Mange bedrifter er i dag ansvarlige eller medansvarlige for menneskerettighetsbrudd og alvorlig miljøødeleggelser. Dette rammer ikke bare de som selv arbeider i et selskap, men også lokalsamfunn rundt. Forum for utvikling og miljø (ForUM) har derfor i en årrekke arbeidet for at norsk næringsliv skal ta mer ansvar for menneskerettigheter og miljø i og som følge av virksomheten sin.
- Vi vet at frivillige retningslinjer ikke har vært nok, og har derfor lenge krevd lovverk som ansvarliggjør næringslivet for risikoen for menneskerettighetsbrudd og alvorlig miljøskade både i sin egen virksomhet og i leverandørkjeder. Lovforslaget fra Etikkinformasjonsutvalget er et viktig steg i riktig retning, sier daglig leder i Forum for utvikling og miljø, Kathrine Sund-Henriksen.
Vil forplikte næringslivet til å gjøre risikovurderinger
I dag er det opp til hver enkelt bedrift om de vil gjøre risikovurderinger knyttet til menneskerettigheter og miljø i sin virksomhet. Sund-Henriksen synes det er gledelig å se at Etikkinformasjonsutvalget foreslår at det vil bli lovpålagt både i egen virksomhet og i leverandørkjeder.
- Det kan ikke være frivillig å ta ansvar for mennesker og miljø. Det er viktig at den endelige loven pålegger næringslivet å gjøre risikovurderinger for å ivareta menneskerettigheter og miljø, både i direkte virksomhet og i sine leverandørkjeder. Selskaper som gjør dette, er viktige bidragsytere til bærekraftig utvikling, sier Sund-Henriksen.
-En sterk lov vil gjøre det lønnsomt å være etisk, men vi er ikke der enda
Sund-Henriksen mener en lov som forplikter næringslivet til å gjøre aktsomhetsvurderinger vil bidra til at det vil lønne seg med etisk virksomhet. Hun peker på at et felles regelverk for norske selskaper vil gi like spilleregler, og hindre at det blir et konkurransefortrinn å ikke ta hensyn til menneskerettigheter og miljø.
- Dette lovforslaget er en god start, men ikke nok. Særlig savner vi et sterkere fokus på lokalsamfunn som kan rammes av virksomheten, og et tydeligere ansvar for alvorlig miljøskade. Derfor ser vi fram til høringsrunden hvor vi vil bidra til å løfte perspektivene fra sivilsamfunnet som ikke var representert i Etikkinformasjonsutvalget.