Havet dekker om lag 70 prosent av jordens overflate, tilsvarende cirka 361 millioner km² av totalt 510 millioner km². Internasjonalt farvann, ofte referert til som det åpne hav, utgjør omtrent 61 prosent av verdens havområder, noe som betyr at det dekker rundt 43 prosent av jordens totale overflate.
Estimater antyder at dette området kan være hjem til opptil 10 millioner arter, og en uvurderlig kilde til mat og ernæring, spesielt gjennom fiskeri, for milliarder av mennesker globalt. Her finnes utallige økosystemer, marint biologisk mangfold, og arter som ennå ikke er oppdaget.
Helt siden 2002 har det pågått samtaler og forhandlinger mellom de 193 FN-landene om en avtale for å beskytte disse havområdene, intensivert de siste ti årene.
Havet som ingen «eier»
I juni 2023 ble en avtale endelig vedtatt. Avtalen har som mål å bevare og bærekraftig bruke marint biologisk mangfold i områder utenfor nasjonal jurisdiksjon (BBNJ-avtalen) – i havet som ingen «eier».
- BBNJ-avtalen er avgjørende da den etablerer et juridisk rammeverk som harmoniserer prinsippet om «frihet til marin vitenskapelig forskning» med prinsippet om «menneskehetens felles arv», forklarer Teshome Hunduma Mulesa, seniorrådgiver på naturmangfold og bærekraftige matsystemer i Forum for utvikling og miljø (ForUM).
- Dette rammeverket sikrer en balansert tilnærming mellom forskningsfrihet og bærekraftig utnyttelse av marine genetiske ressurser i internasjonalt farvann.
Avtalen fokuserer på fire områder:
- Tilgang til og fordeling av fordeler fra marine genetiske ressurser: avtalen skal sikre at økonomiske og ikke-økonomiske verdier fra slike ressurser fordeles rettferdig mellom ulike land.
- Etablering av marine verneområder: avtalen gir mulighet til å opprette havreservater i internasjonalt farvann, med mål om å verne minst 30 prosent av havet innen 2030, i tråd med målene i den globale naturavtalen.
- Krav til konsekvensutredninger: avtalen innfører en plikt til å utrede miljømessige konsekvenser av aktiviteter som kan skade det marine livet i internasjonalt farvann.
- Kapasitetsbygging og teknologioverføring: avtalen stiller krav om deling av informasjon og forskningsresultater utført på det åpne hav for å tilrettelegge for samarbeid og deltakelse mellom land.
Teshome forklarer at avtalen styrker global rettferdighet ved å iverksette regler for rettferdig og likestilt fordeling av fordeler knyttet til bruk av marine genetiske ressurser.
- Dette inkluderer både fysisk genetisk materiale og digital sekvensinformasjon, og legger til rette for at utviklingsland får tilgang til kritiske ressurser og teknologisk kunnskap, noe som fremmer kapasitetsbygging og global samarbeid, sier han.
Status for avtalen
For at avtalen skal tre i kraft må den ratifiseres av minst 60 av FNs 193 medlemsland. Palau i Stillehavet var den første nasjonen som offisielt ratifiserte avtalen i januar 2024, etterfulgt av Chile. I utgangen av 2024 har avtalen blitt undertegnet av 105 land, inkludert USA og ratifisert av 15 land.
Norge har også signert avtalen og vurderer nå å ratifisere avtalen. Håpet er at minst 60 land har ratifisert avtalen innen FNs havkonferanse i juni 2025.
- Det er avgjørende at Norge ratifiserer og iverksetter BBNJ-avtalen i tråd med naturavtalens ambisiøse mål om å beskytte og restaurere 30 prosent av nasjonale havområder. Dette vil sikre at Norges sterke tradisjon for bærekraftig forvaltning av havressurser utvides til også å omfatte områder utenfor nasjonal jurisdiksjon, sier Teshome.
Han forklarer videre at avtalens juridiske rammeverk for å bevare marint biologisk mangfold og sikre rettferdig fordeling av fordeler fra marine genetiske ressurser er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.
- Implementeringen av BBNJ-avtalen vil ytterligere befeste Norges posisjon som en globalt ledende havnasjon. Den legger til rette for styrket internasjonalt samarbeid om etablering av områdebaserte forvaltningsverktøy og gjennomføring av konsekvensutredninger, samtidig som norske interesser og suverene rettigheter blir ivaretatt innenfor rammen av havrettskonvensjonen, avslutter Teshome.
For mer informasjon, kontakt: