Unge politikere om bedrifters samfunnsansvar

Unge politikere om bedrifters samfunnsansvar

Torsdag 6. juni arrangerte ForUM CSR-verksted for ungdomspolitikere. Det ble god diskusjon og stor enighet om at Norge slett ikke er «best i klassen» på samfunnsansvar.

- Bærekraft handler om å være smart - ikke snill, sa Elin M. Myrmel-Johansen, informasjonsdirektør i Storebrand og medlem av utvalget til OECDs norske kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv.

I sin innledning til ungdomspolitikerne under ForUMs CSR-verksted på Litteraturhuset oppfordret hun blant annet til å «holde orden i eget hus», sette tydelige krav til og følge opp statlige og halvstatlige selskaper:

- Vi trenger smart regulering som får selskaper til å konkurrere om å oppfylle politiske ambisjoner, sa hun.

Etterlyser god regulering
- Problemet er også at dagens CSR-rapporteringskrav er for dårlige. Dette er kun symbollovgivning, som ikke blir fulgt opp og ikke fungerer. Lovgivningen må endres. Med god regulering flyttes konkurransefortrinn fra den useriøse delen av næringsliv til den seriøse, sa jusprofessor Beate Sjåfjell. Hun oppfordret ungdomspolitikerne til å ta saken i egne hender for å jobbe tydelig for dette.

I panelet var Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre, Elisabeth Løland, leder i KrFU, Emil Engeset, informasjonsrådgiver i Unge Høyre, Adam Reiremo, internasjonal leder i SU og Ina Libak, leder i Akershus AUF.

Hovedkonklusjonene man kan trekke fra møtet er:
1) Smart og god regulering må på plass. Dagens reguleringer bidrar ikke aktivt til å endre praksis.
2) Vi trenger mer politisk styring av statseide bedrifter som må gå foran med et godt eksempel.
3) Mer åpenhet rundt Oljefondets aktive eierskap må på plass.

Eget temahefte
Samme dag ble også et eget temahefte om Norge og samfunnsansvar lansert, utarbeidet av Vegard Bye og Ivar Hippe utdelt. Heftet er basert på temaer som ble diskutert på CSR-frokostene som ForUM arrangerte høsten 2012. Heftet skal inspirere til den viktige debatten om hvordan Norge bør opptre for å sikre at våre internasjonale investeringer ikke bidrar til å krenke menneskerettigheter og ødelegge miljøet i land.

ForUM vil etablere en digital versjon av heftet med oppdaterte lenker, ressurser og aktuelle diskusjonstema. Formålet er at materialet skal brukes til skoleringsarbeid for ungdom. Foreløpig kan du laste den ned her – se vedlegg til høyre.


Relevante emner