Over hele verden er sivilsamfunnet under press. Sivilsamfunnsalliansen CIVICUS lanserte i 2024 rapporten «Rights Reserved: A Downward Shift in Civic Space». Rapporten viser at nesten en tredjedel av verdens befolkning lever i «lukkede stater» med manglende ytringsfrihet og politisk handlingsrom. Kun to prosent av verdens befolkning i land der man fritt kan protestere og si hva man mener.
Et sivilsamfunn under press har konsekvenser for blant annet demokrati, ansvarlighet og samfunnsutvikling.
Gjennom en rekke arrangementer over hele landet, intervjuer med sivilsamfunn fra det globale Sør, og en sosial medier-kampanje, har vi synliggjort hvordan sivilsamfunnet verden over jobber for en bærekraftig verden, og viktigheten av dette arbeidet.
Stemmer fra Sør: Et krympende handlingsrom
Én av dem som har direkte erfaring fra aktivisme i et land med begrenset handlingsrom er Privilege Kandira, som nå jobber som praktikant i ForUM. Privilege måtte flykte fra landet sitt, Zimbabwe, på grunn av sitt engasjement som student- og menneskerettighetsaktivist.
I forbindelse med årets bærekraftsuke har han skrevet om situasjonen for sivilsamfunnet i Zimbabwe, som opplever økende undertrykkelse og forfølgelse av myndighetene.
Også Hallima Nyota fra Kenya og Thaleop Mohapi fra Sør-Afrika har fortalt om vanskelige situasjoner for aktivister og menneskerettighetsforkjemper i sine hjemland.
Nyota er daglig leder av Rising to Greatness, en grasrotbasert, ungdomsledet organisasjon som arbeider for økologisk og sosioøkonomisk rettferdighet for kvinner, ungdom, barn og mennesker med funksjonsnedsettelser i Kenya. I sitt intervju med ForUM forteller Nyota om sivilsamfunnet i Kenya sin viktige rolle i å få til transformativ endring, hindrimnger for å gjøre nettopp det, og oppfordrer til samarbeid mellom sivilsamfunnsorganisasjoner på tvers av landegrenser.
Under samarbeidsarrangementer med SAIH sine lokallag i Bergen, Drammen og Ås, var sivilsamfunnets «shrinking space» tema. Her fortalte Privilege blant annet om et nytt lovforslag som ytterligere innskrenker aktivister og organisasjoner sitt handlingsrom.
Internasjonalt arbeid og lokalt engasjement
Sivilsamfunnet spiller en sentral rolle i internasjonale prosesser, og ForUM er særlig tett påkoblet prosesser i FN. I september deltok generalsekretær Kathrine Sund-Henriksen på framtidstoppmøtet i New York. I etterkant av møtet var både utfallet av møtet, internasjonale prosesser og sivilsamfunnets rolle tema for diskusjon under bærekraftsuka-arrangementene «FN 2.0 – Hva kom ut av FNs framtidstoppmøte?» og «Den globale dialogen under press».
Førstnevnte arrangerte vi på Tøyen sammen med FN-sambandet. Panelet bestod av statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik, direktør for UNDP Policy Center for Governance Arvinn Gadgil, leder i LNU Jacob Øvensen Aanderaa og vår generalsekretær Kathrine Sund-Henriksen. Det ble en interessant diskusjon, der blant annet resultatet av FNs framtidstoppmøte, status for internasjonalt samarbeid nå og hvordan sivilsamfunnet kan bidra til en bedre framtid, var oppe til diskusjon.
«Den globale dialogen under press» arrangerte vi i Ørsta i samarbeid med Human-etisk forbund Søre Sunnmøre. Fairtrade og Fredsfuglar for Palestina deltok også. Vi koblet da sammen lokalt og internasjonalt sivilsamfunnsengasjement, og diskuterte hvordan den geopolitiske situasjonen svekker både den globale dialogen og menneskerettighetene.
Diverse arrangementer
I løpet av Bærekraftsuka har vi vært vertskap for og deltatt i en rekke arrangementer om ulike temaer som opptar sivilsamfunnet, over hele Norge.
Eksempelvis deltok ForUM i en panelsamtale om skatt i etterkant av filmvisningen av Tax Wars under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), klimakafe med Besteforeldrenes Klimaaksjon (BKA) i Moss, og i en samtale om hvordan FN takler globale utfordringer og kraften i sivilsamfunnet med FN-studentene i Trondheim.
Lokalt ledet utvikling var tema under arrangementet “Locally led development – how does it work?” i samarbeid med FORUT og den indiske organisasjonen Association for Promoting Social Action. Videre inviterte vi eksperter til å svare på hva FN gjør i en verden som sulter, under et arrangement i samarbeid med Spire og FIAN om matsikkerhet på Litteraturhuset i Oslo.
I tillegg har vi invitert til en rekke medlemsmøter om blant annet finansiering i FN og sivilsamfunnets i evalueringen av Åpenhetsloven. Under medlemsmøtet om finansiering trakk statssekretær Bjørg Sandkjær fram at sivilsamfunnet spiller en avgjørende rolle.
#Bærekraftsuka
Til årets sosiale medier-kampanje ba vi flere medlemsorganisasjoner og samarbeidspartnere svare på hvorfor sivilsamfunnet er viktig for bærekraftig utvikling.
Kampanjen ble lansert i ForUMs sosiale medier-kanaler: Instagram, Facebook og LinkedIn. Et utvalg av sitatene fra medlemsorganisasjonene under.
Andreas Fjeldskår, daglig leder i Tax Justice Norge: - Skatteinntekter er grunnlaget for alle lands finansiering av helse, utdanning, klimatiltak og utvikling. Vi samarbeider for å ansvarliggjøre myndigheter verden over, og sikre at skatt og utviklingspolitikk har demokratisk legitimitet.
Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT: - Sivilsamfunnsorganisasjoner gir folk en stemme og en arena for å delta i beslutninger som angår dem. Bærekraftig utvikling krever at vi investerer i folk. Det er ikke mulig uten et levende sivilsamfunn.
Diego Marin Rios, leder i Attac Norge: - Å skape bærekraftig utvikling krever systematiske økonomiske endringer på verdens nivå som store interesser ønsker å hindre. Derfor er sivilsamfunnet viktig. Vi må samle alles makt og kunnskap i kampen for en rettferdig bærekraftig framtid.
For mer informasjon, kontakt: