Bærekraftsuka 2022: HÅP FOR 2030

Bærekraftsuka 2022: HÅP FOR 2030

Bærekraftsuka er ForUMs årlige kampanje for å spre bevissthet om og arbeide mot FNs bærekraftsmål. Fokuset vårt i år har vært å spre håp for Agenda 2030.

Kick-off i Hausmanns gate 19

Etter over 20 år i Storgata 11 har Forum for utvikling og miljø flyttet inn i nye, lyse lokaler i Hausmanns gate 19. Vi bestemte oss derfor for å holde en aldri så liten kick-off-fest for å starte Bærekraftsuka 2022!

Etter litt god gammeldags mingling, beveget vi oss opp til vårt flotte møtelokale hvor ForUMs daglige leder Kathrine Sundt-Henriksen og styreleder Eirik Lindebjerg holdt velkomsttale, etterfulgt av morsom standup fra Asria Mohamed fra Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Etter mørket senket seg, forvandlet rommet seg til dansegulv ledet av DJ Hege Skarrud, mens vår fagrådgiver by day, karaoke jockey by night, Sondre Nave, ledet karaokebar i egen avdeling.

Bu22 21

ForUMs daglige leder Kathrine Sundt-Henriksen og styreleder Eirik Lindebjerg holdt velkomsttale på kick-off-festen for Bærekraftsuka.

Arrangementer

Det har sjeldent vært viktigere å finne håp for fremtiden enn nå. I 2030 skal FNs 17 bærekraftsmål være nådd. Ekstrem fattigdom skal være avskaffet, klimaendringene stanset, økosystemene i havet og på land reddet. Alle barn skal ha gratis utdanning, og ingen skal gå sultne. Hvordan skal vi nå disse målene? Og hvordan kan Norge bidra slik at vi kan nå bærekraftsmålene i tide?

Disse spørsmålene og mange flere var tema for arrangementer som ble holdt i våre nye kontorer midt i hjertet av Oslo.


Korona - en unnskyldning til å kvele sivilsamfunnet?

Som norsk sivilsamfunn med relativt kort vei til makta har vi et ansvar for å bidra til å styrke vilkårene og mulighetene for våre kollegaer verden over. Derfor arrangerer vi seminarrekka "Under press" hvor vi får høre direkte fra aktivister fra det globale Sør, faglige eksperter og politikere, samt legger til rette for diskusjoner blant våre medlemsorganisasjoner. Målet er å bringe fram kunnskap, erfaringer og ikke minst utvikle krav og anbefalinger i vårt felles arbeid for sivilsamfunnets rolle.

Først ut i seminarrekka var frokostseminaret "Korona – en unnskyldning til å kvele sivilsamfunnet?". Seminaret ble arrangert i samarbeid med Fellesrådet for Afrika og SAIH.

For å få nærmere innsikt i virkeligheten fra sivilsamfunnet verden over, hadde vi med oss aktivist Nancy Njenge fra studentorganisasjonen Zinasu i Zimbabwe og Ingrid Rostad, fagrådgiver i ForUM og koordinator for sivilsamfunnet som arbeider opp mot FNs miljøprogram (UNEP). Begge var tydelige i sine budskap på at vilkårene for sivilsamfunnet har blitt kraftig forverret, og ba Norge om å være en tydelig alliert i møte med autoritære regimer.

Bu22 105

F.v. Ingrid Rostad, fagrådgiver i ForUM, Nancy Njenge fra studentorganisasjonen Zinasu i Zimbabwe og Aron Halfen, leder for politikk i ForUM

Finnes det håp for Parisavtalen?

I klimaarbeidet er det en viktig men tung oppgave å holde på håpet. Men hvor finnes egentlig håpet i 2022? For å hjelpe oss med å finne håpet for fremtiden holdt vi panelsamtale "Finnes det håp for Parisavtalen?" ledet av seniorrådgiver ved ForUM Lillian Bredal Eriksen. Vi inviterte en forsker, en besteforelder og en ungdom for å høre hva som gir dem håp for 2030!

Våre gjester var:

  • Karen O' Brien, verdensledende samfunnsgeograf og forsker ved Universitetet i Oslo. Hun har sittet i FNs klimapanel fem ganger og er blitt omtalt som “forskeren som fortsatt tror det kan gå bra”.
  • Linda Rundquist Parr, styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon
  • Matilde Angeltveit, LNUs ungdomsdelegat til klimaforhandlingene

"Hver dag når vi leser avisen ser vi at klimakrisa blir sterkere og sterkere, og det er lett å miste håpet. Men det er også tid for å se opp og frem og finne ut hva vi nå skal gjøre», sier Karen O' Brien.

Trenger du å få bukt med klimadepresjonen og kjenne litt håp for fremtiden, så kan du se panelsamtalen her!



Fra vedtak til virkelighet: Alle har rett til et levelig miljø. Men vil alle få det?

I sommer vedtok FNs generalforsamling resolusjonen som anerkjenner retten til et levelig, sunt og bærekraftig miljø som en menneskerettighet, til stor jubel fra sivilsamfunnet. ForUM har i samarbeid med organisasjoner fra hele verden fulgt arbeidet med forholdet mellom menneskerettigheter, klima og miljø tett.

Til seminaret "Fra vedtak til virkelighet: Alle har rett til et levelig miljø. Men vil alle få det?" inviterte vi Sébastien Duyck, jurist og leder av arbeidet med menneskerettigheter og klima på CIEL (Center for International Environmental Law). Duyck er gjesteforsker ved Northern Institute for Environmental and Minority Law, Arctic Centre, University of Lapland hvor han fokuserer på internasjonal klimapolitikk, forvaltning av arktiske områder, menneskerettigheter og miljøet.

Duyck og vår fagrådgiver på natur Ingrid Rostad ledet en diskusjon om hvordan vi kan sikre at resolusjonen om retten til et levelig miljø kan få praktiske konsekvenser for menneskers tilgang til menneskerettigheter.

Bu2022 Retten Til Et Levelig Miljø

Sébastien Duyck, jurist og leder av arbeidet med menneskerettigheter og klima på CIEL, holdt et meget spennende foredrag om retten til et levelig miljø.

Medlemsmøte: Statsbudsjettet - hva forventer vi og hvordan kan vi samarbeide best mulig?

Fjorårets statsbudsjett førte til store protester fra utviklings- og miljøorganisasjonene. Regjeringen hadde allerede varslet at årets budsjett blir skuffende for mange. Økonomiske kriser, inflasjon og advarsler om vanskelige tider gjør at handlingsrommet blir mindre og kuttene flere og større.

Bistandsbudsjettet er under press. De siste årene har debatten rast om vaksiner, flyktningutgifter og klimafinansiering, og spørsmål om hvordan vi skal finansiere globale fellesgoder på en rettferdig måte mangler fremdeles et tydelig svar. Hvordan vil trangere tider slå ut på bistandsbudsjettet? Frykter vi kutt i år? Hva fungerte i vår felles innsats i fjor og hva bør vi gjøre annerledes?

Disse spørsmålene prøvde vi å finne svar på på medlemsmøte om statsbudsjettet som vi arrangerte under Bærekraftsuka. Vi delte erfaringer fra forrige runde med budsjettforhandlinger, om hva vi forventet skulle skje i årets runde og hvordan vi kunne koordinere oss for mest mulig gjennomslag.

#Bærekraftsuka

I tillegg til å være vertskap for arrangementer, lanserte ForUM den digitale kampanjen "Håp for 2030". Vi inviterte ledere fra norsk sivilsamfunn og aktivister fra Norge og fra det globale Sør til å fortelle oss om sitt håp for at vi kan nå FNs bærekraftsmål innen 2030 i en bilde- og videoserie. Kampanjen finnes på ForUMs Facebookside, Instagram, Twitter og YouTube.

"Mitt håp for at vi skal nå bærekraftsmålene innen 2030 er basert på alle de engasjerte menneskene som jeg møter i jobben min i ForUM. Vi må bare gire opp enda mer nå, gjøre enda mer og gjøre ting enda bedre, og så skal vi klare å komme i mål", sier daglig leder i Forum for utvikling og miljø, Kathrine Sundt-Henriksen.

"Hvis vi utdanner våre barn og ungdommer for framtida, gir vi de grønne ferdighetene og gjør de til en grønnere generasjon", sier Alejandro Luque, ungdomsaktivist fra Equador.

Skrivekonkurranse "Korleis skal vi nå berekraftsmåla innan 2030?"

I partnerskap med Framtida og Magasinett inviterte ForUM til skrivekonkurranse for unge under 25 om hvordan vi skal nå bærekraftsmålene innen 2030! Til sammen fikk vi 58 bidrag som kjempet om vinnerpremien på 3000 kroner. Marius Moldsvor (17) fra Senja utmerket seg med sitt personlige engasjement for klima og mot det omdiskuterte Wisting-feltet og vant konkurransen med sin kronikk "Ikkje gløym klimakrisa! – Det er ikkje for seint å snu".

Juryen besto av Andrea Rygg Nøttveit, redaktør i Framtida, Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i ForUM, og Isaac Elstad Røssnes, leder i Press – Redd Barna Ungdom.

Intervju med Marius kan du lese her.


For mer informasjon kontakt:

Bilde av Aron Halfen

Aron Halfen

LEDER POLITIKK
Kontaktperson for: koordinering av politiske utspill, FNs bærekraftmål, Norge som investor, Topplederforum for bærekraftsmålene
+47 482 78 101

Relevante emner