Bærekraftsmålene 10 år: – Globalt samarbeid avgjørende

Marcela Frugård, seniorrådgiver i FN-sambandet. Foto: privat.

Bærekraftsmålene 10 år: – Globalt samarbeid avgjørende

Mandag 14. juli samles FNs medlemsland i New York for å gjøre opp status for bærekraftsmålene. – Møtet er en sjanse til å justere kursen, sier Marcela Frugård i FN-sambandet.

Frugård er seniorrådgiver i FN-sambandet og deltar i den norske delegasjonen til FNs høynivåforum for bærekraftsmålene (HLPF). I forkant av møtet har FNs generalsekretær lagt fram sin årlige rapport om bærekraftsmålene.

Rapporten viser at verden er i rute eller gjør moderat fremgang på 35 prosent av de 137 delmålene det finnes data for. Samtidig har 47 prosent av delmålene utilstrekkelig fremgang, mens 18 prosent har gått tilbake sammenlignet med 2015, da 2030-agendaen med de 17 bærekraftsmålene vedtatt av alle FNs medlemsland.

– Møtet [HLPF] er en kritisk evaluering og en sjanse til å justere kursen. Samtidig har verden endret seg mye siden 2030-agendaen ble vedtatt. Mange land står i alvorlige kriser utløst av covid-19-pandemien og klimakriser, i tillegg til at store konflikter som krigene i Gaza, Sudan og Ukraina preger verdensbildet, sier Frugård.

– Politisk vilje utfordres av motstridende interesser og mangel på finansiering, og voksende geopolitiske spenninger truer med å bremse eller til og med reversere fremgangen. I en slik tid er internasjonale møteplasser som HLPF avgjørende for å holde fast ved det globale samarbeidet og de forpliktelsene bærekraftsmålene krever.

Mål under lupen

Tematisk vil årets møte sette søkelys på mål 3 om god helse og livskvalitet, mål 5 om likestilling mellom kjønnene, mål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst, mål 14 om livet i havet og mål 17 om samarbeid for nå må målene.

– Disse speiler aktuelle utfordringer som ettervirkninger av covid-19-pandemien, økende ulikhet, klimakrise og havforurensning – og behovet for bedre internasjonalt samarbeid, sier Frugård.

Hun viser til at årets møte er knyttet til flere sentrale hendelser i FN, inkludert FNs fjerde internasjonale konferanse for finansiering for utvikling, «Fremtidspakten» som ble vedtatt i fjor, og 30-årsjubileet for Beijing-erklæringen.

– Årets møte blir en viktig arena for å drøfte hvordan disse kan sette fart på oppnåelsen av bærekraftsagendaen og sikre mer forpliktende samarbeid, sier Frugård.

FN-sambandet under HLPF

Ett av FN-sambandets mål er å skape engasjement for globale, bærekraftige løsninger, forteller Frugård.

– Å delta på HLPF er viktig ikke bare for å lytte og lære, men også for å kunne bidra aktivt til handling på de sakene vi engasjerer oss for. Sivilsamfunnet spiller en sentral rolle i arbeidet med å fremme bærekraftig utvikling – gjennom alt fra undervisning og aktiviteter i skolen, til bevisstgjøring i lokalsamfunn og påvirkning av beslutningstakere, sier hun.

– Med vår tilstedeværelse ønsker vi å løfte erfaringer fra grasrota og vise hvordan sivil innsats er avgjørende for å nå globale mål. Samtidig gir HLPF en viktig mulighet til å knytte kontakt med aktører fra hele verden, utveksle ideer og samarbeide om løsninger på tvers av landegrenser.

Veien videre

I etterkant av HLPF må verden få fart på arbeidet med bærekraftsmålene, sier Frugård. Her vil behovet for finansiering for utvikling stå sentralt.

– Investeringsgapet for bærekraftsmålene i utviklingsland er nå på 4 billioner dollar per år. Det er avgjørende å øke finanseringen, og reformere det globale finanssystemet for å frigjøre finansering. I tillegg vil det bli avgjørende å løse konflikter gjennom dialog og diplomati. 123 millioner mennesker er på flukt, og antall sivile drept i konflikt har økt drastisk de siste årene. Behovet for fred er mer presserende enn noensinne, avslutter hun.


FNs høynivåforum for bærekraftsmålene

FNs høynivåforum for bærekraftsmålene (HLPF) er verdenssamfunnets årlige møte for å gjøre opp status og drøfte problemstillinger knyttet til arbeidet med FNs bærekraftsmål, som skal nås innen 2030.

Årets HLPF finner sted fra 14. til 23. juli i New York, med hovedtema: «Advancing sustainable, inclusive, science- and evidence-based solutions for the 2030 Agenda for Sustainable Development and its Sustainable Development Goals for leaving no one behind».

Les mer