De første to ukene av juni finner Klimakonvensjonens årvisse forberedelseskonferanse sted i Bonn 1. - 11. juni.
- Dette vil bli et viktig møte for å komme fram til en brukbar forhandlingstekst som kan ferdigstilles og vedtas på COP21 i Paris, sier seniorrådgiver i ForUM, Arvid Solheim.
ForUMs Klimagruppe arbeider nå med et innspill til de norske forhandlingsposisjonene på dette junimøtet.
- Dette er en bredt anlagt kollektiv prosess, der gruppas nærmere 15 deltagende organisasjoner gir sine bidrag til et felles produkt. Medlemmene er spesielt opptatt av at Norge, i tillegg til å være en brobygger og tilrettelegger i forhandlingene, må komme med solide løfter om å bidra med klimafinansiering, sier Solheim.
Fjorårets forhandlinger i Bonn: Gammel uenighet stadig i veien for framgang
Norge må komme med solide løfter om å bidra med klimafinansiering
Norge må gi klart budskap
Solheim forteller at utviklingslandene føler at løftene om solid finansiering av utslippsreduksjoner og tilpasning aldri har blitt oppfylt, og at det heller ikke foreligger noen tegn på at industrilandene har langsiktige forpliktende planer om å bidra substansielt til klimafinansiering.
I lys av dette mener ForUM at det ville være et veldig positivt signal til hele prosessen om Norge sto fram med budskap om at klimafinansieringen vil øke i årene som kommer, at det vil være midler i tillegg til vanlig bistand og at det finnes en tverrpolitisk enighet om å opprettholde slik finansiering i årene fram mot 2030.
- Spørsmål om klimafinansiering og addisjonalitet er viktige tema i den pågående Finance for Development-prosessen. Skal klimafinansiering regnes som vanlig bistand (ODA), eller skal den komme i tillegg til og regnes uavhengig av bistand?, spør Solheim.
Dette temaet vil bli diskutert på et seminar som ForUMs Klimagruppe planlegger i mai, uke 20.