Det virker foreløpig uavklart hvor mye handlingsplanen skal omfatte av allerede eksisterende støtteordninger som påvirker utviklingslands evne til å både ta del i og få gevinst fra handel.
Første innspill ble gitt i forkant av møte med statssekretær Arvinn Gadgil 12. mars. Neste innspill fulgte 23. mai etter gjennomlesning av utkastet til revidert handlingsplan.
ForUMs kommentarer fra første runde var overordnede og fremhevet blant annet at det å avgrense bistanden ut fra norske politiske prioriteringer kan svekke eierskap hos mottager, og derved ha mindre sjanse for å bli vellykket. Selv om utkastet til revidert handlingsplan anerkjenner viktigheter av eierskap, velger norske myndigheter likevel å kjøre fram tre tematiske prioriteringer for det handelsrettede utviklingssamarbeidet (fordeling, likestilling og miljø/klima).
ForUM er forsåvidt positiv til disse formålene. Men i tillegg til problemet med eventuelt manglende eierskap, stiller vi spørsmål om hvordan man skal klare å sikre at de tiltakene som listes i handlingsplanen, som stort sett går via multilaterale institusjoner med mange givere, faktisk bidrar til disse formålene. Som evalueringen fra 2011 av Norges handelsrettede bistand viste, var det svært vanskelig å få de multilaterale institusjonene til å styre etter de norske politiske føringene.
I tillegg ba vi i vårt første innspill om at en revidert handlingsplan burde søke å forbedre produksjonskapasiteten og konkurransekraften som mange utviklingsland mangler, og derfor ikke får noe særlig utviklingseffekt av handel. Særlig burde handlingsplanen prioritere å utvikle produksjonskapasitet på mer avanserte produkter, eller bearbeidede varer, som har bedre inntjeningsmuligheter enn enkle råvarer. Disse poengene vises til i den reviderte handlingsplanen, men følges ikke opp av konkrete tiltak. Det er også et overdrevent fokus på eksportdimensjonen ved handel.
Ofte er det vel så viktig å tenke på hvordan importen bør reguleres for at et land skal oppnå positiv utvikling av handel. Å bygge nasjonale markeder og handle internt, eventuelt med noen naboland, er ofte det beste stedet å begynne - snarere enn å skulle konkurrere i det åpne verdensmarkedet.
For begge ForUMs innspill, se vedlegg i boks til høyre.
Les også ForUM-medlem Spire sin blogg om deres vurderinger rundt aid for trade
Les regjeringens handlingsplan for handelsrettet utviklingssamarbeid fra 2007