Solberg presenterer gammelt løfte
På grunn av manglende fremgang mot Parisavtalen, har FNs generalsekretær António Guterres i dag invitert FNs medlemsland til ekstraordinært klimatoppmøte i New York. Generalsekretæren understreket at ledere som kun kommer for å snakke ikke er velkomne, og at han forventer at FNs medlemsland kommer for å presentere nye og mer ambisiøse klimamål om kutt, og økt klimafinansiering til utviklingsland.
I et brev til statsministeren og i en kronikk i Dagbladet har Forum for utvikling og miljø (ForUM) og 16 andre organisasjoner bedt Erna Solberg om å presentere en ny dobling til Det grønne klimafondet (som er Parisavtalens hovedmekanisme for klimafinansiering av kutt og tilpasning i fattige land), fra 800 til 1600 millioner på dagens møte i New York. Det Norge i dag presenterer som en dobling av denne støtten er i realiteten en innfrielse av løftet fra Paris i 2015, og en gjentagelse av Norges budskap fra Katowice 2018.
Forum for utvikling og miljø (ForUM) - et nettverk av over 50 klima-, miljø- og utviklingsorganisasjoner - er tilstede på klimatoppmøtet i New York, og er skuffet over å se at Regjeringen kommer med et gammelt klimaløfte på et så viktig klimamøte:
-Vi hadde håpet å se Regjeringen svare på invitasjonen fra FNs generalsekretær med å presentere noe helt nytt i New York. Dagens løfte er verken nytt eller ambisiøst, og vi er skuffet over at Norge kamuflerer gamle løfter som nye. Gamle løfter blir ikke nye av å presenteres i et nytt møte. Dette er særlig alvorlig når Trump har trukket USAs støtte til fondet, sier Ingrid Rostad som er i New York for Forum for utvikling og miljø.
Solberg lover ikke mer norske kutt i FN
Heller ikke når det gjelder klimakutt innfrir Regjeringen forventningene, mener Rostad. Sammen med 16 andre organisasjoner ba ForUM Erna Solberg bruke New York-møtet til å presentere et nytt norsk klimamål om minst 53% hjemlige kutt innen 2030 i forhold til 1990. Kravet bygger på beregninger gjort av Stockholm Environment Institute (SEI) av hva som er Norges rettferdige bidrag til å nå Parisavtalen.
- Vi hadde håpet å se Norge øke ambisjonene når det gjelder norske klimakutt i dag. Men etter dagens tale i FN står norsk klimapolitikk på nasjonale kutt uendret, og Norge styrer med sitt mål om 40% kutt fortsatt på en kurs mot 3 grader global oppvarming, noe som er veldig skuffende, sier Rostad, som håper Norge bruker neste sjanse ved klimaforhandlingene i Santiago i desember til å komme med et nytt klimamål om minst 53% og økt klimafinansiering.
Kontakt: