Klimatoppmøte i Baku: Norge må sikre klimafinansiering

Klimatoppmøte i Baku: Norge må sikre klimafinansiering

Verdens ledere samles neste uke til FNs klimatoppmøte, COP29, i Baku, Aserbajdsjan, med flere avgjørende temaer på agendaen. Med eskalerende klimakonsekvenser som ekstremvær og økende tap av menneskeliv, krever Forum for utvikling og miljø (ForUM) at Norge tar ansvar med ambisiøse mål for klimafinansiering, samt sikrer en omstilling bort fra fossile brensler på hjemmebane.

Nye mål for klimafinansiering

Å sikre et nytt globalt finansieringsmål for perioden etter 2025, er den største saken på årets møte. ForUM mener målet må økes betraktelig fra det gamle målet på 100 milliarder USD, og at dette må være offentlig finansiering addisjonell til bistand, som gir utviklingsland ressurser til både utslippskutt, tilpasning til klimaendringer og håndtering av tap og skade.

– Klimakrisen krever at de rikeste landene som har hatt størst ansvar for utslippene bidrar med betydelig klimafinansiering for å hjelpe land som er sårbare for klimaendringene. Et nytt klimafinansieringsmål på minst 1000 milliarder dollar årlig er nødvendig, og Norge må bidra med minst 67 milliarder kroner for å bygge tillit og redusere de enorme utfordringene disse landene står overfor, sier generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, Kathrine Sund-Henriksen.

Verden står langt unna 1,5-gradersmålet

FN kom akkurat med en ny rapport som avslører at verden med dagens klimapolitikk er godt på vei mot 3,1 grader oppvarming, noe som vil ha katastrofale konsekvenser for menneskeheten. Hvis alle land oppfyller sine klimamål, vil vi oppnå 2,5 graders oppvarming som vil skape store irreversible klimaendringer.

- Det er helt nødvendig med en styrking av globale og nasjonale klimamål og en effektiv og rettferdig politikk som vil gjøre det mulig å nå disse målene. Nå begynner vi virkelig å gå tom for tid til å skyve på utslippskuttene til neste periode eller neste regjering. Når verden begynner å koke, er det for sent, sier seniorrådgiver for klima i Forum for utvikling og miljø, Lillian Bredal Eriksen.

Bredal Eriksen koordinerer sivilsamfunn i Baku og deltar i den norske delegasjonen under klimatoppmøtet.

Norge må fase ut fossile brensler

På det siste klimatoppmøtet, COP28 i Dubai, kom verdens ledere til en historisk beslutning om omstilling vekk fra fossile brensler og om å tredoble den globale kapasiteten for fornybar energi. Denne enigheten markerte et vendepunkt i internasjonal klimapolitikk, men denne visjonen må omsettes til konkrete tiltak. ForUM krever at COP29 i Baku bygger videre på dette grunnlaget med sterke og bindende vedtak som sikrer reell handling.

- Avtalen om å fase ut fossile brensler fra Dubai var et viktig steg, men ordene må nå følges opp med handling. Vi trenger forpliktelser om raskere og mer omfattende utslippskutt, og Norge må vise vei ved å fase ut sin egen olje- og gassproduksjon. Det er avgjørende at COP29 forsterker ambisjonene og etablerer konkrete tiltak for å sikre en overgang til fornybar energi som ivaretar både klima og lokalsamfunn, sier Bredal Eriksen.

ForUM understreker at rike land har et særlig ansvar for å gå foran i fossilutfasingen. På COP29 må Norge og andre industriland forplikte seg til en tidslinje for nedtrapping av fossil energi, samtidig som de støtter utviklingsland i deres egne omstillingsprosesser.

Menneskerettigheter under press

COP29 finner sted i Aserbajdsjan, et land kjent for menneskerettighetsbrudd og undertrykkelse av uavhengige stemmer. I forkant av forhandlingene har aktivister, politisk opposisjonelle og journalister blitt forfulgt og arrestert. Dette er det tredje klimatoppmøte på rad i en autoritær stat, etter Egypt og De forente arabiske emirater.

- Sivilsamfunnets handlingsrom lukker seg i stadig flere land. Når FNs toppmøter finner sted i autoritære stater, er vi bekymret for både aktivister og for sikkerheten til deltakere i utsatte grupper, som LHBTQI-personer. Norge må legge press på Aserbajdsjan for å respektere menneskerettighetene, endre undertrykkende lover og sikre beskyttelse og løslatelse av menneskerettighetsforkjempere, slik at uavhengige stemmer kan delta på klimatoppmøtet, avslutter Sund-Henriksen.

Klimapolitikk i USA

- Det at Donald Trump nå igjen har blitt valgt som president i USA kan være en dårlig nyhet for klima. Vi håper at han ikke vil trekke seg ut av Parisavtalen som han gjorde under sin forrige periode som president, og at klimagassutslippene ikke vil øke i USA som følge av hans politikk, sier Sund-Henriksen.


For mer informasjon, kontakt:

Lillian Bredal Eriksen (i Baku)
Seniorrådgiver for klima i Forum for utvikling og miljø (ForUM)
lillian@forumfor.no | +47 46 96 90 33

Nina Krizan (i Oslo)
Senior kommunikasjonsrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM)
nina@forumfor.no | +47 45 01 10 17