Markering mot våpeneksport

Borghild Tønnessen-Krokan var en av mange norske organisasjonsledere som i dag markerte sin motstand mot at Norge eksporterer våpen til autoritære regimer.

Markering mot våpeneksport

34 organisasjoner la i dag ned roser foran stortinget i en markering mot at norske våpen eksporteres til autoritære regimer som Saudi Arabia og deretter, for eksempel, brukes i ulovlig krig mot sivile i Jemen.

For tredje gang siden 2013 ble det i dag holdt en markering på Eidsvolls plass, hvor stortingspolitikerne ble bedt om å sette foten ned for all eksport av militærutstyr til land hvor det foregår grove og rutinemessige brudd på menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett.

34 organisasjoner og trossamfunn sluttet seg til markeringen, inkludert Amnesty International, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Changemaker. Kirkelig Fredsplattform står bak markeringen. Etter en appell gikk én og én representant for hver organisasjon frem og la ned en rose på en enkel kiste som skulle symbolisere mennesker som blir fengslet, torturert og drept i de landene Norge selger militærutstyr til.

Stemmer i Stortinget i morgen

Norge selger våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar. Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen.

På Stortingsdebatten i morgen, 26. april, har politikerne anledning til å endre praksis.

- Dette er den beste anledningen på flere tiår til å gjøre noe med norsk våpeneksport. Venstre og SV har gått sammen om flere forslag som effektivt vil sette en stopper for eksport til autoritære regimer, sier Tor Kristian Birkeland, koordinator for Kirkelig Fredsplattform. Dersom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF stemmer for forslagene fra V og SV, får forslagene flertall, påpeker han.

ForUM får ikke svar fra UD

Den 6. januar i år søkte ForUM om innsyn for å vurdere hvilke avgjørelser som er tatt i forkant av at det ble utstedt lisenser for å eksportere norsk forsvarsmateriell til Saudi Arabia, Emiratene, Kuwait og Qatar. Hittil har ønsket endt med avslag.

- At Norge selger militærmateriell til noen av verdens mest undertrykkende regimer, som også anklages for å bryte folkeretten i krigen i Jemen - der skoler og sykehus bombes - er åpenbart kontroversielt. Offentligheten bør derfor få innsyn i dette. Vi spør oss hva regjeringen har å skjule, sa fungerende leder i ForUM Borghild Tønnessen-Krokan til Dagbladet i forrige uke.

Norge har nå innført en midlertidig stans i utførsel av ammunisjon til Emiratene fordi «det kan brukes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen».

- Jeg er nå redd for at Stortinget lar seg fortrylle av avgjørelsen om å stoppe eksporten av ammunisjon til Emiratene inntil videre, men da glemmer de det som har vært et stort problem i mange år: Nemlig den interne menneskerettighetssituasjonen i landene som vi eksporterer til, sier Birkeland.

Her kan du lese innstillingen til Stortinget som det i morgen skal stemmes over.

Denne appellen ble lest opp:

«Vi, ledere og representanter for humanitære, menneskerettighets- og fredsorganisasjoner og trossamfunn, er samlet i dag for å gi en tydelig beskjed til våre folkevalgte. Beskjeden er denne: Eksport av norsk militært utstyr er deres ansvar. I 2014 solgte Norge militærutstyr til blant annet Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Oman, og Kuwait. Dette er land som har begått mange og grove brudd på menneskerettighetene i en årrekke. Tusenvis av mennesker sitter fengslet – og mange tortureres – for å kreve grunnleggende friheter. 

Etter at den Saudi-ledede koalisjonen intervenerte i Jemen i 2014, er det godt dokumentert at koalisjonen har begått flere krigsforbrytelser der. I 2011 sendte Emiratene og Saudi-Arabia soldater til Bahrain for å slå ned på fredelige demonstranter som krevde demokrati. Faren for at det norske militærutstyret brukes og har blitt brukt til undertrykking og krigsforbrytelser er reell.

I dag eksporteres det militært utstyr fra Norge og av norskeide bedrifter i utlandet til disse landene som aktivt motarbeider menneskerettighetene gjennom sin praksis. Landene begrenser grunnleggende friheter og rettigheter for sine innbyggere. Politiske aktivister, journalister, religionskritikere, nettaktivister, arbeidere som organiserer seg, og andre som ønsker å kritisere eller forandre sine politiske systemer eller arbeidsvilkår, må være svært forsiktige med hvordan de uttaler seg for å unngå arrestasjon, tortur, eller i verste fall dødsstraff.

Ved å eksportere militært utstyr til disse landene, tjener Norge penger på å styrke regimenes muligheter til å begå overgrep, grove menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser. Det er Stortingets ansvar å stanse denne eksporten. Ikke hjelp undertrykkerne.»

Tilsluttede organisasjoner var:

Amnesty International Norway

Atlasalliansen

Forum for Utvikling og Miljø

Kirkens Nødhjelp

Kvekersamfunnet

Changemaker

Den norske kirke v/Mellomkirkelig råd

Kvekerhjelp

Frelsesarmeen

International Peace Bureau

Digni

Norges Fredslag

Norges Kristelige Studentforbund

KFUK-KFUM Global

Redd Barna

Norges Fredsråd

IFOR Norge

Den Norske Burmakomité

Fokus

Nordahl Grieg Fredsfond

Bestemødre for Fred

Caritas Norge

Care

Norges Kristne Råd

FIAN

Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet

Holistisk Forbund

Raftostiftelsen

Nei til Nye NATO

Human-Etisk Forbund

Press

Den katolske kirke

Karibu-stiftelsen

Humanistisk Ungdom