- Ikke vent på EU, Norge. Kutt klimautslipp med 40% nå

- Ikke vent på EU, Norge. Kutt klimautslipp med 40% nå

- Tiden er inne for at Norge forplikter seg til å redusere utslipp med 40% innen 2020. Ikke vent på EU, Norge må være mer ambisiøs og heller være et land som går i front, sier daglig leder i ForUM, Andrew Preston.

4. – 15. juni er det mellomforhandlinger på klima i Bonn, og Andrew Preston mener at tiden er inne for at Norge forplikter seg til å redusere utslipp med 40%.

- Det er et sterkt press innad i EU for å forplikte unionen til å redusere sine utslipp med 40% innen 2030, hovedsakelig gjennom innenlandske tiltak. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har sagt at Norge også må vurdere dette, men vi skal vente på EU. Norge må være mer ambisiøs og heller være et land som går i front og kan påvirke EU i riktig retning, sier Andrew Preston, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

40% er et tall som EU-kommisjonen har foreslått for reduksjonsmål for 2030. EUs mål per i dag er 20% i 2020, men det målet har de nesten nådd allerede så kommisjonen har foreslått at det skjerpes i forbindelse med prosessen fram mot ny avtale i Paris i 2015. Det er også foreslått å øke målet til 30% reduksjon i 2020, men Polen leder an i en gruppe av medlemsland som ikke ønsker ambiøse mål for utslippskutt. Beslutning blir tatt i høst.

Preston mener at Norge bør gå for kutt allerede nå.

- Norge bør gå for 40% kutt i forbindelse med klimaforhandlingene i Bonn nå i juni. Allerede på klimatoppmøtet til FNs generalsekretær i New York i september bør Norge melde at de har som intensjon å forplikte seg til å redusere verdens utslipp med 40% av Norges utslipp (1990) innen 2020, sier Preston.

- Et utslippsmål på 40% reduksjon i 2020 vil innebære at Klimaforliket overoppfylles, slik regjeringen har sagt at de skal gjøre. Dette gjelder selv om hele økningen fra 30%, som er Klimaforlikets mål, oppnås gjennom bruk av offsets, altså kvotekjøp. Norge bør i tillegg vurdere å kjøpe opp større mengder med klimakvoter på det europeiske marked og CDM, for deretter å kansellere de for derigjennom å drive karbonprisen opp, sier Andrew Preston.

Les mer om ForUMs forventinger til forhandlingene her: Klimaavtale: 500 dager igjen, det haster!

ForUMs seniorrådgiver Arvid Solheim er i Bonn og følger forhandlingene.


Relevante emner