Artikkelen ble først publisert på concord.se. Teksten er oversatt fra svensk, justert og publisert med tillatelse fra CONCORD Sverige.
I begynnelsen av april var over 100 personer samlet til et digitalt møte for å dele erfaringer om hvordan bistanden i Norge, Danmark, Sverige og Finland har utviklet seg de siste årene, både i innhold og omfang. Den amerikanske presidents drastiske bistandskutt har også gjort temaet mer aktuelt.
Kutt i bistand og Ukraina-fokus i Sverige
Tre hovedendringer i svensk bistand, ifølge Åsa Thomasson i CONCORD Sverige:
- Bistanden synker fra 0,93 prosent av bruttonasjonal inntekt (BNI) i 2023 til 0,68 prosent av BNI i 2028, ifølge prognosene.
- Geografisk omfordeling – en stor del av bistanden flyttes til Ukraina fra andre land.
- En stadig mindre andel av bistanden går til de minst utviklede landene og til skjøre stater.
Finland kutter og legger om bistanden
Noen trender i finsk bistand de siste årene, ifølge Ilmari Nalbantoglu fra Fingo:
- Kutt, både i absolutte beløp og som andel av BNI.
- Bistanden til fire land er trukket tilbake.
- Det følges ikke lenger opp hvor stor andel av bistanden som går til de minst utviklede landene.
- Svekket støtte til klima og biologisk mangfold.
- Støtten til sivilsamfunnet har ikke blitt redusert i like stor grad som resten av bistanden, og andelen støtte til sivilsamfunnet er derfor historisk høy.
- Det finnes en sterk politisk vilje til å kombinere handel og bistand.
- Ansvaret for bistanden er flyttet til utenriksministeren.
Danmark: Strategisk skifte og stabil støtte til sivilsamfunnet
Rebekka Blomqvist i Globalt Fokus forteller at Danmark i over 40 år har satt av 0,7 prosent av BNI til internasjonal bistand. Her er noen punkter om hva som skjer akkurat nå:
- I juni utløper den nåværende strategien for utviklingssamarbeid.
- I 2022 havnet bistanden under 0,7 prosent av BNI fordi økonomien vokste raskt og bistanden ikke holdt tritt. Dette ble kompensert for året etter, da den totale bistanden for første gang nådde 20 milliarder danske kroner, og det fortsatte i 2024. Men nasjonale flyktningkostnader tærer på bistandsbudsjettet.
- Siden forrige sommer har Danmark ikke hatt en egen bistandsminister – utenriksministeren har også ansvaret for bistanden. - Det har ført med seg både utfordringer og muligheter i forhold til å plassere utviklingspolitikken i en ny geopolitisk situasjon, sier Rebekka.
- Bistandens fokus skifter fra menneskerettigheter til handel. Utenriksministeren har uttalt at utviklingsbistanden må være en del av utenrikspolitikken og ikke bare kan være viet til "fattigdomsbekjempelse og idealisme".
- Danmark er en av de største giverne til Ukraina i forhold til BNI.
- Støtten til sivilsamfunnet er stabil, og de strategiske partnerskapene fortsetter.
Énprosentmålet lever i Norge
Dette kjennetegner norsk bistand, ifølge Aron Halfen i Forum for utvikling og miljø (ForUM):
- Norge har i mange år hatt som mål å sette av 1 prosent av BNI til bistand. Dette målet har blitt nådd de siste ti årene med unntak av 2022. Da vokste Norges økonomi som følge av krigen i Ukraina, og bistanden endte på 0,86 prosent av BNI. I 2023 ble 1,09 prosent av BNI satt av til bistand, og den største delen av økningen gikk til støtte til Ukraina.
- I regjeringsforhandlinger går de større partiene ofte inn med et bud på mindre enn 1 prosent av BNI, med en forventning om at mindre partier vil være villige til å gi etter på andre områder for å få opp andelen.
- Fordeling av norsk bistand: Omtrent 50 prosent går til multilaterale organisasjoner, 23 prosent til sivilsamfunnet, 17 prosent til Afrika og 16 prosent til Europa. Ukraina er den største mottakeren i Europa, med Norge på andreplass, fordi en stor andel av bistanden har gått til nasjonal flyktningmottakelse.
- Sending-rapporten fra 2023, «Investing in a common future», argumenterte for at 0,7 prosent av BNI burde gå til globale fellesgoder og 0,7 prosent til fattigdomsbekjempelse.
- Dette ville i praksis innebære en økning i bistanden, hvor økningen skulle komme fra privat finansiering.
ForUM tok initiativ til møtet, sammen med CONCORD Sverige, Globalt Fokus og Fingo.
For mer informasjon, kontakt: