Argentina, St. Lucia, Portugal, Senegal, Bosnia-Hercegovina og Uruguay er de seneste landene som nå annonserer at de ratifiserer våpenhandelsavtalen Arms Trade Treaty (ATT). Det hele ble markert på en egen seremoni ved FNs hovedkvarter torsdag.
Dermed har 53 land ratifisert. Avtalen kan tre i kraft om 90 dager når minst 50 land har gjort dette – altså like før jul. Det har da gått 18 måneder siden ATT ble vedtatt.
Til nå har 121 land signert avtalen, med Georgia og Namibia som også skal signere i dag.
En lang vei til målet
- Oppslutningen rundt ATT øker raskt nå. Sivile har måttet betale en altfor høy pris som følge av mangel på en global våpenkontroll. Nå er spillet over, og regjeringer har muligheten til å endre våpenhandel for godt. Hvis den blir godt nok implementert kan den redde liv, sier Anna Macdonald, direktør i Control Arms-koalisjonen, hvor ForUM er styremedlem.
Sivilsamfunn over hele verden har kjempet lenge for å få på plass en slik internasjonal lov. Arbeidet med avtalen har pågått i over ti år, og med vanskelige forhandlinger. Den ble til slutt vedtatt i FNs generalforsamling i april i fjor med over to-tredjedels flertall.
Les mer om arbeidet med Arms Trade Treaty.
Nye utfordringer
Den neste store utfordringen blir nettopp å sikre en god oppfølging og en robust implementering av avtalen. Viktige spørsmål gjenstår, også rundt hvor ATT-sekretariatet skal ha sin base.
ForUM og resten av Control Arms-koalisjonen oppfordrer alle stater – inkludert Norge – som har ratifisert til å raskt sikre fremgang i arbeidet med hvordan ATT faktisk trer i kraft.