Regjeringen lanserte i dag, sammen med Venstre og Krf, forslag til nye mål for Norges utslippsforpliktelser i 2030. Denne kom to dager før Stortingsmeldingen som skal omhandle det samme.
Det mest innovative i meldingen er at man legger opp til at Norge skal forsøke å forhandle seg inn i EUs klimarammeverk, og dermed ta på seg de samme forpliktelsene som EU-landene. EU har i dag blant verdens mest ambisiøse mål om utslippsreduksjoner, med et mål om en reduksjon i EU samlet sett, på 43 prosent i forhold til 2005. Regjeringen legger opp til at Norge skal kutte utslippene 40 prosent i samarbeid med EU innen 2030. Imidlertid er det slik at utslippskuttene kan gjøres i andre EU-land gjennom EUs kvotehandelssystem ETS.
- Faren er at norsk (petroleums-) industri vil kjøpe kvoter i Europa istedenfor å redusere egne utslipp. Det vil bare utsette det grønne skiftet som må komme. For tiden er kvoteprisen veldig lav, EU vil måtte få den prisen betydelig høyere opp dersom systemet skal bli effektivt for virkelig å få ned utslippene, sier leder i ForUM, Andrew Preston.
Bør redusere med minst 50 prosent
Det er også slik at en stor del av Norges utslipp finnes i den såkalte «ikke kvotepliktige sektor», som for eksempel veitransport og landbruk. Her skal EU redusere 30 prosent, og også dette skal Norge være en del av. Her vil det imidlertid bli forhandlinger om mål for hvert land, og Norge må påta seg forpliktelser i tråd med det vi har kapasitet til, i kraft av en særdeles robust økonomi.
- Norge bør i disse forhandlingene tilstrebe en reduksjon på minst 50 prosent innenlands for å oppfylle vårt løfte om å være et foregangsland, sier Preston.
På pressekonferansen ble finansiering av klimatiltak ikke nevnt. Det er viktig at Norge signaliserer klart og tydelig at man har tenkt til å opprettholde og øke det nåværende nivå på klimafinansiering fram mot 2030. Videre, siden regjeringen gledelig nok signaliserer at de ikke skal kjøpe klimakvoter fra CDM, må det bevilges penger direkte til FNs Tilpasningsfond, som får sin finansiering primært fra en prosentandel på salg av CDM-kvoter, et marked som nå er i ferd med å tørke opp fullstendig.