Mål om ulikhet, klima og fred henger i en tynn tråd

Mål om ulikhet, klima og fred henger i en tynn tråd

For første gang ble forhandlingsmøtet om FNs nye utviklingsmål lukket for deltakelse fra sivilsamfunn. - Situasjonen har blitt mer spent. Det ble en het debatt om klima, ulikhet, fred og godt styresett, sier Kristina Fröberg, som fulgte møtet i New York.

Før de 70 landene i FNs Working Group on Sustainable Development Goals (OWG) møttes 16.-20. juni hadde landene for første gang hatt uformelle møter i New York en hel uke i forvei. Der hadde de gått igjennom hvert delmål for mål 1-6 (se spalten til høyre). Når det formelle møtet ble åpnet 16. juni spurte forhandlingslederne om de skulle lukke møtet og fortsette å gå igjennom mål 7-17 på samme måte.

Flere delegasjoner støttet dette, blant annet Argentina, CARICOM-gruppen, Brazil, Kina, Colombia Etiopia, Peru, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Tyrkia, Spania og Italia, og møtet ble lukket. Tyskland, Sverige og Irland (sistnevnte forhandler i troika med Norge og Danmark) protesterte og påpekte at møtet burte å være åpent for sivilsamfunn. Men organisasjonene som kommet fra hele verden for å delta ble stengt ute og websendingen slått av, til tross for at toppmøtet i Rio i 2012 slo fast at disse møtene skal være åpne.

- Sivilsamfunn verden over må kunne holde sine regjeringer ansvarlige for politikken de arbeider for de neste 15 årene, sa Kristina Fröberg, som fulgte forhandlingene for ForUM, til Bistandsaktuelt.

Etter store protester ble sivilsamfunn sluppet inn igjen, men det er ikke lov å rapportere fra møtene. Derfor oppgir vi ikke hvilke land som sa hva under møtene.

Vil kutte i antall mål
Allerede første kvelden presenterte forhandlingslederne et forslag der målet om fattigdom var slått sammen med målet om ulikhet, og målet om klima med målet om bærekraftig produksjon og forbruk, slik at 17 mål ble 15. Forhandlingslederne og flere land mente at antallet mål og delmål må reduseres for at det skal være mulig for landene å gjennomføre dem, og for at de skal bli lettere å kommunisere til mennesker over hele verden.

Andre land mente at det er mer viktig at målene er konkrete nok, og dekker alt som er viktig. Når et mål slås sammen med et annet blir det som regel færre delmål, m.a.o. tiltak, for det målet, det blir også mindre fokus på temaet.

Klima
Det var tydelig at det er stor uenighet om hvilken plass klima skal ha i målene. En del land mener at klima kun skal ha plass i klimaforhandlingene og ikke i utviklingsmålene, andre mener at det er et veldig viktig tema som må med i målene, men at det bør «mainstreames» inn i alle målene i stedet for å ha et eget mål, og en tredje gruppe mener at klima både skal være et eget mål og «mainstreames».

ForUM mener at det er ekstremt viktig at klima, som er en av de største truslene mot menneskeligheten, får et eget mål og «mainstreames». Det er fortsatt usikkert hvilken plass klima kommer å få i forhandlingsdokumentet til siste møte, men ryktet sier at klima kommer å bestå som et eget mål og å mainstreames. De fleste land gikk sterkt imot å slå det sammen med bærekraftig forbruk, som de mener er sentralt og må ha et eget mål.

Ulikhet
Mange land gikk sterkt imot forhandlingsledernes forslag om å slå sammen målet om å redusere økonomisk ulikhet med målet om fattigdomsreduksjon, siden ulikhet er en av de største årsakene til fattigdom. Flere utviklingsland mente også at målene om å redusere ulikhet mellom land vil falle vekk hvis det slås sammen med fattigdomsmålet, og at det kun blir fokus på ulikhet innad i land. Det var stor mobilisering blant sivilsamfunnsorganisasjonene som var tilstedet for å beholde målet om ulikhet, noe som ForUM mener er nødvendig for å kunne redusere fattigdom tilstrekkelig på en bærekraftig måte.

Andre land er åpne for å slå sammen ulikhetsmålet med fattigdomsmålet, eller å bare «mainstreame» delmål om ulikhet inn i alle målene. Det er vanskelig å si hvilke land som var i majoritet, men rykte sier at ulikhetsmålet kommer å bli stående i neste forhandlingsdokument.

Fred og godt styresett
I forhandlingsdokumentet for møte er dette målet oppdelt i det å «oppnå fredelige og inkluderende samfunn» og «rettsikkerhet, effektive og kompetente institusjoner» («rule of law, effective and capable institutions»). En liten gruppe land vil ikke se noen delmål på noe av dette, som de mener ikke handler om bærekraftig utvikling i mandatet fra Rio, og som de mener bryter mot staters suverenitet.

En annen gruppe land mener at delmål på fred ikke kommer til å gjelde alle land, og at det er feil at ressurser til målene går særlig til konfliktland. De mener ofte at det er viktig med delmål på godt styresett, menneskerettigheter og effektive institusjoner, men at dette kan «mainstreames» under andre mål. En tredje gruppe mener at målet på disse tingene må bestå, og en fjerde at det trengs to forskjellige mål. De tredje og fjerde gruppene var store nok til at det finnes en god sjanse at målet blir stående til neste forhandlingsdokument.

Brist på samstemthet
ForUM er bekymret over bristen på samstemthet mellom målene om bærekraftig produksjon og forbruk, økonomisk vekst og industrialisering. Siden delmålene i de siste to ikke alltid handler om bærekraftig vekst eller industrialisering finnes det en risiko at de motvirker det første. Flere land påtalte også dette, mens andre vil gå helt fra bærekraftig vekst til kun vedvarende vekst («sustainable growth» versus «sustained growth».)

Veien videre
Neste forhandlingsdokument (såkalt zero draft) for OWGs siste møte blir offentliggjort 30. juni. Forhandlingslederne gjorde klart at dette kommer å ha færre delmål, og rykte sier at nesten halvparten av dem kommer til å kuttes. Innholdet i dokumentet skal forhandles på et nytt uformelt og lukket møte 9.-11. juli, og på OWGs formelle møte 14.-18. juli. Resultatet, altså anbefalingene for hvordan verdens utviklingspolitikk skal se ut de nærmeste 15 årene, skal presenteres i en rapport på generalforsamlingen i FN sitt 69. toppmøte i New York i september.

Les Earth Negotiations Bullenteins rapport fra møtet

Her finner du forhandlingsdokumentet for OWG12 og ForUMs kommentarer.


Relevante emner