensfreden - er blant de største våpeneksportørene med USA fortsatt suverent på topp, viste tall som våpenekspert Alexander Harang i Norges Fredslag presenterte. Men også lille Norge er en betydelig eksportør.
-Siden trygghet er hovedbegrunnelsen for våpenproduksjon er det urovekkende at storeksportøren Norge ikke gjør det de kan for å sikre at ikke norske våpen havner på avveie og gjør verden farligere, sa ForUMs Borghild Tønnessen-Krokan som innledet på møtet.
Hun viste til at særlig Arbeiderpartiet, Høyre og FrP for eksempel nøler med å ville kreve sluttbrukererklæringer når de selger våpen til NATO-allierte. Norskeide fabrikker i utlandet selger dessuten våpen og ammunisjon uten hensyn til norske regler. Og våpendeler – som for eksempel drivstoff til raketter laget på Hurum – brukes i kriger Norge er imot. Norge eksporterer dessuten våpenutstyr til en rekke undertrykkende regimer som Saudi-Arabia. Det er uansvarlig, mener ForUM som sammen med andre deltar på en markering utenfor Stortinget tirsdag 14. april mot sistnevnte mens Stortinget diskuterer norsk våpeneksport.
Tønnessen-Krokan viste til at den globale våpenindustrien er preget av hemmelighold og korrupsjon. Derfor må statistikken tas med en klype salt. Konsekvensene for bærekraftig utvikling er alvorlige, minnet hun om. I år skal verdens ledere beslutte hvordan fattigdom og klimaendringer skal bekjempes og finansieres de neste femten årene. Penger som kunne gått til helse og utdanning forsvinner for ofte i skatteparadiser og/eller brukes på våpen som kan gi mindre trygghet, advarte hun.
-Overdrevet militærforbruk, væpnet vold og uansvarlig våpenhandel hindrer utvikling, understreket Tønnessen-Krokan på møtet. –I løpet av sekunder kan en bombe eller kule ødelegge mennesker, bygninger eller tillit som tar år å bygge opp.
En god nyhet er imidlertid at verdens førsteavtale i kraft som regulerer handelen med konvensjonelle våpen, Arms Trade Treaty trådte i kraft julaften, etter mange års arbeid fra enkeltland og organisasjoner som Control Arms, der ForUM er styremedlem.
-Nå er det ikke lenger fritt frem for å kjøpe og selge våpen. Men skal avtalen ha en virkning må den etterleves i tråd med intensjonene, og landene må rapportere skikkelig. Likevel: Da vi startet kampanjen for denne avtale sa de fleste at dette var helt urealistisk. Nå har vi våpenhandelsavtalen. Det viser at det nytter, avsluttet Tønnessen-Krokan.