Fem kjappe om Fremtidstoppmøtet

Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø. Foto: Forum for utvikling og miljø

Fem kjappe om Fremtidstoppmøtet

I september møttes verdens ledere i FNs kontorer i New York for å diskutere fremtiden. ForUMs generalsekretær Kathrine Sund-Henriksen var til stede.

1. Hva slags møte var dette?

Summit of the Future eller Fremtidstoppmøtet var et toppmøte initiert av FNs generalsekretær Antonio Gueterres, med mål om å styrke multilaterialismen og samarbeidet for å håndtere dagens og fremtidens globale utfordringer. Møtet startet høynivåuka på FNs generalforsamling og samlet statsledere fra hele verden. Fra Norge deltok statsministeren, utenriksministeren og utviklingsministeren. I forkant av toppmøtet var sivilsamfunnsaktivister og ungdomsdelegater samlet til to Action Days.

2. Hvorfor var dette møtet viktig?

Verden står ovenfor mange store utfordringer. Det er økende polarisering og økende ulikhet, kriger med store ringvirkninger, og klima- og naturkrisen blir stadig verre. Det er et stort behov for en fornyelse av det multilaterale systemet. Prosessen fram mot toppmøtet startet i 2021 da generalsekretæren kom med rapporten «Our Common Agenda».

3. Hvilke saker ble diskutert og besluttet?

På starten av møtet skulle tre dokumenter vedtas. Det var usikkert hvordan det skulle gå, siden Russland og noen få andre land gjorde det de kunne for å forhindre et vedtak. Men disse tre dokumentene ble vedtatt, de to siste som vedlegg til førstnevnte:

1. Fremtidspakten har fem deler: bærekraftig utvikling og finansiering for utvikling, internasjonal fred og sikkerhet, vitenskap, teknologi og innovasjon og digitalt samarbeid, ungdom og fremtidige generasjoner og transformasjon av global styring.

2. Global Digital Compact

3. Erklæringen om fremtidige generasjoner

4. Vil du fortelle oss mer om Fremtidspakten?

Nullutkastet til pakten kom i januar. Forhandlingene var svært utfordrende, noe som gjenspeiler den geopolitiske situasjonen i verden i dag. Det endelige dokumentet ble ikke spesielt ambisiøst. Mange har ment at prosessen og dokumentet ikke har så stor verdi. Men det er i hvert fall bedre at stater møtes og diskuterer disse tematikkene enn at de ikke snakker sammen. Og det var viktig at Afrikagruppen, representert ved Kongo, tok tydelig avstand fra Russlands forsøk på å bruke dette dokumentet og møtet til å svartmale Vesten.

5. Hva skjer nå etter at møtet er over?

Nå skal pakten implementeres. ForUM-fellesskapet kommer til å jobbe videre med dette sammen med det internasjonale nettverket vårt. To sentrale tematikker i pakten er klima, der COP29 i Aserbajdsjan i november er sentral, og utviklingsfinansiering, der finansiering for utvikling-konferansen i Spania i juli neste år er sentral. Begge disse prosessene følger vi tett.