Både rike og fattige land vil være med i panelet, som ble lansert under Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos.
- Havet har et enormt potensial for å møte verdens ressursbehov og skaffe arbeidsplasser og økonomisk og sosial utvikling. Dette kan bare utløses gjennom bærekraftig vekst i havnæringene globalt, sa statsminister Erna Solberg i en pressemelding.
Befolkningsveksten betyr at verden trenger mer ressurser og tjenester fra havet, som mat, energi, medisiner, mineraler og transport. Norge ønsker med dette å skape økt internasjonal forståelse for at bærekraftig bruk av havet og god miljøtilstand gir høy verdiskaping og kan dekke sentrale behov som verden vil stå overfor de kommende årene, skriver regjeringen i pressemeldingen.
Forum for utvikling og miljø er positiv til initiativet.
-Vi er nødt til å ta langt bedre vare på havet enn det vi gjør i dag. Ellers kan vi risikere at det blir mer plast enn fisk i havet i 2050 - en uhyrlig tanke. Dette globale initativet kan og bør bli viktig for å sikre sunne, levende hav, sier daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø, et nettverk av 50 norske organisasjoner.
Overfiske, ødeleggelse av leveområder og stigende temperaturer vil ha alvorlige konsekvenser for hele menneskeheten, understreket Forum for utvikling og miljø i 2017 i en rekke innspill til regjeringen, både til regjeringens havmelding i vår, i innspill før FNs HLPF i juli om hvordan bærekraftsmål 14 om liv under vann kan nås, i forbindelse med et nytt lovforslag om mineralvirksomhet på koninentalsokkelen og i forbindelse med FNs Miljøforsamling i desember der en nullvisjon mot marin forsøpling ble vedtatt.
-Vi skal fortsette å høste av havet, men det må skje på en bærekraftig måte som er forenlig med våre internasjonale forpliktelser, understreker Tønnessen-Krokan, og minner om at verdens ledere med bærekraftsmålene har forpliktet seg til å bevare og bruke hav- og marine ressurser på en bærekraftig måte.
Erna Solberg, som også leder FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene, ønsker å bidra til at målene nås.
- Jeg ønsker å bruke de norske erfaringene med å kombinere vern og bruk. Norge kan hav og det innebærer at vi har mye å bidra med. Vår kompetanse er etterspurt internasjonalt. Med dette initiativet tar vi en internasjonal lederrolle og gir et konkret bidrag til oppnåelsen FNs bærekraftsmål, sier Solberg.
- Norge blir allerede sett på som en ledende aktør og en ettertraktet samarbeidspartner. Dette gjelder ikke minst i vårt internasjonale arbeid mot marin forsøpling, der FNs miljøforsamling, etter forslag fra Norge, før jul ble enige om en nullvisjon om utslipp av plast og mikroplast, sa Solberg.
Arbeidet i panelet settes i gang i første halvår 2018 og vil løpe frem til 2020. En viktig leveranse vil være en rapport om havøkonomiens betydning for bærekraftig utvikling. Panelet vil jobbe tett med FN og spille sammen med andre internasjonale havinitiativer.