- Hvordan man skal styrke sivilsamfunnets deltakelse i FN er svært viktig for norske myndigheter i post Rio+20-prosessen, sa politisk rådgiver Audun Garberg fra Miljøverndepartementet i sin åpningstale under seminaret torsdag.
- Jeg ser frem til å motta anbefalingsrapporten som ForUM vil overrekke meg og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i januar 2013, sa Garberg videre.
Erfaringer fra ulike FN-fora ble presentert av flere internasjonale eksperter, der både Jan Gustav Strandenæs, Nora McKeon og Alexander Juras skapte en bredere forståelse av temaet blant de mange norske organisasjoner som jobber for økt påvirkning i FN. Mange ForUM-organisasjoner kom med konkrete innspill på seminaret.
- Det mangler en strategisk langsiktig plan for hvordan FN ønsker sivilt samfunns deltagelse, sa Johanne Houge fra Naturvernforbundet.
Houge kom nylig tilbake fra klimatoppmøtet i Doha, der hun kunne meddele at det er de mange små avgjørelsene som bestemmer om organisasjoner får delta konstruktivt i FN-prosesser.
- Må inkludere sivilt samfunn
Seminaret tok sikte på å invitere representanter fra alle ni interessentgrupper (såkalte major groups) i FNs arbeid innen miljø og utvikling. Derfor var både Spire, Changemaker, Natur og Ungdom og barne- og ungdomsorganisasjonen LNU invitert til å delta.
Generalsekretær Martin Østerdal fra LNU var tydelig på at meningsfull deltagelse fra sivilt samfunn kan kun skje hvis vi inkluderes fra forberedelsesfasen.
- Norske delegasjoner må inkludere sivilt samfunn lenge før de norske posisjoner blir fastsatt, utdypet Østerdal.
Også daglig leder i Fokus for Kvinner og Utvikling, Gro Lindstad, understreket dette poenget:
- Vi må inkluderes før, under og etter høynivåmøtene i FN dersom vår deltakelse skal være meningsfull, sa Lindstad.
I tillegg viste forsker Trude Rauken fra CICERO til at de akademiske miljøene er viktige informasjonsgivere til medlemslandene, mens FN sambandets nestleder Rune Arctander viste til at sivilsamfunnsdeltakelse er avgjørende for FNs legitimitet og utvikling.
ForUM-rapport
ForUM vil overrekke en oppsummerende rapport fra seminaret til miljøverndepartementet i januar 2013. I denne rapporten vil anbefalinger blir lagt fram som bidrar til utforming av norske posisjoner i forkant av årsmøte til FNs miljøprogram (UNEP) i Nairobi februar 2013. Det er det første store FN-møtet innen miljø og utvikling siden Rio-toppmøtet i juni.
Daglig leder i ForUM, Andrew Preston, er godt fornøyd med den brede deltagelsen fra sivilt samfunn.
- Innspillene som kom fram vil kunne bidra til å styrke dialogen med norske myndigheter i det nye året, sier Preston.