Ny rapport: Hvor ansvarlig er Oljefondet?

Foto: Roman Wimmers/Unsplash

Ny rapport: Hvor ansvarlig er Oljefondet?

En ny rapport ser på Etikkrådets arbeid med Statens pensjonsfond utland, også kjent for Oljefondet. Rapporten framhever behovet for åpenhet og strenge retningslinjer for investeringer.

«Hvor ansvarlig er Oljefondet» er skrevet av Pia Rudolfsson Goyer på vegne av Forum for utvikling og miljø (ForUM).

Rapporten tar for seg de etiske retningslinjene og vurderingene som ligger til grunn for eksklusjon av selskaper fra fondet.

Den gir innsikt i hvordan Etikkrådet håndterer utfordringer knyttet til menneskerettigheter, miljøskader og økonomisk kriminalitet, og diskuterer potensielle forbedringer i rådets mandat og retningslinjer.

Åpenhet rundt det etiske arbeidet

– Rapporten viser hvordan Etikkrådets muligheter til å påvirke Oljefondets investeringer gjennom de etiske retningslinjene blir utfordret og kommer med flere eksempler på investeringer som ikke fremstår som ansvarlige og i henhold til retningslinjene i en verden preget av krig, konflikt og grunnleggende brudd på menneskerettighetene, sier Aron Halfen, leder for politikk i ForUM.

Rapportforfatter Goyer understreker hvor viktig det er å bevare dagens åpenhet om det etiske arbeidet i Oljefondet – med åpne søkbare beholdningslister, og offentlige begrunnede vedtak om eksklusjoner.

Goyer er jurist med over 20 års erfaring innen næringsliv og menneskerettigheter. Hun har blant annet vært seniorrådgiver sekretariatet for Etikkrådet til Statens pensjonsfond utland og arbeider i dag som uavhengig rådgiver for selskaper og investorer med særlig fokus på aktsomhetsvurderinger og arbeidstakerrettigheter.

Mer fokus internasjonalt

Goyer er også styremedlem i Institute for Human Rights and Business (IHRB), og har utviklet metodikk for Shades of Green (S&P) under EUs taksonomi. Goyer har bidratt i arbeidet med programvare knyttet til kravene i EUs bærekraftsdirektiver.

Tidligere har hun arbeidet i Utenriksdepartementet i Stockholm og vært forsker ved Universitetet i Oslo. Ifølge Goyer blir fondets arbeid i større grad fulgt med på internasjonalt enn i Norge.

– Økt medieoppmerksomhet om Etikkrådets og NBIMs etiske arbeid kan bidra til en mer informert debatt – om hva som fungerer og hva som bør endres, sier hun.


ForUMs arbeidsgruppe for Norge som investor arbeider for at Statens pensjonsfond utland (SPU) og andre norske investorer praktiserer åpenhet og prioriterer hensynet til menneskerettigheter og miljø i sin virksomhet. For mer informasjon, kontakt:

Bilde av Aron Halfen

Aron Halfen

LEDER POLITIKK
Kontaktperson for: koordinering av politiske utspill, FNs bærekraftmål, Norge som investor, Topplederforum for bærekraftsmålene
+47 482 78 101

Etikkrådet

Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland, ofte kalt Oljefondet, er fondets etiske og normbaserte vaktbikkje. Det er et uavhengig organ som gir råd til Norges Bank om å vurdere om selskaper skal ekskluderes fra fondet eller settes under observasjon, basert på retningslinjer som er fastsatt av Finansdepartementet med hjemmel i Lov om Statens pensjonsfond.

Etikkrådets medlemmer er valgt ut fra sin personlige ekspertise og erfaring, og representerer kun seg selv. De etiske retningslinjene for Oljefondet er basert på FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper om ansvarlig næringsliv.