Stortinget vurderer i vår om oljefondet skal få investere i infrastruktur som vindkraft, vannrør og veier, og om aksjeandelen skal økes.
Forslaget støttes i en fersk rapport fra amerikanske Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), som ble presentert på et seminar på Stortinget i dag.
Dette har Forum for utvikling og miljø (ForUM) og mange av nettverkets 50 medlemsorganisasjoner lenge bedt om, blant annet i en rekke innspill fra ForUM til Stortinget om forvantningen av Oljefondet og til statsbudsjettet, og til regjeringen blant annet om å bruke Oljefondet til grønn omstilling og for å nå bærekraftsmålene og klimamålene:
-Det er ansvarlig og framtidsrettet å investere pensjonspengene våre i unotert infrastruktur som fornybar energi. Det gir mindre klimarisiko, mer bærekraftig utvikling og avkastning kommer våre barn og barnebarn tilgode, sier Borghild Tønnessen-Krokan, ny daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM).
ForUMs leder gjentok også dette da hun innledet på en konferanse hos NHO forrige uke om bedre business for bedre verden, og pekte på behovene for bærekraftige milliardinvesteringer i fattige land for å nå FNs bærekraftsmål.
WWF er blant ForUMs medlemmer som ønsker at Oljefondet skal investeres i fornybar energi:
-- Mer fornybar energi vil erstatte kull- og gasskraft og hjelpe oss å redde klimaet. Dette er den beste sjansen politikerne våre har til å senke globale klimautslipp – og samtidig sikre Norge langsiktige inntekter, sier WWFs leder Nina Jensen.
Hvis endringene blir vedtatt, blir det den største omveltningen i fondet på syv år.
– Jeg tror dette er veien det går, og at det er naturlig for fondet å åpne opp for infrastruktur. Spørsmålet er hvordan og på hvilke premisser, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) til E24.
Flere andre partier ønsker dette:
– Vi har vært positive til det, vi mener at det kan ytterligere spre risikoen, og at man så langt har utelukket seg fra viktige investeringsmuligheter, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen
(KrF).
Også Venstre er optimistisk:
– I og med at alle har vært positive til dette tidligere, så bør sjansene være store for at det blir vedtatt. Men man kan aldri konkludere på forhånd, sier Venstres nestleder Terje Breivik til E24.
Stortinget ba i 2015 fondet om å selge seg ut av kull. I fjor var regjeringens råd å ikke tillate investeringer i infrastruktur, men Stortinget bad om en ny vurdering i år.
Kirkens Nødhjelps generalsekretær Anne-Marie Helland sa også til Bistandsaktuelt i fjor at Oljefondet bør få kjøpe infrastruktur:
–Investeringer i fornybar energi er fremtiden. Dette vil både bidra til å dekke fremtidens energibehov gjennom klimavennlige løsninger, og til å sikre god langsiktig avkastning for Oljefondet, sa Helland.
En annen av ForUMs medlemsorganisasjoner, Framtiden i våre hender, har påpekt at finansminister Siv Jensen tar en høy klimarisiko når hun ikke vil at oljefondet skal investere i fornybarprosjekter som ikke er på børs:
-Argumentet om at oljefondet har som hovedformål å sikre den langsiktige avkastningen, brukes også av Siv Jensen. Men hun har oversett at klimakrisen truer hele verdensøkonomien, sa organisasjonen i en kommentar.
Tidligere sjeføkonom i verdensbanken, kinesiske Justin Yifu Lin, sier også til Bistandsaktuelt at Norge bør bruke av Oljefondet til å investere i infrastruktur som veier, strømforsyning og havner i utviklingsland.