Stemningsrapport fra årets høynivåforum

Møte mellom sivilsamfunnet og Norges delegasjonsleder statssekretær Bjørg Sandkjær i New York.

Stemningsrapport fra årets høynivåforum

Det trengs krafttak og finansiering for å komme på rett kurs, skriver leder for politikk Aron Halfen etter FNs høynivåforum for oppfølging av bærekraftsmålene (HLPF).

På tross av alle krisene og krigene i Ukraina og Gaza har det vært en liten fremgang fra fjorårets HLPF. Kun 17 prosent av bærekraftsmålene er i rute for 2030 i henhold til årets Sustainable development report, en omfattende gjennomgang av verdens fremgang for å nå bærekraftsmålene. Dette er allikevel en oppgang fra 12 prosent i 2023. Under åpningen av årets toppmøte manet FNs visegeneralsekretær Amina J. Mohammed til håp og felles innsats for bærekraftsmålene, i tråd med FN-pakten.

Denne tilnærming er viktig frem mot 2030, og deles av både Norge og ForUM. Vi må holde fokus på hva vi kan bidra med for større måloppnåelse og for å øke tilliten til det internasjonale systemet. De siste årene har det vært en negativ utvikling på flere delmål grunnet de mange krisene verdenssamfunnet står overfor. Det trengs nå et krafttak for å komme på rett kurs, og det trengs finansiering.

Vesten og velstående land må fremover levere på dette i møte med resignasjon, mistillit og økende gjeldskriser i flere land i det globale Sør. Som det nest største møtet i FN-kalenderen var HLPF en gylden mulighet for verdenssamfunnet til å diskutere og finne løsninger på krisene. På tross av det dystre bakteppet kom det også i år innlegg som gir håp for målene og spissformuleringer som fikk de fleste til å smile litt.

Finansieringsgapet og veien fremover

Som ForUMs representant i den norske delegasjonen fikk jeg holde det første innlegget i plenum og løftet igjen behovet for videre reform av det internasjonale finanssystemet, ansvarlig gjeldshåndtering og det viktige arbeidet med en skattekommisjon i FN. Mange land befinner seg i en gjeldskrise som gjør at måloppnåelse blir enda fjernere. Vårt innlegg fokuserte på løsninger og muligheter. Det var relativt likt det innlegget jeg holdt i fjor, men mye har skjedd på finansiering for utviklingsagendaen, og noen land ba om innlegget i etterkant.

For å nå bærekraftsmålene er det et stort behov for finansiering. Det pågår arbeid for reformer som kan bidra til å dekke det årlige finansieringsgapet på 4,3 billioner USD. Norge har en sentral rolle i dette arbeidet som tilrettelegger for den fjerde internasjonale konferansen om finansiering for utvikling, som vil finne sted i Madrid i 2025. ForUM fikk tilrettelagt for et viktig møte under årets HLPF mellom Norges delegasjonsleder statssekretær Bjørg Sandkjær og internasjonalt sivilsamfunn gjennom NGO Major Group for å diskutere denne tematikken og utveksle nyttig informasjon om hva som skal skje fremover.

ForUM koordinerte også et møte mellom sivilsamfunnsrepresentanter og Norge og Den dominikanske republikk, som er tilretteleggere for ministererklæringen. Ministererklæringen skal presenteres under åpningen av FNs fremtidstoppmøte under høynivåuka i september.

En delt verden: - In Palestine everyone is left behind

Jeg var nok ikke den eneste som fikk frysninger av denne uttalelsen fra Palestinas representant. Uttalelsen ble en slags «reality-check» og en viktig påminnelse om de enorme kontrastene mellom et høynivåmøte og nøden på bakken. Det var flere sterke innlegg fra medlemsland og andre grupper under sesjonene i plenum om de ulike bærekraftsmålene. Det kom også tydelig frem på ulike sidearrangementer at deltakelse ikke er like gitt for alle. Til og med på ministernivå blir noen «left behind», slik Ugandas justisminister formulerte seg da han var stedfortreder i et panel ettersom klimaministeren ikke hadde fått visum.

Det var flere land som presenterte sine frivillige nasjonale gjennomganger (VNRer). Hva de vektla viser også til en tydelig delt verden. Palau, en stor havstat som Norge, rørte alle med sin tradisjonelle sang under sin presentasjon, og noen av høydepunktene de trakk frem om bedring av helsetjenester ville blitt tatt for gitt av rikere land i nord. Men de kan vise vei når deg gjelder vern, både på land og i havet. Her har Norge noe å strekke seg etter når vi skal presentere vår gjennomgang neste år. Samtidig bør vi ta på høyeste alvor at vår virksomhet har negativ påvirkning på ander land sine muligheter til å nå bærekraftsmålene. Vi ligger helt nede på 156. plass på SDG spillover index!

Sivilsamfunnet og meningsfull deltakelse

Norge hadde i år igjen en stor delegasjon med bred deltakelse fra sivilsamfunnet som ble godt lagt merke til under HLPF. Foruten ForUM var LO, Akademia, KS, FN-sambandet og LNU representert ved en ungdomsdelegat. Sistnevnte holdt Norges innlegg om mål 13 og klimahandling, som ForUM hadde gitt innspill til. Sammen hadde vi også skrevet innlegget til støtte til sivilsamfunnet under bolken «Perspectives from Major Groups and other stakeholders» om hvordan vi kan sikre en inkluderende FN-prosesser å støtte sivilsamfunnet.

Sivilsamfunnet er under press globalt. Vi må bruke vår stemme når andre ikke kan, og jeg opplever at ForUM brukte sin rolle som sivilsamfunnsrepresentant i den norske delegasjonen til å fremme nettopp dette. Vi engasjerer oss nå i kampanjen UNMute for å styrke sivilsamfunnets meningsfulle deltakelse under fremtidstoppmøtet og i andre kommende FN-prosesser.


Les også


For mer informasjon, kontakt:

Bilde av Aron Halfen

Aron Halfen

LEDER POLITIKK
Kontaktperson for: koordinering av politiske utspill, FNs bærekraftmål, ansvarlig næringsliv, Norge som investor, matsikkerhet, Topplederforum for bærekraftsmålene
+47 482 78 101

Relevante emner


HLPF 2024

FNs høynivåforum for bærekraftsmålene (HLPF) er verdenssamfunnets årlige møte for å gjøre opp status og drøfte problemstillinger knyttet til 2030-agendaen; arbeidet for en bærekraftig utvikling globalt. ForUM fikk i år igjen holde Norges første innlegg om finansiering av bærekraftsmålene og behovet for reform av det internasjonale finanssystemet.

Hovedtema for årets HLPF var «Reinforcing the 2030 Agenda and eradicating poverty in times of multiple crises: the effective delivery of sustainable, resilient and innovative solutions». Det var et særlig fokus på bærekraftsmål 1 om å utrydde fattigdom, mål 2 om å utrydde sult, mål 13 om å stoppe klimaendringene, mål 16 om fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner og som vanlig mål 17 om samarbeid for å nå målene.

Les mer om årets HLPF her