Representanter fra over 130 land er samlet i Geneve, der det tredje statspartsmøtet til FNs Arms Trade Treaty starter i dag.
–Mange av disse landene synes dessverre å ha glemt at formålet med avtalen er å redusere lidelser, sier daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø, et nettverk av 50 norske organisasjoner. Hun deltar på statspartsmøtet sammen med kolleger fra Control Arms, en internasjonal sivilsamfunnskoalisjon som ble Nobelprisnominert for å være pådriver for en sterk Arms Trade Treaty.
Organisasjonene kritiserer statspartene for en rekke kontroversielle våpensalg til land som bryter menneskerettigheter og krigens regler. Ifølge Statistisk sentralbyrå har Norge solgt ammunisjon til Emiratene og militærmateriell til Saudi-Arabia som angriper skoler og sykehus i Jemen. I et brev til Utenriksdepartementet har Forum for utvikling og miljø bedt om at denne eksporten stanses.
I alt 19 statsparter til traktaten har solgt våpen til Saudi-Arabia, viser Control Arms’ årlige publikasjon ATT Monitor, som lanseres under statspartskonferansen i Geneve i dag.
-Våpensalget til Saudi-Arabia og andre involverte land må stanses umiddelbart, sier Radhya Al-mutawakel fra den jemenittiske menneskerettighetesorganisasjonen Mwatana som i dag holder tale for statspartene. -Tiden renner ut for Jemens innbyggere. Mer enn 10.000 har blitt drept, 20 millioner lever i desperat nød, inkludert de som er rammet av det verste kolerautbruddet noensinne. Hvert tiende minutt dør et barn som følge av sult og sykdom, forteller menneskerettighetsforkjemperen fra Jemen, som sammen med Forum for utvikling og miljø, Control Arms og Amnesty også holdt en markering utenfor FN i dag.
Arms Trade Treaty trådte i kraft i 2014, etter flere år med FN-forhandlinger som Control Arms var blant initiativtakerne til.
-I fjor brukte statspartene altfor mye tid på prosess og papirflytting. I mellomtiden har tusenvis av sivile blitt drept og skadd som følge av uansvarlig våpenhandel, sier direktør Anna Macdonald i Control Arms, som ber statspartene fokusere på formålet med traktaten: Å redusere lidelser.
Bare 64 land – deriblant Norge - har levert årsrapporter som viser deres import og ekport av våpen. Det er organisasjonene svært kritisk til:
-Svært mye av den globale våpenhandelen er dessverre mørklagt. Det bidrar til korrupsjon, kriminalitet, terror, fattigdom og ødeleggelse. Vi krever større åpenhet fra statspartene. Bare gjennom å rapportere på våpenhandelen kan vi vite om landene oppfyller forpliktelsene og om avtalen i det hele tatt virker, sier Borghild Tønnessen-Krokan.
Kontakt: Borghild Tønnessen-Krokan, Forum for utvikling og miljø, mob 92 09 16 89, borghild@forumfor.no Louise Orton, +44 7939141764; media@controlarms.org