Den 8. juli 2021 opplyste Telenor Group at de inngikk en avtale om salg av sin virksomhet i Myanmar til libanesiske M1 Group, og at abonnentenes teledata følger salget. Senere har det kommet frem at den reelle kjøper og den nye majoritetseier i Telenor Myanmar er Shwe Byain Phyu Group, et konsern med direkte bånd til militærregimet i Myanmar.
Militærjuntaen som tok makten i Myanmar gjennom det illegitime kuppet i februar 2021, stod bak massedrap, massevoldtekter, tortur og hærverk på Rohingya-minoriteten i Rakhine State i 2017. Siden kuppet startet, har juntaen drept over 1000 demokrati- og menneskerettighetsforkjempere i landet og fengslet over 9000.
Kuppmakerne har ifølge det uavhengige myanmarske nyhetsbyrået Myanmar Now og Dagens Næringsliv etterspurt opplysninger om Telenors abonnenter i Myanmar mer enn 200 ganger. Telenor sier til media at de har besluttet å etterkomme forespørslene fra det illegitime regimet, mens Myanmar Now melder om at Telenor allerede har delt brukernes data med juntaen.
- Vi ber politiet og Riksadvokaten etterforske om Telenors konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsteds handlinger i Myanmar er i strid med straffelovens kapittel 16, som omhandler alvorlige forbrytelser mot menneskeheten. De 18 millioner abonnentene som Telenor har hatt i Myanmar har vist Telenor tillit og delt sensitiv privatinformasjon som samtale- og internettlogger, lokasjonsdata og mobilbetalings-informasjon. Rapporter indikerer at Telenors utlevering av data i Myanmar kan ha ledet til og vil kunne lede til arrestasjoner, tortur og henrettelser, forklarer Diego Alexander Foss, rådgiver i Forum for utvikling og miljø.
- I den situasjonen Myanmar befinner seg i, så må teledata anses som et våpen. Dette er en hastesak, da det er snakk om få dager før salget gjennomføres, med de alvorlige konsekvensene det kan få for millioner av Telenor-kunder i Myanmar, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.
Telenor Group er også klaget inn til Datatilsynet for brudd på personvernet og det pågår en klagesak om salget i OECDs nasjonale kontaktpunkt.
I januar sendte ForUM et brev til Jonas Gahr Støre på vegne av sivilsamfunnet i Myanmar hvor de ber statsministeren om å stoppe salget.
- Den norske regjeringen har på det sterkeste fordømt militærkuppet, og har ikke anerkjent juntaen som den rettmessige regjeringen i landet. Som majoritetsaksjonær i Telenor forventer vi at den norske stat vil drive sin virksomhet på en ansvarlig måte og sette et eksempel når det gjelder respekt for menneskerettigheter, står i brevet til statsministeren.
For mer informasjon kontakt