Barn ber norske politikere gjøre mer for bærekraftsmålene

Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes, Une Aina Bastholm og Lars Haltbrekken var blant stortingspolitikerne som fikk boller og heiarop tirsdag morgen.

Barn ber norske politikere gjøre mer for bærekraftsmålene

Tirsdag morgen ble stortingspolitikere på vei til jobb møtt av barn som ba dem gjøre mer for FNs bærekraftsmål. -Norge gjør mye bra, men vi barn mener Norge må gjøre enda mer, spesielt hjemme i Norge, sier 14 år gamle Penelope Lea som organiserte aksjonen.

FNs bærekraftsmål må forandre norsk politikk

I 2015 ble FNs tusenårsmål erstattet med FNs 17 bærekraftsmål, og Erna Solberg er FN-ambassadør for bærekraftsmålene. Barna som delte ut bærekraftsboller til stortingsrepresentantene, heier på Solberg som FN-ambassadør, men vil motivere alle norske politikere til å gjøre mer. De ba politikere fokusere på hva vi må gjøre her i Norge for å bidra med vår del:

- Med denne aksjonen ønsker vi å heie på statsminister Erna Solberg og alle politikerne våre til å gjøre enda mer for at Norge skal gjøre det vi kan for å oppfylle FNs bærekraftsmål også her hjemme, sier Penelope Lea.

Penelope4-kopi-lite.jpg#asset:5990Penelope Lea (14) organiserte bærekraftsaksjonen

Norge kan bli et forbilde

Mens FNs tusenårsmål var en plan kun for de fattige landene, gjelder bærekraftsmålene alle land. For eksempel forplikter målene også industrialiserte land ta grep for mer bærekraftig forbruk (mål 12), bevaring av biologisk mangfold (mål 15) og stanse klimaendringene (mål 13). Lea mener Norge er gode på å vise hva vi gjør ute i verden, men er redd for at vi gjør for lite hjemme.

- Politikere i Norge er veldig flinke til å fortelle om alt Norge gjør for å skape en bærekraft ute i verden. Det er kjempebra med alt vi gjør, men vi barn mener vi kan gjøre enda mer, og spesielt her hjemme i Norge. Norge har muligheter til å stå frem som et virkelig godt forbilde for resten av verden, sier Lea.

Jonas-lite.jpg#asset:5987Leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, stanset og lyttet til barnas budskap

Vil vise barn at det nytter å engasjere seg

Penelope Lea har det siste året deltatt i produksjonen av en nettserie om FNs bærekraftsmål, laget av Hacienda Film, Differ Media og Forum for utvikling og miljø. Hun har plukket plast i havet, holdt appell på Arendalsuka, og møtt leder av FNs miljøprogram, Erik Solheim, statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Nikolai Astrup. Serien lanseres tidlig 2019. Lea er medlem i miljøagentene, men tirsdagens aksjon organiserer hun helt selv. 14-åringen ville vise barn at det nytter å engasjere seg:

- Dagens politikere lager barnas fremtid. Med denne aksjonen vil vi vise andre barn at det er viktig og at det nytter å engasjere seg. Alle markeringer og alt engasjement er med på å skape en bedre og bærekraftig verden! avslutter Penelope Lea.Barna møtte mange stortingsrepresentanter, blant annet Lars Haltbrekken (SV), Bjørnar Moxnes (Rødt), og Une Aina Bastholm (MDG).

haltbrekken-b%C3%A6rekraftbolle-lite.jpg#asset:5985

Bjørnar-Moxnes-kopi-lite.jpg#asset:5988

boller-for-bærekraft-lite.jpg#asset:5986

Une-Bastholm-lite.jpg#asset:5989