Framtiden i våre hender satt også i utvalget som jobbet fram forslaget regjeringen baserer seg på. Matsvinnutvalget overrakte sin rapport 3. januar 2024.
1. Hvordan ligger Norge an med å løse problemet med matsvinn?
Vi kaster faktisk 21 % mindre mat nå enn i 2015, så det har skjedd ting både i matbransjen og hjemme i husholdningene. Men målet er at vi skal ha halvert matsvinnet innen 2030, og da har vi et godt stykke igjen å gå.
2. Hvorfor er matsvinnloven viktig nå?
Matsvinn er et stort samfunnsproblem - både når det gjelder klimautslipp og rent etisk: Det er mange som ikke har råd til mat til seg selv og familien sin, selv her i Norge, og likevel går mat som kunne mettet 1 millioner mennesker rett i søpla hvert år. Samtidig har Miljødirektoratet utredet at det å halvere matsvinnet, er blant de ti mest effektive klimatiltakene våre.
Matsvinnloven vil kreve at dagligvarekjedene selger mat som nærmer seg holdbarhetsdato billigere, og at matbransjen donerer overskuddsmaten sin til aktører som Matsentralen. Slik vil mye mer mat bli spist, ikke kastet. Derfor en matsvinnlov vil være gode nyheter både for klima - og for folk flest!
3. Hva er bra med loven, og hva kunne vært bedre?
Både kravet om nedprising av mat og om donasjon av overskuddsmat, er veldig bra. Det vil føre til at langt mer mat havner på tallerkenen i stedet for i søppelkassene til matbransjen. Samtidig mener vi det mangler grep som gjør at vi forbrukere kan kaste mindre mat hjemme. Vi kaster årlig mat hjemme til en verdi av 12 milliarder kroner, og for å redusere svinnet hjemme, må vi kjøpe mindre mat enn i dag. Da må bransjen ansvarliggjøres for å selge altfor store forpakninger, for 3-for-2-tilbud og andre salgsteknikker som bidrar til at vi kjøper for mye mat.
4. Hva skjer videre med matsvinnloven?
Matsvinnloven legges frem for stortinget nå før påske, og så skal man i gang med å utarbeide forskriftene til loven i 2025-2026. Forhåpentligvis trer loven i løpet av 2026.
5. På hvilke andre måter kan man løse problemet med matsvinn?
Å øke folks kompetanse innen matlaging, er viktig. Vi håper derfor vi får se en etterlengtet styrking av Mat og helse-faget i skolen, som kan gi nordmenn økt kompetanse innen mat og matsvinn.
Les også: Endelig er matsvinnloven her! Framtiden i våre hender