Full mobilisering for ny utviklingsminister

Trine Skei Grande (V) med Embla Regine Mathisen, nestleder i Changemaker, som er medlem i ForUM. Foto: Håvard Skogerbø/Changemaker

Full mobilisering for ny utviklingsminister

Over 50 organisasjoner trosset Oslo-kulda for å gi Venstre-leder klar beskjed på vei til videre regjeringsforhandlinger på Jeløya: En ny regjering må ha en egen utviklingsminister. Trine Skei Grande er enig.

Avgjørende med egen utviklingsminister

Et samlet utviklingsmiljø møtte i dag opp foran Stortinget for å overlevere et opprop til Venstre og Trine Skei Grande. Oppropet, initiert av RORG-samarbeidet, krever en egen dedikert utviklingsminister og understreker at en utviklingsminister vil være avgjørende for at Norge kan få ut sitt potensiale i innsatsen for bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og utryddelse av ekstrem fattigdom. 

-          Vi har tre stortingsperioder på å nå bærekraftsmålene. De er ambisiøse. Skal vi nå dem, trenger vi en regjering med en samstemt politikk der alt trekker i samme retning, sa leder i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold i sin appell.

En egen utviklingsminister vil kunne være en avgjørende drivkraft for global bærekraftig utvikling fremover. Og med utenriksministerens omfattende arbeidsområde har vi stadig opplevd at utviklingspolitikken har havnet i skyggen. Samtidig ser vi at internasjonale normer og konvensjoner også er under stadig sterkere press. Menneskerettighetene er også under angrep over hele verden.

-          Vi trenger en minister som kan ta internasjonalt ansvar, og som kan trekke hele regjeringen i rett retning: For fattigdomsbekjempelse og for menneskerettigheter, sa Irene Dotterud-Flaa, seniorrådgiver i Redd Barna i sin apell.

Trine Skei Grande enig

TrineSG-utviklingsminister.JPG#asset:5219

Foto: Håvard Skogerbø/Changemaker

Trine Skei Grande svarte positivt på kravene og delte optimismen fra de frammøtte, og viste til at de har sagt det før og gjerne sier igjen at de ønsker en utviklingsminister som for alvor kan ta norsk utviklingspolitikk og menneskerettighetsarbeid videre. 

– Jeg er helt enig med dere. Og dette må jeg si er veldig god timing, for vi har ikke kommet dit at vi har begynt å snakke om dette enda, men det skal vi, understrekte Venstre-lederen til jubel og mer eller mindre taktfaste heiarop fra de fremmøtte på Løvebakken. 

Forum for utvikling og miljø har tilsluttet seg oppropet og har spilt inn til regjeringsforhandlingene betydningen av en utviklingsminister for å utvikle og gjennomføre en handlingsplan for å nå bærekraftsmålene og for å unngå uheldig sammenblanding av norske utenrikspolitiske og utviklingspolitiske interesser.