- Vi må kutte ut kull, olje og gass

Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver for internasjonal klimapolitikk i WWF Verdens naturfond, intervjues av NRK på klimatoppmøtet i Dubai (COP28). Foto: Christian Bjørnæs, CICERO.

- Vi må kutte ut kull, olje og gass

Inga Fritzen Buan fra WWF Verdens naturfond elsker når Youngstorget i Oslo fylles av likesinnede som synger sammen. Hennes hjertesak er at verden må omstille seg fra fossil til fornybar energi, på en måte som ikke går utover verdens fattige.

Hvilket tema jobber du med?

Tittelen min er seniorrådgiver for internasjonal klimapolitikk. Jeg koordinerer det internasjonale WWF-nettverket sitt arbeid med å påvirke FNs klimaforhandlinger og hvordan verden skal nå målene vi har satt oss i Parisavtalen. Jeg deltar på de årlige klimatoppmøtene, selvfølgelig, men jobber også med dette resten av året. I tillegg jobber jeg sammen med kolleger i WWF i Kina for å fremme fornybar energi og utslippsreduksjoner i næringslivet der, i et prosjekt støttet av Norad.

Hva er din hjertesak og hvorfor?

Fast, fair, full and funded fossil fuel phase-out. Min hjertesak er at verden må omstille seg fra fossil til fornybar energi, og at det må gjøres på en måte som ikke går utover verdens fattige. Klimaendringene er grunnleggende urettferdig og går mer utover land og folk med lave utslipp enn oss som bor i rike høyutslippsland. Fornybar energi må erstatte fossil energi, både fordi vi må kutte ut kull, olje og gass, fordi verden trenger energi, og fordi de positive bonuseffektene av fornybar energi er utallige.

Hvem er forbildet ditt og hvorfor?

Franscesca Albanese, spesialrapportør for FN i de palestinsk-befolkede områdene Gazastripen og Vestbredden. Hun er en italiensk jurist og menneskerettighetsaktivist som er en svært tydelig og troverdig stemme for palestinske rettigheter og mot det pågående folkemordet. Hun gir meg mot og inspirasjon. I Norge vil jeg trekke fram Rødt-politiker og aktivist Sofia Rana, som i årevis har stått i en storm av hets og rasisme på grunn av jobben hun gjør for menneskerettigheter og mot rasisme.

Inga Fritzen Buan  Foto Privat

Selfie fra klimatoppmøtet i Dubai (COP28) med Climate Action Network (CAN) sitt daglige nyhetsbrev ECO.

Hva er det beste minnet du har fra å være aktivist?

Jeg elsker det når Youngstorget i Oslo fylles av likesinnede som synger sammen. I over 40 år har jeg markert den internasjonale kamp- og solidaritetsdagen 1. mai på Youngstorget sammen med foreldrene mine og søstra mi. Det har vært fint å se at klima og miljø bli viktigere og viktigere også her, men det handler også fortsatt om faglige rettigheter og beskyttelse av velferdsstaten, og om antirasisme og internasjonal solidaritet.

Hvordan holder du deg oppdatert?

I jobbsammenheng handler det nesten mest om å filtrere ut hva som er viktigst, fordi det er så mye som er interessant. Jeg lærer mye av å snakke med kollegaene mine. Privat hører jeg mye på lydbøker, ofte sakprosa om svært ulike tema, gjerne populærvitenskap. Og de siste åra har jeg lært enormt mye av Tiktok.

Hva gjør du for å koble av? /Har du noen tips til avkobling for travle aktivister?

Her er jeg en enkel sjel. Jeg liker å strikke, trene pilates, bake brød og lage mat som tar lang tid. Sommerstid er jeg med når samboeren min spiller discgolf og vinterstid går jeg ofte på ski med foreldrene mine. I tillegg er egentid egentlig det som holder meg i gang. Noen får kanskje dårlig samvittighet, eller de føler de går glipp av mye om de ikke er med på alt. Skal du holde ut og holde deg frisk, må du investere i egen helse og avkobling også. Det skal man ikke ha dårlig samvittighet for.


Relevante emner


Aktivisten

En aktivist er en person som brenner for en sak og som aktivt jobber for endring. Aktivister står opp for det de tror på, og spiller en viktig rolle i å gjøre verden til et bedre sted. I ForUM-nettverket finnes mange aktivister, og i denne spalten møter du noen av disse ildsjelene.