Under 30-årsmarkeringen fortalte Elin Enge - primus motor for Felleskampanjen og senere daglig leder i ForUM - for hvordan samarbeidet for bærekraftig utvikling har utviklet seg i det norske sivilsamfunnet.
-Felleskampanjen omfavnet raskt de fleste miljø- og solidaritetsorganisasjoner i Norge. Den inspirerte også til lignende initiativ i andre land og sto sentralt i opprettelsen av en internasjonal samarbeidsplattform rundt Rio-toppmøtet i 1992, fortalte Elin Enge (bildet under).
Se NRK Dagsrevyen 1987 om Brundtlandkommisjonen
Elin Enge (bildet) startet Felleskampanjen og var senere leder for Forum for utvikling og miljø. Her i samtale med Andrew Kroglund, tidligere styreleder i ForUM, under 30-årsmarkeringen etter ForUMs årsmøte.
«Beslutningstagerne har forstått at miljø- og solidaritetsorganisasjonene er en uunnværlig deltager i arbeidet mot utviklingskrisen. Samtidig har organisasjonene sett behovet for økt informasjon om nødvendigheten av internasjonale forhandlinger og forpliktelser. Dette er utgangspunktet for etableringen av ForUM», stod det i det aller første informasjonsheftet om ForUM, utarbeidet våren 1993.
Forum for utvikling og miljøs nye leder Borghild Tønnessen-Krokan understreket hvor viktig Elin Enge har vært i dette arbeidet, og takket også gamle og nye kolleger, medlemmer og partnere for de viktige jobben de har gjort for en bedre verden.
-Skal vi klare å takle de største utfordringene i vår tid, fram mot 2030, trengs et sterkt sivilsamfunn både hjemme og ute. Det har vi her i Norge, det er ingen selvfølge, det må vi dyrke og styrke, sa Tønnessen-Krokan. Hun fortsatte:
-Vi må fortsette å samarbeide bredt og lære av hverandre – de som jobber med miljø, menneskererttigheter, humanitære spørsmål, fred osv, for alt henger sammen med alt, som Gro sa. Og vi må også samarbeide med andre sektorer, for ingen av oss klarer det alene. Vi er i samme båt, sa hun.
ForUMs årsmøte
Feiringen fant sted etter Forum for utvikling og miljøs (ForUMs)
årsmøte, der en ny treårig strategi ble vedtatt, med FNs bærekraftsmål
som felles retning. Årsmøtet ble innledet med en partidebatt om
bærekraftsmålene der statssekretær Tone Skogen (H) deltok sammen med
politikere fra KrF, Venstre og SV, dagen etter høring om samme tema på Stortinget.
Deretter ble en serie kortfilmer om bærekraftsmålene spredt på sosiale medier. Filmene er laget av Hacienda Film sammen med ForUM, i samarbeid med mange av medlemsorganisasjonene.
Bakgrunn for Felleskampanjen og ForUM:
På slutten av 1980-tallet var det en stigende miljøbevissthet og en gryende erkjennelse av sammenhenger mellom miljø og utviklingsutfordringer. I Norge ble Felleskampanjen for jordas miljø og utvikling initiert for å skape folkelig oppmerksomhet rundt Brundtlandkommisjonens rapport Our Common Future om bærekraftig utvikling.
Under FNs Earth Summit i Rio de Janeiro i 1992 forpliktet verdens
ledere seg til å følge opp både en klimakonvensjon og en
biodiversitetskonvensjon. Med Rio-konferansen kuliminerte den folkelige
miljøinteressen, kanskje som en følge av at folk flest stolte på at
politikerne nå ville ta tak.
Rio-konferansen ga imidlertid ingen grunn til å slappe av – det var bred enighet om at Felleskampanjen ikke bare kunne ta slutt. Det var nå arbeidet skulle begynne. For det første trengte myndighetene av flere grunner et "ForUM", noe mobiliseringen rundt Felleskampanjen hadde vist. En slik institusjonell løsning kunne passet også godt inn med den norske tradisjonen om nært samarbeid mellom myndigheter og organisasjons-Norge. For det andre stod helhetlig tenkning knyttet til miljø- og utviklingsproblematikk sterkt ved inngangen til 1990-tallet.
1. januar 1993 ble ForUM formelt opprettet av medlemsorganisasjoner som hadde vært aktive i Felleskampanjen.
I dag samarbeider ForUMs 50 medlemsorganisasjoner tverrfaglig for at forpliktelsene i FNs bærekraftsmål og Klimaavtalen i Paris skal oppfylles innen 2030 - at fattigdommen skal avskaffes og de farlige klimaendringene stanses.
Fra å skape folkelig engasjement rundt Brundtlandkommisjonens anbefalinger for bærekraftig utvikling i 1987 begynte organisasjonene som dannet ForUM å koordinere arbeidet opp mot de nye FN-toppmøtene for å meisle ut et veikart for bærekraftig utvikling.