Varslingsrutiner for Forum for utvikling og miljø

Vedtatt av styret i ForUM 20.11.24 etter samarbeid med tillitsvalgt og verneombud i ForUM.

Hva er varsling?

Å varsle er å si ifra om kritikkverdige forhold knyttet til ForUM som arbeidsplass eller virksomhetens aktiviteter og drift.

Med kritikkverdige menes ulovlige forhold som er i strid med lover og rettsregler, våre skriftlige etiske retningslinjer, eller etiske normer som det ellers er bred tilslutning om i samfunnet.

Eksempel på kritikkverdige forhold er når noe innebærer:

  • fare for liv eller helse
  • korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
  • myndighetsmisbruk
  • uforsvarlig arbeidsmiljø
  • brudd på personopplysningssikkerheten

Lovbrudd og straffbare forhold anses alltid som kritikkverdige forhold.

Ytringer om forhold som kun gjelder en arbeidstakers eget arbeidsforhold, regnes ikke som varsling med mindre det faller inn under det loven definerer som et kritikkverdig forhold ihht. punktene over her.

Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre om et forhold er kritikkverdig eller ikke. Da kan den som vurderer å varsle, søke råd hos arbeidsgiver, verneombudet, tillitsvalgte eller ringe Arbeidstilsynet for veiledning. Du kan også finne informasjon om varsling på Arbeidstilsynets nettsider.

Hvorfor er varsling ønskelig?

Hvis det finnes kritikkverdige forhold i virksomheten vår, vil vi at de skal avdekkes sånn at vi kan håndtere og rette opp i dem. Varsling kan være med å sikre at lovbrudd og andre kritikkverdige forhold ikke skjer, noe som igjen kan være med å skape grunnlag for et godt arbeidsmiljø eller godt samarbeidsklima. Vi oppfordrer derfor klart til at alle eventuelle kritikkverdige forhold, varsles om.

Hvem kan varsle?

Arbeidstakere kan alltid varsle om kritikkverdige forhold etter arbeidsmiljøloven kapittel 2 A. Innleide eller personer som utfører arbeid uten å være arbeidstakere, har også rett til å varsle. Det kan være studenter i praksis, eller personer som i forbindelse med arbeidsrettede tiltak utplasseres i virksomheten uten å være arbeidstakere.

Øvrige personer tilknyttet virksomheten, som ansatte eller frivillige fra medlemsorganisasjoner som >span class="NormalTextRun SCXW68484601 BCX8">opplever eller er vitne til.

Når har du plikt til å varsle?

Noen ganger har vi plikt til å varsle. Det gjelder dersom vi blir:

  • oppmerksomme på feil eller mangler som kan medføre fare for liv eller helse, og som ansatte ikke selv kan rette opp
  • kjent med at det skjer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen
  • skadet eller syke av arbeidet eller forholdene på arbeidsplassen

Hvem skal det varsles til?

Intern varsling

Du kan alltid varsle leder i virksomheten (p.t. Birgitte Lange, epost birgitte@forumfor.no tlf. 928 45 558).

Du kan også varsle tillitsvalgt i ForUM (p.t. Lillian Bredal Eriksen, epost lillian@forumfor.no, tlf. 469 69 03) eller verneombud (p.t. Ida Svendsen, epost ida.svendsen@forumfor.no, tlf. 924 84 696). De vil følge opp henvendelsen overfor rette vedkommende i virksomheten.

Gjelder informasjonen en sak som kan involvere ledere i virksomheten, og/eller du ikke har oppnådd noen reaksjon fra den du først varslet til, kan du varsle styreleder Eirik Lindebjerg (tlf. 959 21 337). Du har alltid rett til å varsle relevante saker til offentlige myndigheter, som Arbeidstilsynet og Økokrim. Dersom du vil varsle offentligheten, for eksempel media, stiller arbeidsmiljøloven noen ekstra krav:

  • du må være i aktsom god tro om at det faktisk foreligger et kritikkverdig forhold,
  • varselet må gjelde kritikkverdige forhold som er av allmenn interesse, og
  • du må først ha varslet internt, eller ha grunn til å tro at det ikke vil nytte å varsle internt i virksomheten

"Aktsom god tro" vil si at du må ha grunn til å tro at påstandene er riktige. Du skal ikke gå ut i media eller offentligheten med grunnløse påstander.

På hvilken måte kan du varsle?

Det er ingen formkrav til et varsel, og du kan varsle enten skriftlig eller muntlig. Du må samtidig forsikre deg om at den du varsler til, oppfatter at du varsler.

Muntlig varsling kan skje pr. telefon eller direkte til en av personene nevnt i forrige avsnitt om «Hvem skal det varsles til».

Skriftlig varsling kan skje pr. brev eller e-post. ForUMs postadresse er Hausmanns gate 19, 0182 Oslo.

Varsling kan gjøres anonymt, men det er ønskelig at du oppgir din identitet av hensyn til virksomhetens behov for å kunne undersøke saken grundigst mulig. Dette sikrer også et best mulig resultat.

Dersom du varsler vil navnet ditt være en fortrolig opplysning for den begrensede personkretsen i virksomheten som behandler saken.

Hva bør varslingen inneholde?

Et varsel bør inneholde disse opplysningene:

  • Navn og kontaktinformasjon til den som varsler, dersom den som varsler ikke ønsker å være anonym
  • Tilknytning til virksomheten (dersom varsler ikke ønsker å være anonym)
  • Hva som har skjedd, eller hva det kritikkverdige forholdet handler om
  • Når det skjedde (for eksempel tidsrom, dato og klokkeslett)
  • Hvem som er involvert
  • Hvor det skjedde
  • Om det var vitner til stede 
  • Kjennskap til tidligere saker med samme innhold/person
  • Dokumentasjon eller bevis, dersom dette finnes

Oppfølging av varsling

Den som mottar varselet, skal følge opp dette og undersøke påstandene grundig. Det skal snarest mulig ryddes opp i eventuelle kritikkverdige forhold.

Når vi undersøker et varsel, skal vi følge prinsipper for god saksbehandling. Det betyr:

  • at varslerens identitet og opplysninger i saken ikke skal være kjent for flere enn det som er nødvendig (konfidensialitet)
  • at den som håndterer varsling ikke skal ha egne interesser i saken (habilitet)
  • at den som beskyldes for et kritikkverdig forhold, må få mulighet til å gi sin versjon av saken

Så lenge du som varsler ikke er anonym, skal du alltid få tilbakemelding så raskt som mulig om at varselet er mottatt, samt videre saksgang og rutiner ved oppfølging av et varsel.

Hvem som følger opp varselet (generalsekretær, styreleder eller evt. andre), avhenger av hva og hvem varslingen gjelder.

Når påstandene i varselet skal følges opp, vil du som regel bli intervjuet av den som følger opp varselet. Formålet med intervjuet er å få påstandene avklart eller utdypet, få frem navn på andre som kan belyse saken og undersøke om det foreligger noen dokumentasjon. Den som varselet er rettet mot vil også bli intervjuet separat. Dersom det er nødvendig for å få saken opplyst, vil også nærmeste leder eller andre som kan belyse saken bli intervjuet. Arbeidsgiver skal imidlertid ikke involvere flere personer enn nødvendig.

Så langt som mulig skal du også få tilbakemelding om hvilket utfall saken har fått.

Dersom det viser seg at det etter gjennomførte undersøkelser ikke er avdekket kritikkverdige forhold, skal du også få tilbakemelding om dette.

Melding om kritikkverdige forhold knyttet til navngitte personer er å anse som personopplysninger og skal behandles i tråd med reglene i personopplysningsloven.

Hensynet til den det varsles om

Et varsel kan være rettet mot én eller flere personer, mot kollegaer eller mot arbeidsgiver.

Den som blir utpekt som ansvarlig for et kritikkverdig forhold, har rett til å få vite hva hun/han blir beskyldt for, og til å gi sin versjon av saken.

Varslers identitet skal ikke gjøres kjent for flere enn det som absolutt er nødvendig for den videre saksbehandlingen av varslingen.

Det kan være belastende å bli varslet på, det vil si å være den som blir utpekt som ansvarlig for det kritikkverdige forholdet. Også den det er varslet om, kan ha behov for og skal få tilbud om oppfølging av relevante personer i eller tilknyttet virksomheten.

Sikkerhet for varsler

Gjengjeldelse mot arbeidstakere som varsler i samsvar med arbeidsmiljøloven, er forbudt. Eksempler på gjengjeldelse er usaklig forskjellsbehandling, endring i stilling, sosial ekskludering og advarsler.

Det er arbeidsgiver som har ansvar for at arbeidstakeren som varsler, ikke blir utsatt for gjengjeldelse. Dersom den som varsler står i fare for å bli gjengjeldt eller kommer i en sårbar situasjon, skal arbeidsgiver risikovurdere situasjonen – det vil si skal kartlegge og vurdere alle farer og problemer og vurdere risikoen knyttet til varslingen. Dersom risikovurderingen tilsier det, skal arbeidsgiver sørge for ulike tiltak som kan forebygge gjengjeldelse.

Dersom du likevel opplever gjengjeldelse, skal du straks si fra til styreleder Eirik Lindebjerg, telefon 959 21 337 eller e-post: elindebjerg@wwf.no. Vedkommende skal snarest følge opp dette.