Ministerkonferanse med muligheter

Ministerkonferanse med muligheter

I dag starter det niende ministermøtet til Verdens handelsorganisasjon på Bali. Det er knyttet stor spenning til hvorvidt man vil bli enige om en konkret avtale i løpet av uken, melder ForUMs representanter som er til stedet på møtet.

Ministermøtet inngår i den såkalte Doha-runden, og representanter fra alle av organisasjonens 159 medlemsland er samlet for prøve å komme til enighet på flere områder som vil kunne ha stor betydning for internasjonal handel. Et sluttresultat på Bali vil også være et viktig steg for å revitalisere Verdens handelsorganisasjon (WTO) som forhandlingsarena.

Til tross for intense forhandlinger i Genève ble ikke den såkalte Bali-pakken ferdigforhandlet i forkant av ministermøtet. Imidlertid skrev WTOs generaldirektør, Roberto Azevêdo, i The Wall Street Journal på søndag at \"[t]he remaining obstacles are very few, well-defined and not difficult to solve if we have political engagement and political will.\" Det er med andre ord knyttet stor spenning til hvorvidt medlemslandene vil kunne klare å bli enige om en konkret avtale i løpet av uken.

Det forhandles i grove trekk om følgende områder:

Handelsfasilitering
Under handelsfasilitering er det i hovedsak to aspekter det forhandles over. For det første forhandles det om å redusere handelsbarrierer ved å forenkle tollbehandling og sørge for raskere bevegelse av varer over landegrenser. For det andre forhandles det over hvilken grad utviklingslandene skal få støtte til å implementere de nye reglene og hvilken tidsramme disse landene skal ha for å implementere avtalen. Dette virker som tekniske og fornuftige tiltak, men det ligger mye politikk i dem. Mange mener at det først og fremst dreier seg om at de rike landene prøver å bedre sin markedsadgang til utviklingslandene, snarere enn å bedre utviklingslandenes situasjon. Et nøkkelpunkt er også at mange av tiltakene vil bli kostbare, og rike land har ikke forpliktet seg tilstrekkelig til finansiell støtte.

Landbruk
På landbrukssiden forhandles det om flere forslag. G33 med India i spissen foreslår mer fleksibilitet for fattige land til å bygge opp matlagre i matsikkerhetshensyn. Det er dette  forslaget som det er mest spenning knyttet til ettersom India venter til sin åpningstale med å avsløre hvorvidt den fremforhandlede \"fredsklausulen\" i forslaget er akseptabel. Den foreslåtte fredsklausulen går ut på at land ikke blir tatt til tvisteløsning hvis de ikke overholder WTO-bestemmelsene på dette området de neste fire årene.

Kampen på om utviklingslandenes rett til å sette i gang tiltak for økt matsikkerhet er sammen med handelsfasilitering det viktigste stridspunktet på møtet. Under ministerkonferansen i Hongkong i 2005 forpliktet de rike landene til å fase ut eksportsubsidier på landbruksvarer innen 2013. Det har imidlertid ikke skjedd. Mange land krever at nå må disse subsidiene fjernes. De utgjør imidlertid bare en liten del av subsidiene på eksport fra rike land som ødelegger markedene i utviklingsland for lokale bønder, og som gjør det nærmest umulig for utviklingsland å konkurrere på verdensmarkedet for varer som rike land eksporterer. Å fjerne eksportsubsidiene vil likevel være et viktig skritt på veien.

Utvikling
Den siste delen av Bali-pakken omhandler markedstilgang for de minst utviklede landene (MUL). Her forhandles det blant annet om opprinnelsesregler, tollfri adgang for MUL og nye regler for bomullshandel. Utviklingsdelen er man langt på vei enige om.

De neste dagene vil forhåpentligvis føre fram til en avtale som fremmer de fattige landenes muligheter og som bevarer det multilaterale rammeverket. Det er den beste arenaen fattige land har til å påvirke det internasjonale handelsregimet.

ForUM følger forhandlingene med stor interesse og vårt posisjonsnotat kan du lese her.

ForUMs representanter på Bali:
Aksel Nærstad (medlem av den offisielle norske delegasjonen) – aksel@utviklingsfondet.no
Håvard Aagesen (@haavardaagesen på twitter) - Changemaker
Jørn Wichne Pedersen (@jornwp på twitter) - Fellesrådet for Afrika


Relevante emner