Innhold som omhandler emnet «ForUM i media»


ForUM i media:

Hun er på FNs miljøforsamling: – Verdens stater har ikke tatt inn over seg alvoret

Transit Magasin, 1. mars 2024

Les saken her

Ingrid Rostad, leder for politikk i Forum for utvikling og miljø, beskriver diskusjonsnivået på UNEA, og peker spesielt på en ny rapport som ble lagt fram i går. I dag, fredag, kom en viktig resolusjon om miljøkonsekvensene av krig.

- Vi går en mørk framtid i møte dersom vi ikke gjør store endringer i hvordan vi bruker og forbruker naturressursene.

ForUM i media:

Skrivekonkurranse

Framtida.no, 15.08.2022

Les saken her

Er du under 25 år? Skriv ei tekst om berekraftsmålet som er viktigast for deg. Vinnaren får 3000 kroner og teksta si publisert på Framtida.no og Forum for utvikling og miljø (ForUM).

ForUM i media:

Intervju: – Vi har ikke tid til å vente enda et år på en global plastavtale

Naturpress, 24.02.21

Les saken her

Et av de store temaene under miljøforsamlingen har vært utfordringene verden står overfor, knyttet til marin forsøpling. På sesjonens andre dag inviterte tre samarbeidende land, Ghana, Tyskland og Ecuador, til en ministerkonferanse til høsten, som utelukkende skal handle om marin forsøpling og verdens plastproblem.

– Dette er en fantastisk nyhet for verdens hav, og en flott måte å avslutte den første sesjonen i FNs femte miljøforsamling på, sier Ingrid Rostad.


ForUM i media:

Kronikk: Norge er på etterskudd

Dagsavisen, 08.02.21

Les saken her

Norge er på etterskudd med gjennomføringen av bærekraftsmålene. Riksrevisjonens refs av regjeringens innsats for å nå målene viser at det er på tide at statsministeren tar lederskap på hjemmebane.

Kronikk skrevet på vegne av 38 ledere av norske miljø- og utviklingsorganisasjoner.


ForUM i media:

Kronikk: Nesten er langt fra nok

Vårt land, 29.01.21

Les saken her


[...] Regjeringens klimaplan er ikke bare for lite ambisiøs og helhetlig; den betinger en kvotehandel som kanskje ikke er mulig om ett år.

Kronikk av Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.


ForUM i media:

Intervju: – Når 100 millioner mennesker kastes ut i ekstrem fattigdom, hva gjør de da?

Fri fagbevegelse, 16.07.20

Les saken her

Pandemien viser hvor viktig sosiale sikkerhetsnett og arbeidstakeres rettigheter er, mener LOs delegat på FNs stormøte om bærekraftig utvikling.
– Pandemien rammer arbeidslivet hardt og avslører den ekstreme sårbarheten til millioner av mennesker verden over, sier nestleder Kathrine Fauske i LOs internasjonale avdeling.

[...]

Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder for nettverket Forum for utvikling og miljø, noterer seg at mange av delegatene snakker et språk som er mer felles i år. Ulikhet er et tema mange flere snakker om, og mange tar opp naturkrisen som verden står overfor, med blant annet tap av artsmangfold. ForUM er et nettverk for over 50 norske organisasjoner.

ForUM i media:

Omtale: Taler de unges sak

Tønsbergs blad 18.07.20

Les saken her (+)

Embla Regine Mathisen fra Tønsberg representerte norske barn og ungdommer på FNs høynivåmøte på bærekraftsmålene (HLPF) denne uken.

FNS HØYNIVÅFORUM FOR BÆREKRAFTSMÅLENE (HLPF)
■ HLPF møtes årlig i New York i juli.
Høynivåforumet er en arena for politisk lederskap og anbefalinger for bærekraftig utvikling. Det følger også opp og gjennomgår landenes innsats for å skape bærekraftig utvikling. HLPF spiller en viktig samlende og normativ rolle i den felles innsatsen for å nå bærekraftsmålene.
■ Temaet for årets møte er er «Accelerated action and transformative pathways: realizing the decade of action and delivery for sustainable development».
■ Den første uken av HLPF er en tematisk uke der temaer som hvordan verden kan bygges tilbake bedre etter koronapandemien diskuteres. Under den andre uken, høynivåuken («Highlevel segment»), legger 47 land fram sine nasjonale rapporteringer på arbeidet med bærekraftsmålene (VNR).
■ Statsråd for klima og miljø Sveinung Rotevatn, president i UNEA, holdt sitt innlegg den 14. juli.

KILDE: FORUM FOR UTVIKLING OG MILJØ

ForUM i media:

Felleskronikk: Stortinget må gjøre Oljefondet mer ansvarlig

E24, 22.06.20

Les kronikken her

Ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet har vært vårens store snakkis. Denne ukas rapport fra Etikkutvalget for Oljefondet er langt viktigere for fondets ansvarlighetsarbeid. Nå må Stortinget gripe sjansen, og sikre at banken tar de store skrittene.

Av: Kathrine Sund-Henriksen DAGLIG LEDER FORUM FOR UTVIKLING OG MILJØ, John Peder Egenæs GENERALSEKRETÆR AMNESTY INTERNATIONAL NORGE, Anja Bakken Riise LEDER FRAMTIDEN I VÅRE HENDER, Camilla Viken GENERALSEKRETÆR UNICEF NORGE, Embla Regine Mathisen LEDER CHANGEMAKER, Erik Berg STYREFORMANN HABITAT NORGE, Steinar Winther Christensen LEDER BESTEFORELDRENES KLIMAAKSJON, Henrik Mathias Hvaal DAGLIG LEDER SLUG - NETTVERK FOR RETTFERDIG GJELDSPOLITIKK, Ida Oleanna Hagen GENERALSEKRETÆR FORUT, Lisa Sivertsen AVDELINGSLEDER POLITIKK OG SAMFUNN I KIRKENS NØDHJELP

ForUM i media:

Innlegg: Gratulerer med valget, nå starter jobben!

Vårt Land, 19.06.20

Les innlegget her

Klimakrisa, ulikhetskrisa og det stadig sterkere presset på begrensede naturressurser er grunnleggende årsaker til de største sikkerhetstruslene vi står overfor. For å kunne ivareta vår alles sikkerhet må Norge ta disse truslene på alvor, både i Sikkerhetsrådet og andre internasjonale arenaer. Vi forventer å se et tydelig og progressivt Norge framover, for en global sikkerhetspolitikk for en fredelig og bærekraftig fremtid, skriver Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i ForUM

ForUM i media:

Intervju om digital naturkonsultasjon

NRK Nyheter, 08.06.20

Se intervjuet her

7. juni samlet Forum for utvikling og miljø over 300 representanter fra sivilsamfunn verden over til tidenes største digitale FN-konsultasjon om naturen. Hør og se mer fra konsultasjonen på NRK Nyheter, hvor rådgiver i ForUM Ingrid Rostad ble intervjuet.

ForUM i media:

Kronikk: Slik kan Norge være med og stanse naturkrisa

Harvest/Pan magasin, 05.06.20

Les kronikken her

Koronakrisa har vist oss at naturen renser seg selv og vokser villig tilbake, om vi lar den. 2020 må bli året verden og Norge lar seg inspirere til handling.

I dag 5. juni er verdens miljødag. Og i år er den spesiell. Det nye tiåret tok oss med storm. På noen få uker satte et virus verden ute av spill og minnet oss på hvilke alvorlige konsekvenser det kan ha å ikke leve i harmoni med naturen. Samtidig har naturen de siste ukene vist oss at den renser seg selv og vokser tilbake om vi lar den. Bildene av ren luft over millionbyer og av fisker i Venezia må inspirere oss til å bygge et nytt samfunn etter korona.

Av: Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i ForUM

ForUM i media:

Leserinnlegg: Gi oss bedre innsyn i Oljefondet

Klassekampen, 02.06.20

Av Diego Alexander Foss, rådgiver i Forum for utvikling og miljø

Les innlegget her (+)

13. mai kom nyheten om at Statens Pensjonsfond Utland (SPU) for første gang har brukt kriteriet om klimagass-utslipp til å ekskludere fire selskaper fra fondet. Samtidig ble det kjent at fondet også har brukt de skjerpede kriteriene rundt kullproduksjon til å ekskludere ytterligere fem selskaper, blant annet den tyske energigiganten RWE.

Avgjørelsen er en seier for sivilsamfunnet, som lenge har jobbet for at SPU skal trekke seg ut av klimaverstinger. Samtidig avslører prosessen bak utestengelsene strukturelle brister i fondets arbeid med ansvarlighet.

ForUM i media:

Kronikk: Støtt sivilsamfunn under koronapress!

Stavanger Aftenblad, 28.05.20

Av: Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø

Les kronikken her

KRONIKK: Sterke sivilsamfunn verden over er avgjørende for å gjennomføre omstillinga klimakrisa, naturkrisa og ulikhetskrisa nå krever.

Nå må vi ha to tanker i hodet samtidig og passe på at akutte humanitære behov ikke overskygger det langsiktige arbeidet for politiske rettigheter, omfordeling og fattigdomsbekjempelse.

Som en annen av våre medlemsorganisasjoner, Norsk Folkehjelp, nylig skrev i Bistandsaktuelt: Vi må ikke undervurdere behovet for et oppegående sivilsamfunn i krisetider. Og vi er dessverre ikke bare i en koronakrise.

Norge må øke den politiske og økonomiske støtten til sivilsamfunn – verden over. For uten et sterkt sivilsamfunn, vil verden ikke greie å gjennomføre den sosiale, økonomiske og miljømessige omstillinga klimakrisa, naturkrisa og ulikhetskrisa krever.

ForUM i media :

Omtale av klimabrev til statsrådene: Organisasjoner med krav: Må ha som mål å trappe opp det internasjonale klima- og miljøarbeidet

Dagsavisen, 11.05.20

Les saken her

Organisasjoner med krav: Må ha som mål å trappe opp det internasjonale klima- og miljøarbeidet Koronakrisa må ikke ende med at Norges internasjonale arbeid med miljø- og klimaspørsmål lider økonomisk, sier 19 organisasjoner i et brev til flere statsråder. De stiller flere krav til veien videre.

ForUM i media:

Leserinnlegg: Nasjonal plan for bærekraftsmålene må endre Norge

Dagsavisen, 08.05.20

Les leserinnlegget her

"Onsdag leste vi i Dagsavisen at regjeringen skal lage en nasjonal handlingsplan for FNs bærekraftsmål. Dette er gode nyheter. ForUM har bedt om en slik plan siden målene ble vedtatt i 2015, og Stortinget ba regjeringen lage en handlingsplan allerede i 2017. Med ti år igjen til deadline for bærekraftsmålene, var det sannelig på tide.

FNs bærekraftsmål er ekstremt ambisiøse og umulig å nå uten en god plan. Det kan vi få nå. Så langt har Norge rapportert til FN på de målene vi er flinke på. Det blir en fin skryteliste for regjeringen, men tar oss ikke videre i arbeidet for en bærekraftig omstilling i Norge.

En god handlingsplan må ta tak i de målene vi er dårlige på, løfte dilemmaene, og sette inn støtet der det gjelder. For bærekraftsmålene gjelder alle, både fattig og rik. Målene gjør alle land til utviklingsland, og krever endring også i «utviklede» land som Norge." (følg lenken over for å lese hele)

ForUM i media:

Nå kommer planen for å gjøre Norge bærekraftig

Dagsavisen, 29.04.20

Les saken her

Etter gjentatte oppfordringer har regjeringen bestemt seg for å lage en nasjonal handlingsplan for å oppnå FNs bærekraftsmål.

– Stortinget har bedt regjeringen om å lage en plan, og Høyre programfestet det i 2017, likevel nøler regjeringen, påpekte daværende leder i Forum for utvikling og miljø, Borghild Tønnessen-Krokan, overfor Klassekampen i januar 2019.

Intervju: –Vi må ta med lærdom fra koronakrisa når vi skal løse klima- og naturkrisa

Naturpress, 01.04.20

Les saken her

Forum for utvikling og miljø (ForUM) favner om lag 50 ideelle organisasjoner, hvorav miljøorganisasjoner utgjør omlag en femtedel. FNs 17 bærekraftsmål står sentralt i organisasjonens arbeid. Leder Kathrine Sund-Eriksen mener at arbeidet med å få regjeringen til å føre en samstemt politikk for FNs bærekraftsmål ikke kan stanse selv om det er krisetid.

– Tvert imot må arbeidet intensiveres, så i ForUM jobber vi sammen med våre medlemmer hardt med å utforme og fremme konstruktive forslag til krisepolitikk som også er økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftig på lang sikt, sier Sund-Eriksen.

Ber om bærekraftige krisepakker

Dagsavisen, 28.03.20

Les saken her

Først må vi bruke krisepakkene til å redde flest mulig arbeidplasser. Deretter må vi prioritere bedrifter som vil bidra til å redde naturen og klimaet, anbefaler miljøorganisasjonene.

ForUM i media:

Intervju: - Det betyr noe at Norge gjør det, men jo flere som stiller tøffe krav, jo enklere er det for alle

EnerWE, 07.02.20

Les saken her

Én av aktørene som applauderer det nye kuttforslaget, er paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø. - Vi ønsket oss et mål på 53 prosent kutt nasjonalt.ette er veldig bra, og er et viktig skritt, sier daglig leder til enerWE.

Hun er likevel tydelig på at Norge må fokusere på kutt på hjemmebane. -Disse utfordringene kan vi ikke kjøpe oss fri fra og legge opp til at det er andre land som skal kutte. Norge må ta ansvar, sier hun.

ForUM i media :

Omtale: Norge først ut av alle vestlige land: Lover å kutte klimautslippene minst 50 prosent

ABC Nyheter, 07.02.20

Les saken her

Søndag går fristen ut for å melde inn nye klimaambisjoner for landene i Parisavtalen. Lenge var det tvil om Norge ville slå følge med EU og bryte fristen. Fredag kom avklaringen.

Hva er rettferdig? Naturvernforbundet står sammen med Forum for Utvikling og Miljø, Kirkens Nødhjelp og Regnskogfondet bak «Norway’s Fair Share of Meeting the Paris Agreement» (Norgesrettferdige andel for å oppfylle Parisavtalen). Beregnet av anerkjente Stockholm Environmental Institute (SEI) viser rapporten at vår rettferdige andel av den globale dugnaden for klima innebærer et kutt på 53 prosent av våre utslipp i 1990 innen 2030. I tillegg kommer norskfinansierte tiltak i andre land.

ForUM i media:

Intervju: Store klimaforventninger til den nye miljø-statsråden

Bistandsaktuelt, 24.01.20

Les saken her

Forum for utvikling og miljø er spent på den nye statsråden: –Norge har tidligere sagt at vi vil vente til EU har meldt inn sitt nye klimamål, men den nye norske regjeringen har nå gode muligheter til å styrke norsk klimapolitikk. Nå håper vi Rotevatn vil vise at han er en ambisiøs og utålmodig klima- og miljøminister og starte sin ministerperiode med å holde FNs frist 9. februar, ved å melde inn et mer ambisiøst klimamål på 53 prosent nasjonale kutt innen 2030, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i FoRUM.

ForUM i media:

Intervju: Lyspunkt i et dramatisk år

Vårt Land, 01.01.20

Les saken her (betalingsmur)

I land etter land innføres ulike typer menneskerettighetslover for å sikre en bedre etisk standard i næringslivet. I høst kom også et regjeringsnedsatt etikkutvalg med forslag til en slik lov i Norge. – En god norsk lov kan sikre at norske bedrifter tar ansvar, og gjøre det mye enklere å være etisk forbruker, sier Hannah Eline Ander i Forum for utvikling og miljø.

ForUM i media:

Intervju: Holder aktivister utenfor

Klassekampen, 4. desember 2019

Les saken her

I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.

[...] Kristina Fröberg fra paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø sier at store deler av sivilsamfunnet i Latin-Amerika er imot Brasils anti-regelpolitikk.

– Sivilsamfunnet jeg samarbeider med i Latin-Amerika, er helt enig med den norske posisjonen om at vi trenger et regelbasert system. De vil enkelt og greit nå klimamålene, sier Fröberg. Fröberg understreker at kjøp av klimakvoter ikke kan erstatte egne utslippskutt. I tillegg må rike land styrke klima­bistanden til fattige land, sier hun.

Krav om klimabistand får imidlertid også gjenklang i Bolsonaro-administrasjonen. Miljøminister Minister Ricardo Salles har indikert at han vil kjempe for at Brasil får så mye som mulig av de 100 milliardene amerikanske dollar i årlig klimafinansiering som utviklingsland har blitt lovet innen 2020, melder Reuters.

ForUM i media:

Intervju: Redd Barna vil ha 1 prosent BNI til klimabistand

Vårt Land, 9. oktober 2019

Les saken her (bak betalingsmur)

Etter mangeårig politisk kamp ble det i 2016 flertall på Stortinget for hvert år å sette av 1 prosent av Norges rikdom til bistand. Nå vil Redd Barna innføre det samme målet for klimabistand.

[...]

Daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø, Kathrine Sund-Henriksen, sier at Norge må bidra både med en veldig mye sterkere klimatilpasning i sør og klimakutt på hjemmebane enn i dag, dersom vi skal ta våre forpliktelser på alvor.

ForUM består av rundt 50 norske organisasjoner som kjemper for en globalt mer rettferdig fordeling, basert på solidaritet, menneskerettigheter og økologisk bæreevne. I et brev til statsminister Erna Solberg krever de at Norge som en start dobler støtten til Det grønne klimafondet til 1,6 milliarder kroner når fondet skal fylles opp senere i høst.

ForUM i media:

Kronikk: Godt begynt er halvt fullført

Nationen, 27. september 2019

Les kronikken her

Denne uka lanserte regjeringens sin Handlingsplan for bærekraftige matsystemer internasjonalt på FNs generalforsamling. Hvordan kan den få maksimal effekt?

Av Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø, Jan Thomas Odegard, leder i Utviklingsfondet; Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag; Annabelle Lefébure-Henriksen, daglig leder i Fairtrade Norge; Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas; Reinaart Pretorius, utviklingssjef Norges Vel internasjonal avdeling.

ForUM i media:

Pressure grows to rein in oil industry

Newsinenglish.no, 24. september 2019

Les saken her

NEWS ANALYSIS: Norwegian officials are under increasing international pressure to get serious about restructuring the country’s economy away from its reliance on polluting fossil fuels. Prime Minister Erna Solberg drew criticism after what many called a “disappointing” presentation at the UN’s Climate Action Summit on Monday, while a new UN report due next spring is expected to call on Norway to halt new oil and gas projects.

Solberg disappointed both foreign aid and environmental organizations on Monday that accused her of merely “recirculating” old promises of emissions cuts. “We are especially disappointed that the (Norwegian) government isn’t offering any new climate goals or emissions cuts at home and presents old promises on climate financing (elsewhere) as new,” Ingrid Rostad told Nowegian Broadcasting (NRK). She represents a network of more than 50 Norwegian climate, environmental and foreign aid organizations (Forum for utvikling og miljø).

ForUM i media:

Omtale: Landbruket bør ikke stikke hodet i sanden

Nationen, 24. september 2019

Les omtale av ForUM i kommentar av Kato Nykvist, politisk redaktør i Nationen

Presset føler nok også vår egen statsminister, Erna Solberg, på. Hennes tale på FN-toppmøtet ble møtt med kritikk. "Vi er særlig skuffet over at ikke regjeringen kommer med noen nye klimamål om hjemlige kutt og i tillegg resirkuleres gamle løfter om klimafinansiering som nye", sa Ingrid Rostad til NRK. Rostad er rådgiver i Forum for utvikling og miljø, som er et nettverk av over 50 norske klima-, miljø- og utviklingsorganisasjoner. Hun synes ikke Solbergs tale svarte til FNs generalsekretær António Guterres' oppfordring til statslederne om å ikke gå på talerstolen med mindre de la fram skjerpede nasjonale klimaplaner.

ForUM i media:

-For lave ambisjoner

P4 og P5, 23. september 2019

Les mer her

Flere klima- og miljøorganisasjoner er skuffet over statsminister Erna Solbergs tale til FNs klimatoppmøte i New York i dag. Rådgiver i Forum for utvikling og miljø, Ingrid Rostad, sier til NRK at det blant annet er skuffende at regjeringen ikke kommer med nye klimamål om hjemlige kutt. Rostad mener også at gamle løfter om klimafinansiering resirkuleres som nye.

ForUM i media:

Skuffelse over Erna på klimatoppmøtet: “Norge styrer mot 3 graders oppvarming”

Naturpress, 23. september 2019

Les saken her

-Hverken nytt eller ambisiøst

Fra Forum for utvikling og miljø uttrykkes det skuffelse over hva statsminister Erna Solberg leverte mandag kveld i New York.

– Vi hadde håpet å se Regjeringen svare på invitasjonen fra FNs generalsekretær med å presentere noe helt nytt i New York. Dagens løfte er verken nytt eller ambisiøst, og vi er skuffet over at Norge kamuflerer gamle løfter som nye. Gamle løfter blir ikke nye av å presenteres i et nytt møte. Dette er særlig alvorlig når Trump har trukket USAs støtte til klimafondet, sier Ingrid Rostad som er i New York for ForUM (nettverket representerer over 50 klima-, miljø- og utviklingsorganisasjoner).

ForUM i media:

–Stor skuffelse etter Ernas tale til FN

NRK, 23. september 2019

NEW YORK (NRK): – Norge resirkulerer gamle løfter på klimatoppmøtet i FN. Det er reaksjonen fra bistands- og miljøorganisasjonene.

Les saken her

– Vi er særlig skuffet over at ikke regjeringen kommer med noen nye klimamål om hjemlige kutt og i tillegg resirkuleres gamle løfter om klimafinansiering som nye. Vi mener ikke dette svarer på den veldig direkte oppfordringen fra FNs generalsekretær, sier Ingrid Rostad til NRK.

Hun er rådgiver i Forum for utvikling og miljø, et nettverk av over 50 norske klima-, miljø- og utviklingsorganisasjoner.

ForUM i media:

Kronikk: Klimatoppmøte krever ny norsk klimapolitikk

Dagbladet, 22. september 2019

Les kronikken skrevet av 17 norske organisasjoner her.

FNs generalsekretær inviterer til ekstraordinært klimatoppmøte i New York. Statsledere som bare kommer for å snakke, er ikke velkomne. Dette er vårt brev og bønn til vår statsleder, Erna Solberg, om å pakke kofferten med ny klimapolitikk.

Skrevet av Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM); Gaute Eiterjord, leder i Natur og ungdom; Embla Regine Mathisen, Leder i Changemaker; Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond; Annabelle Lefébure-Henriksen, daglig leder i Fairtrade Norge; Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet; Hege Skarrud, leder i Spire; Berit Hagen Agøy, generalsekretær Mellomkirkelig råd for Den norske kirke; Anne Cathrine Uteng da Silva, generalsekretær i FN-sambandet; Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon; Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet; Anja Bakken Riise, Framtiden i våre hender; Liss Schanke, for styret i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet; Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge; Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet; Henrik Mathias Hvaal, daglig leder i SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk; Benedicte Giæver, direktør i NORCAP – Flyktninghjelpens beredskapsstyrke

ForUM i media:

Krever ny klimapolitikk fra Norge i New York

Bladet Vesterålen, 20. september 2019

FNs generalsekretær har erklært klimakrise og invitert til ekstraordinært klimatoppmøte i New York mandag. Statsledere som bare kommer for å snakke er ikke velkomne. 17 norske organisasjoner ber Solberg om å presentere ny og mer ambisiøs klimapolitikk i New York. Norge er blant landene som får lov å tale i FN.

Les saken her

ForUM i media :

Millioner av barn og unge verden over streiker for klimaet

TV2, 20. september 2019

Les saken her

Demonstrasjonene blir holdt i forkant av at verdens ledere møtes i New York for å delta på FNs hovedforsamling neste uke. Mandag samles de til FNs klimatoppmøte.

[...] Krav til Solberg

Sammen med ledere fra 16 andre organisasjoner har Forum for utvikling og miljø sendt et brev til statsminister Erna Solberg med nye krav om klimakutt.

Kronikk: Forskningsbaserte krav

Vårt land, 25. juni 2019

Ungdommens krav om klimafinansiering er både nødvendige og realistiske: Klimastreikende ungdom krever at Norge må gi minst 65 milliarder årlig i klimafinansiering. Dette ble i en sak på NRK fremstilt som tilfeldig og urealistisk av Frps Terje Helleland og BIs Gunnar Eskeland. Regjeringspartiene stemte ned forslaget i Stortinget. Men tallet er ikke tatt ut av løse lufta. Det kommer fra verdensledende Stockholm Environmental Institute (SEI) i rapporten «Norway’s Fair Share of Meeting the Paris Agreement».

Les kronikken her

Kronikk skrevet av Embla Regine Mathisen, leder i Changemaker; Silje Ask Lundberg, leder, Naturvernforbundet; Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder, Forum for utvikling og miljø; Gaute Eiterjord, leder, Natur og Ungdom; Øyvind Eggen, generalsekretær, Regnskogfondet; Fredrik Glad-Gjernes, daglig leder, KFUK-KFUM Global

Omtale: Utdanning er en rettighet, ikke en vare

Bistandsaktuelt, 11. juni 2019

Kronikk av Beathe Øgård, leder i SAIH

«Meldingen er klar fra meg – vi skal ikke støtte kommersielle krefter i utdanning,» sa utviklingsminister Dag Inge Ulstein på en utdanningspolitisk faglunsj arrangert av det norske nettverket for Global Campaign for Education (GCE) og ForUM for utvikling og miljø forrige uke.

Les kronikken her