- Naturen fikk endelig sitt Parisøyeblikk! Selv om naturavtalen selvfølgelig ikke er perfekt, er den mye bedre enn vi har turt å håpe på. Vi har fått en avtale som forplikter partene til handling for å stanse naturtapet, det er en stor seier! Særlig de siste dagene har det sett mørkt ut, så vi er mange som puster lettet ut nå, sier Rostad.
LES OGSÅ: "Dette er julegaven vi ikke har turt å håpe på!" Intervju med Ingrid Rostad i VG
Et sterkt 30 prosent-mål
Målet om 30 prosent vern er et av de målene det har vært knyttet mest spenning til i innspurten av forhandlingene. Til slutt endte målet opp med å kreve 30 prosent vern og bevaring av et representativt utvalg av verdens natur, i tråd med urfolks rettigheter.
- Dette målet lå lenge dårlig an, og vi er veldig fornøyde med at forhandlerne klarte å få dette i havn, sier Rostad.
Mye usikkerhet har vært knyttet til hvordan forholdet mellom hav og land ville bli, og Norge kom i dag sammen med 36 andre land med en erklæring om havets rolle for naturmangfoldet og en forpliktelse til å verne minst 30% av verdens hav.
- Havet har enorm betydning for alt liv på jorda, men er under sterkt press fra klimaendringer, forurensning og naturødeleggelser. Dette vedtaket vil være et kjempeløft for verdens naturmangfold, sier Rostad.
Menneskerettigheter
Menneskerettighetene og urfolksrettigheter har vært sentrale tema gjennom forhandlingene, med til dels harde kamper om referanser til begge deler i flere deler av avtalen. Den endelige avtalen forplikter partene til å ha menneskerettighetene med seg i alt arbeidet, sammen med urfolksrettigheter, kjønnsperspektiv og ungdomsperspektiv.
- Avtalen blir sterkere og viktigere av tydelig rettighetsspråk! sier Rostad. – En menneskerettighetsbasert tilnærming, anerkjennelse av urfolksrettigheter, et eget mål på kjønn og et på urfolks deltagelse og beskyttelse av miljøforsvarere. Seirene er mange, men ingen av dem var enkle, sier Rostad.
Ber rike land legge mer penger på bordet
Som mange ganger før, har diskusjonene om finansiering vært de aller mest opphetede. På et tidspunkt gikk flere utviklingsland fra forhandlingene i protest. Selv om mange detaljer gjenstår er det nå tydelig i avtalen at 500 milliarder dollar skal komme fra å flytte penger fra naturødeleggelse til positive tiltak, og 200 milliarder dollar skal komme i tillegg. Av disse holdes utviklede land ansvarlige for 100 milliarder dollar. Norge har blant annet lovet 120 millioner kroner til den umiddelbare implementeringen av en ny avtale, men det er fortsatt langt igjen.
- Nå er avtalen klar, men den vil ikke være gratis å gjennomføre. Det er stor bekymring knyttet til hvordan vi skal klare å tette finansieringsgapet, og de som har mest må også bidra mest. Vi har ikke råd til å ikke levere på finansieringen av denne avtalen, avslutter Rostad.
Kontakt
- I MONTREAL: Ingrid Rostad, naturrådgiver i ForUM // +47 908 91 440 // ingrid@forumfor.no
- Hannah Sigriddatter Ander, kommunikasjonsrådgiver i ForUM. +47 93 65 22 61 // Hannah@forumfor.no