Kampen for matsikkerhet

Foto: Kimmy Williams.

Kampen for matsikkerhet

Årets møte i FNs komité for global matsikkerhet (CFS 52) demonstrerte at matsikkerhet fortsatt er høyt prioritert på den internasjonale agendaen, skriver Teshome Hunduma Mulesa, seniorrådgiver på naturmangfold og bærekraftige matsystemer.

Målene til det årlige møtet i FNs komité for global matsikkerhet (CFS) er å adressere de store globale utfordringene knyttet til sult, ulikhet og matsystemer i en verden preget av økende konflikter og klimakriser.

Målet med årets møte (CFS 52) var å vedta politiske retningslinjer som kan bidra til å redusere ulikheter i matsystemer og fremme en rettighetsbasert tilnærming til matsikkerhet. Sivilsamfunnet spilte en viktig rolle i møtet, med fokus på å styrke rettighetene til urfolk, småbønder og de mest sårbare befolkningsgruppene.

Vedtak og resultater

Under CFS 52 ble det vedtatt flere sentrale retningslinjer og handlingsplaner for å styrke global matsikkerhet. Først ble retningslinjene for å redusere ulikhet i matsystemer vedtatt ved akklamasjon, til tross for uenigheter om definisjoner av sentrale begreper som "interseksjonalitet". Det ble lagt særlig vekt på å ivareta urfolks rettigheter og å tydelig differensiere mellom urfolk og lokale samfunn, for å unngå juridiske uklarheter som kan svekke rettsvernet for urfolk, men det viste seg problematisk i diskusjonene. Videre vedtok komiteen en handlingsplan for implementering av CFS-retningslinjene, med mål om å øke gjennomslaget av politiske anbefalinger på nasjonalt nivå, slik at disse kan fungere som effektive verktøy i bekjempelsen av sult og underernæring. Komiteen oppdaterte også sitt flerårige arbeidsprogram (MYPoW) for 2024-2027, som det neste året skal ha fokus på utvikling av robuste matsystemer i urbane og peri-urbane områder, basert på anbefalinger fra FNs ekspertpanel (HLPE-FSN). Til slutt ble 20-årsjubileet for retningslinjene om retten til mat markert gjennom spesielle sesjoner og side-arrangementer, hvor det ble fremhevet at retten til mat er en universell menneskerett som må styrkes ytterligere, spesielt i lys av den økende globale sultkrisen.

Utfordringer for CFS og matsikkerhet

CFS står overfor betydelige utfordringer. Sivilsamfunnet opplever redusert innflytelse, delvis på grunn av prioriteringer innen FN-systemet som favoriserer initiativer som World Food Forum (WFF). Dette fører til mindre oppslutning om CFS og svekker komiteens mandat. Konfliktene i Gaza og Ukraina har også satt sitt preg på møtet, med vanskelige diskusjoner om bruken av sult som våpen i krig. Likevel klarte møtelederen fra Sør-Afrika å oppnå konsensus rundt en rekke viktige punkter denne gangen på CSF52.

Den norske delegasjonen, ledet av statssekretær Bjørg Sandkjær, viste sterk støtte til sivilsamfunnet. Norge deltok aktivt i diskusjonene og arrangerte sidearrangementer med fokus på sjømat og bærekraftig oppdrett. ForUM forventer at Norge med sin plass i CFS-byrået og kan spille en viktig rolle i å styrke arbeidet med matsikkerhet fremover.

CFS 52 demonstrerte at matsikkerhet fortsatt er høyt prioritert på den internasjonale agendaen. Møtet resulterte i vedtak av konkrete politiske retningslinjer, men utfordringene er betydelige, særlig på grunn av press fra private aktører og konkurrerende prioriteringer som World Food Forum innen FN-systemet. Til tross for disse barrierene gir de vedtatte retningslinjene og handlingsplanene håp om en mer rettferdig, inkluderende og bærekraftig utvikling av globale matsystemer. Innblikk i de viktige diskusjonene og beslutningene fra CFS 52 sender tydelig signal at behovet for handling er akutt, og at internasjonal samhandling er avgjørende for å nå målet om en verden fri for sult.


Kontakt:

Bilde av Teshome Hunduma Mulesa

Teshome Hunduma Mulesa

Seniorrådgiver
Kontaktperson for: naturmangfold og bærekraftige matsystemer

Årets møte i FNs komité for global matsikkerhet (CFS 52)

Fra 21. til 25. oktober 2024 ble det årlige møtet i FNs komité for global matsikkerhet (CFS) avholdt i Roma, med deltakelse fra representanter fra 121 medlemsland, FN-organer, sivilsamfunn, forskningsinstitusjoner, finansielle institusjoner og privat sektor.

ForUM var representert på CFS 52 av Lise Saga, som del av den norske delegasjonen, og Filippa Hirsch Steffens, som observatør og deltaker i Civil Society and Indigenous Peoples’ Mechanism (CSIPM). Begge er tilknyttet organisasjonen Spire. Les Sagas reisebrev fra møtet her.

Møtet var spesielt betydningsfullt da det markerte 50-årsjubileet for CFS og 20-årsjubileet for retningslinjene om retten til mat.