- Myndigheters undertrykking av menneskerettighetene i denne regionen gir grobunn for ekstremisme. Derfor kan det virke mot sin hensikt å støtte dem militært, sier hun til ForUM i ferskt intervju.
Denne uken er hun en av hovedgjestene under filmfestivalen Human Rights Human Wrongs der hun er en av personene som portretteres i filmen «We are the Giants» om den arabiske våren. Hun har også truffet norske politikere.
Inspirert av den arabiske våren begynte innbyggere i Bahrain i 2011 å gå ut i gatene og protestere mot de grove menneskerettighetsbruddene utført i regi av den regjerende kongen og hans totalitære familiedynasti. Protestene ble brutalt slått ned, blant annet med hjelp fra Saudi-Arabia, men fortsatt tar folk til gatene i fredelige protester.
Vi vil gjerne vite hvorfor Norge har støttet disse landene militært, når menneskerettighets- situasjonen er så alvorlig her
Tvunget til eksil
- Det er verken rom for ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet i Bahrain. Tortur er utbredt. Bahrain har 3000 politiske fanger. Noen av disse er barn. Vi krever deres løslatelse, sier Maryam al-Khawaja.
Hun er 28 år gammel og har etablert seg som en av Gulfregionens tydeligste og modigste stemmer. Det har hun og familien betalt en høy pris for: I dag lever hun i tvungen eksil i Danmark. Hun har sittet i fengsel og blitt mishandlet. I desember ble hun idømt et års fengsel in absentia, og en arrestordre er utstedt. Faren er fengslet på livstid for sitt fredelige menneskerettighetsarbeid. Onkelen soner en dom på 5 år. Søsteren, som har en to måneder gammel baby, er dømt til fire års fengsel og venter på å bli arrestert. Samme morgen som Maryam besøker Forum for utvikling og miljø får hun beskjed om at hennes fetter også er arrestert. Han er under 18 år. Likevel understreker hun at dette er lite sammenlignet med hva mange av Bahrains 1,2 millioner innbyggere utsettes for.
Da hun mottok Raftoprisen i 2013 ledet Maryam Bahrain Center for Human Rights. Nå leder hun Gulf Center for Human Rights, en uavhengig organisasjon som støtter og beskytter menneskerettighetsforsvarere i ti land: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Forente ArabiskeEmirater, Iran, Irak, Jemen og Syria.
- Myndighetene har skapt sitt eget monster
Maryam al-Khawaja forklarer at fredelige menneskerettighetsforsvarere og kritiske journalister i den strategisk viktige oljestaten i den persiske gulfen ofte blir stemplet som terrorister. Til tross for at hun og andre jobber med nettopp å bekjempe ekstremisme og hatefulle ytringer med fredelige midler skiller ofte ikke myndighetene mellom dem og voldelige aktører som ISIS i deres utfall.
Gulfstatene har vært arnested for terrorisme og ekstremisme. Flere militære har gått over til ISIS, forteller Maryam.
- Jeg tror myndighetene begynner å innse at de har skapt sitt eget monster. For å bekjempe det må vi fremme menneskerettigheter, sier Maryam.
Kritiserer norsk eksport av militærutstyr
Man risikere å forverre situasjonen om man selger de undertrykkende regimene militærutstyr
Hun er derfor kritisk til at Norge selger militærutstyr til Saudi-Arabia, som har drept sivile i hennes eget land. Hun stiller også spørsmålstegn ved at Norge i tillegg eksporterte våpen eller annet militærutstyr til andre land i Midtøsten som De forente arabiske emirater, Qatar, Oman, Algerie og Egypt, der bruk av tortur er en del av sikkerhetsapparatet. Ifølge de norske reglene for våpeneksport skal ikke militærutstyr eksporteres dersom det er en "åpenbar fare" for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.
- Vi vil gjerne vite hvorfor Norge har støttet disse landene militært. Menneskerettighetssituasjonen er svært alvorlig i disse landene, påpeker hun.
Hun ser at kampen mot ISIS ofte er begrunnelsen vestlige land bruker for å selge våpen til disse landene. Det frykter hun kan virke mot sin hensikt:
- Den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i disse landene gir grobunn for ekstremisme. Derfor kan man risikere å forverre situasjonen om man selger de undertrykkende regimene militærutstyr istedenfor å støtte de som fremmer menneskerettigheter i disse landene, sier hun.
Regime som pisker sine fredelige kritikere
Her snakker vi om et regime som pisker sine fredelige kritikere
Forum for utvikling og miljø (ForUM), som hadde besøk av Maryam denne uka, er enige med henne. I mange år har ForUM bedt Norge stanse salg av våpenutstyr til Saudi-Arabia, senest under høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomite forrige uke. Der forsvarte våpenindustrien salg til Saudi-Arabia med at de trengte "forutsigbarhet", arbeidsplasser og "høyteknologi". Det reagerer ForUM sterkt på:
- Her snakker vi om et regime som pisker sine fredelige kritikere, et regime som straffer folk gjennom amputasjon og halshogging, og som nekter kvinner å kjøre bil og fungere normalt. Ingen bør altså være overrasket over at ekstremismen har hatt gode kår i Saudi-Arabia.
- Attpåtil slår Saudi-Arabia til mot folk i Maryams hjemland Bahrain som jobber fredelig mot ekstremisme og for menneskerettigheter. Og hva gjør Norge? Utruster de brutale undertrykkerne i Saudi-Arabia militært. Nå må utenriksminister Børge Brende få en slutt på dette, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø.
Frustrerende dobbeltmoral fra vestlige land
Til tross for den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Bahrain har landets ledere mektige venner i vesten. Storbritannia bygger en militærbase i Bahrain, og USA har sin femte flåte der.
- Det er frustrerende for oss som jobber med menneskerettigheter å oppleve denne dobbeltmoralen fra vestlige land. Jeg håper Norge, Sverige og Danmark kan være med på å legge press på stormaktene og på Bahrain, avslutter Miriam.
Følg henne daglig på Twitter: @MARYAMALKHAWAJA
Les mer om dette
ForUM om norsk våpenutstyr til Saudi-Arabia.