I intervjuserien "Sett fra sør" deler aktivister fra Asia, Afrika og Latin-Amerika sine perspektiver på Norge og rike lands rolle i bærekraftig utvikling, og hvordan sivilsamfunn fra hele verden kan stå sammen i kampen for en rettferdig og bærekraftig klode.
Hvilken påvirkning har Norge og andre rike land i det globale Nord hatt på bærekraftig utvikling til nå, og hva kan og bør de samme landene gjøre for å sikre global rettferdighet de neste 30 årene?
For de fleste land i det globale Sør, som Malawi hvis økonomi er avhengig av landbrukssektoren, har Norges handlinger til nå bidratt til økonomisk ustabilitet, matusikkerhet og fattigdom. Framover må Norge, som en stor oljeprodusent og -eksportør, ta mer ansvar for sine historiske utslipp som har ført til global oppvarming og klimaendringer. Dette særlig fordi konsekvensene treffer de landene som har bidratt minst til klimagassutslipp hardest.
Ansvaret for en rettferdig global fremtid krever samarbeid og at nasjoner deler på ansvaret. Land i det globale Sør må gå over til fornybar energi og unngå fossile energikilder fordi dette vil bidra til å redusere utslipp av klimagasser og bekjempe klimaendringene. Men rike land må gå foran med et godt eksempel når det gjelder å redusere sine egne klimagassutslipp, samtidig som de støtter utviklingsland i å gjøre det samme.
Land i det globale Nord må altså oppfylle sine forpliktelser til klimafinansiering, og øke klimafinansieringen som skal rettes mot bærekraftig utvikling. Norge bør også spille en aktiv rolle i å fremme gjeldslette for land som har økt sin gjeldsbyrde i forsøk på å tilpasse seg virkningene av klimaendringer. Det er ironisk hvordan rike land gir lån til land som lider under konsekvensene av deres handlinger, i stedet for å gi hjelp i form av bistand for å dekke skadene.
Hva kan og bør norsk sivilsamfunn gjøre for å bidra?
Ved å bygge samarbeid og partnerskap på internasjonalt nivå og ved å løfte stemmer med ulik bakgrunn, kan komplekse utfordringer adresseres mer effektivt fordi det blir investert i å samle resurser, kunnskap og ekspertise. Sivilsamfunnet kan også bidra gjennom kapasitetsbygging, noe som vil gi lokalbefolkning kunnskap om bærekraft og påvirkningsarbeid, slik at de kan arbeide for politiske endringer i tråd med bærekraftsmålene i sine lokalsamfunn. Sivilsamfunnet kan også introdusere utvekslingsprogrammer slik at de kan få praktisk erfaring med utfordringer i andre regioner, noe som vil hjelpe begge parter med å komme opp med innovative løsninger.
Sivilsamfunnet kan også spille en avgjørende rolle i å følge opp regjeringers handlinger, politikk og prosjekter for å sikre gjennomsiktighet, ansvarlighet og en bærekraftig praksis. Jeg vil rose de norske sivilsamfunnsorganisasjonene for deres innsats for å bidra til en bærekraftig fremtid. La oss være mer innovative og proaktive i å møte de globale utfordringene for å skape en rettferdig verden.
Hva er de største utfordringene i din region når det kommer til bærekraft, klimaendringer, menneskerettigheter og global rettferdighet?
Land i det globale Sør, som Malawi, står overfor fattigdom og matusikkerhet som forverres av klimaendringene. Gjentatte flommer og langvarige tørkeperioder har ført til redusert jordbruksproduksjon og økonomisk ustabilitet, ettersom de fleste lands økonomi avhenger av landbruket. I tillegg mangler mange avsidesliggende områder tilgang til elektrisitet, som begrenser mulighetene for utdanning og økonomisk vekst. Dette bidrar også til miljøødeleggelse og jorderosjon, da den raskt voksende befolkningen tyr til avskoging i jakten på ved og kull som energikilder.
Hvordan påvirker norsk politikk bærekraftig utvikling i ditt land?
Norsk politikk har hatt betydelig innvirkning på bærekraftig utvikling i Malawi på tvers av ulike sektorer. Norge har for eksempel støttet klimatiltak i Malawi gjennom sitt klima- og skoginitiativ. I tillegg fremmer Norge bærekraftige jordbrukspraksiser i Malawi som øker matproduksjon, sikkerhet og bidrar til fattigdomsreduksjon.
Intervjuet er et av bidragene i antologien Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden. Antologien ble utgitt i anledning ForUM sitt 30-årsjubileum. Les mer om og bestill antologien her.