I dag tidlig annonserte Telenor at de har overført den operative virksomheten av Telenor Myanmar til M1 Group. Med det selges også sensitiv persondata til 18 millioner tidligere Telenor-kunder, og det er overhengende fare for at denne informasjonen snart vil være i hendene på landets brutale militærdiktatur. Forum for utvikling og miljø (ForUM) raser mot nyheten om at salget er gjennomført.
- Helt siden salget ble annonsert i fjor sommer, har vi arbeidet for å hindre salget fordi faren har vært stor for at militærjuntaen får tilgang til sensitiv personinformasjon og bruker den til å forfølge, torturere og drepe regimekritikere. Det er helt utrolig at Telenor går gjennom med et salg som har blitt kritisert av menneskerettighetseksperter, sivilsamfunn, Myanmars eksilregjering og til og med deres egne ansatte i landet, sier Sund-Henriksen.
Nære bånd til militærjuntaen
Telenor har selv innrømmet at de helt siden oktober har visst at juntaen bruker M1 Group som et mellomledd, og at dataene snart vil havne i hendene på Shwe Byain Phy Group, et lokalt konglomerat med nære bånd til juntaen. Sund-Henriksen mener det bare er et tidsspørsmål før salget får tragiske konsekvenser for menneskerettighetsaktivister i landet.
- Når metadata overføres, vil juntaen kunne vite hvem en bruker har ringt, hvor lenge samtalen har vart og hvor samtalen ble gjort. Alt dette kan brukes til å avsløre aktivistgrupper som opererer i skjul for juntaen. Ifølge FN har juntaen drept over 1600 mennesker og over 12000 er arrestert etter kuppet i fjor. De tallene vil fortsette å øke, og Telenor har gitt juntaen all informasjonen de trenger for å avsløre menneskerettighetsforkjempere, sier Sund-Henriksen.
Krever at Stortinget kommer på banen
Tidligere denne uken ba SV om en redegjørelse fra næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fra næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om salget. ForUM ønsker nå at flere partier støtter opp om anmodningen, og mener at all informasjon om salget må på bordet så fort som mulig.
- Det er helt avgjørende at Stortinget nå får vite alle detaljer om salget, og hva departementet har gjort for å hindre salget. Som eier av Telenor vil den norske stat være ansvarlig dersom salget fører til menneskerettighetsbrudd, og det må Stortinget ta på det største alvor. Denne saken må få konsekvenser, både for Telenor og for hvordan staten driver sitt aktive eierskap, avslutter Sund-Henriksen.
Bakgrunn
Den 8. juli 2021 opplyste Telenor Group at de inngikk en avtale om salg av sin virksomhet i Myanmar til libanesiske M1 Group, og at brukernes persondata følger med salget. Senere har det derimot kommet frem at den reelle kjøper og den nye majoritetseier med 80 % av eiendeler er Shwe Byain Phyu Group, et konsern med direkte bånd til militærregimet i Myanmar. De ansatte mener salget vil sette selskapets kunder i stor fare, og er opptatt av å formidle at det også inkluderer dem som ansatte.
Telenor annonserte i juli i fjor at de vil selge sitt datterselskap til libanesiske M1 Group etter å ha opplevd stadig sterkere press fra militærjuntaen som tok makten gjennom kuppet. Telenor pekte selv på stadig større utfordringer knyttet til ansattes sikkerhet, regulatoriske forhold og forretningspraksis som årsakene til at de selger seg ut av landet etter å ha vært involvert siden 2014. Salget har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner, som også har klaget Telenor inn for OECDs nasjonale kontaktpunkt for brudd på retningslinjene for ansvarlig næringsliv. I februar politianmeldte ForUM Telenor Group, konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i forbindelse med salget av Telenor Myanmar.
For mer informasjon kontakt: