-Skuffende av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

-Skuffende av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

Regjeringen opprettholder et kutt i internasjonal bistand på 1,5 milliarder for å dekke flyktningkostandene i Norge. Samtidig tjener Norge store summer på olje og gass som følge av krigen i Ukraina.

FNs generalsekretærs advarer mot at tiår med fremgang kan gå tapt som følge av pandemien, klimaendringene og krigen i Ukraina og at mulighetene for å nå de 17 bærekraftsmålene innen 2030 blir stadig mindre. Forum for utvikling og miljø er blant organisasjonene som er skuffet.

Kathrine-horisontal-alvorlig.jpeg#asset:8944

- Vi er mange som er skuffet over at Arbeiderpartiet og Senterpartiet bruker bistandsbudsjettet som salderingspost i forhandlinger. Disse pengene skulle gått til de som er mest sårbare for krig, pandemi og klimaendringer, sier daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM), Kathrine Sund-Henriksen.

Sund-Henriksen frykter at flere land vil gjøre som Norge i tiden fremover.

- Det er et svært dårlig tegn når land som Norge tar fra verdens fattigste i en slik situasjon. Vi tjener store penger på at olje- og gassprisene er høye som følge av krigen. Da er det helt uforståelig at vi er så usolidariske, sier Sund-Henriksen.

Takket være SV er kuttet mindre enn i forslaget til revidert nasjonalbudsjett som Støre-regjeringen la frem. I forhandlingene klarte de å redde 2,5 milliarder som var foreslått kuttet.

- Selv om vi er skuffet vil vi takke SV for at de tok kampen for å redde budsjettet. Vi håper at det er siste gang at bistandsbudsjettet må «reddes» av Stortinget. Det begynner å bli flaut å se regjering etter regjering ønske å kutte i bistanden med en gang det kommer en uforutsett utfordring, avslutter Sund-Henriksen.


For kommentarer, kontakt:

Bilde av Kathrine Sund-Henriksen

Kathrine Sund-Henriksen

Generalsekretær
Kontaktperson for: alle ForUMs saker, organisasjon, medieutspill
+47 411 05 167
Bilde av Hannah Sigriddatter Ander

Hannah Sigriddatter Ander

Senior kommunikasjonsrådgiver (i permisjon)
Kontaktperson for: presse, informasjon, sosiale medier, nettsider

Relevante emner