-Vi når hverken FNs bærekraftsmål eller Parisavtalen uten levende samfunn i rike og fattige land som bryr seg om framtida og står på for en bedre verden, sier daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske sivilsamfunnsorganisasjoner.
I Norge koordinerer ForUM sivilsamfunnets arbeid med bærekraftsmålene og Parisavtalen som ble vedtatt i 2015 og skal nås innen 2030. Både politikere og eksperter har påpekt at avtalene neppe hadde blitt vedtatt uten sivilsamfunnet som pådrivere, og at målene ikke vil nås uten sivilsamfunnet.
-ForUM samarbeider med toneangivende sivilsamfunnsorganisasjoner og koalisjoner internasjonalt. Flere av disse når ut til hundrevis av organisasjoner i utviklingsland og utviklede land som igjen styrkes i arbeidet for bærekraftig utvikling. Slik skapes ringer i vann, forklarer ForUMs leder.
Blant de internasjonale sivilsamfunnsnettverkene ForUM har støttet faglig og økonomisk de siste årene er Together 2030 som koordinerer arbeid med FNs bærekraftsmål, Climate Action Network og afrikanske ungdomsorganisasjoner som arbeider med å nå Parisavtalen, og Control Arms som var blant favorittene til Nobels fredspris som pådriver for bedre våpenkontroll. I tillegg har ForUM støttet nasjonale organisasjoner som for eksempel indiske Cividep, som lærer opp indiske lokalsamfunn i hvilke rettigheter de har, og hvordan næringsvirksomhet kan bli mer ansvarlig.
Det fredelige, felles arbeidet for FNs bærekraftsmål og klimamål forener organisasjonene på tvers av landegrenser, alder, politisk og religiøs orientering. Nylig lanserte ForUM en rapport sammen med sin internasjonale partner Together 2030 som kartlegger hvordan sivilsamfunnskoalisjoner i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Europa arbeider for å nå FNs bærekraftsmål. Sammen vil de presentere noen av funnene under en side-event i FNs høynivåpolitiske forum (HLPF) i juli, der Tønnessen-Krokan deltar som medlem av Norges offisielle delegasjon.
Imidlertid er uavhengige sivilsamfunnsorganisasjoner under press i mange land. Bare i fjor ble for eksempel 197 miljøforkjempere drept, ifølge tall fra både Global Witness, the Guardian og Regnskogfondet.
Dette er også et av temaene for Oslo Tropical Forest Forum som regjeringen arrangerer i slutten av juni. Sammen med Norad og blant annet Regnskogfondet vil ForUM bidra til et sivilsamfunnsarrangement i forbindelse med forumet.
-Å kjempe for en bedre verden der miljø og mennesker tas vare på er jo livsviktig, men mange steder dessverre også dessverre livsfarlig. Derfor bør disse modige stemmene høres, støttes og beskyttes bedre, avslutter Tønnessen-Krokan.
Les mer om ForUM internasjonale samarbeid