Stopp salget av Telenor Myanmar!

Daværende Næringsminister Monica Mæland besøker Myanmar i 2014. Her ved en Telenor-forhandler i Yangon. Foto: Trond Viken, Nærings- og fiskeridepartementet

Stopp salget av Telenor Myanmar!

Sivilsamfunn i Myanmar henvender seg i et åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre, og ber om at staten stanser Telenors planlagte salg av datterselskapet i Myanmar.

I brevet, som er signert av den norske sivilsamfunnsorganisasjonen Forum for utvikling og miljø, det nederlandske forskningsinstituttet SOMO og den internasjonale Access Now-kampanjen på vegne av sivilsamfunn i Myanmar, uttrykkes det stor bekymring for at salget kan føre til at militærjuntaen som sitter med makten i Myanmar vil få tilgang på sensitiv persondata til Telenors 18 millioner mobilkunder i Myanmar. Organisasjonene frykter at disse kan brukes til å forfølge, arrestere og torturere menneskerettighetsaktivister.

Flertallet av menneskerettighetsforkjempere, aktivister og medlemmer i sivilsamfunnsorganisasjoner i Myanmar valgte å bruke Telenor av sikkerhetsmessige årsaker og på grunn av Telenors forpliktelser til menneskerettighetsprinsipper og åpenhet. I åtte år har disse abonnentene generert data hos Telenor.

I morgen er ettårsdagen for militærkuppet i Myanmar. Telenor annonserte i juli i fjor at de vil selge sitt datterselskap til libanesiske M1 Group etter å ha opplevd stadig sterkere press fra militærjuntaen som tok makten gjennom kuppet. Salget har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner, som også har klaget Telenor inn for OECDs nasjonale kontaktpunkt for brudd på retningslinjene for ansvarlig næringsliv. Etter flere måneder med usikkerhet, ble det nylig kjent at juntaen etter all sannsynlighet vil godkjenne salget av Telenor Myanmar til M1-gruppen som har inngått et partnerskap med Shwe Byain Phyu-gruppen, et lokalt konglomerat med bånd til juntaen.

- Den norske regjeringen har på det sterkeste fordømt militærkuppet, og har ikke anerkjent juntaen som den rettmessige regjeringen i landet. Som majoritetsaksjonær i Telenor forventer vi at den norske stat vil drive sin virksomhet på en ansvarlig måte og sette et eksempel når det gjelder respekt for menneskerettigheter, står i brevet til statsministeren.

- Salget av Telenor Myanmar til M1-gruppen er uforenlig med Norges forståelse av menneskerettigheter og står i kontrast til Norges holdning til saken under sitt nåværende medlemskap i FNs sikkerhetsråd. Situasjonen i Myanmar ble fremhevet i Sikkerhetsrådet av utenriksminister Anniken Huitfeldt som et område der Norge ville følge utviklingen nøye. Å stoppe salget av Telenor Myanmar vil vise at norsk regjering tar situasjonen og arbeidet for menneskerettigheter på alvor. Mangel på handling vil på den andre siden negativt påvirke Norges rykte som en langvarig forsvarer av fred og menneskerettigheter globalt, avslutter brevet.

Brevet er sendt til statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, CEO i Telenor Sigve Brekke og Anita Househam, Director of Human Rights i Telenor.


Telenor Myanmar blir solgt for én milliard norske kroner, meldte det uavhengige myanmarske nyhetsbyrået Myanmar Now 4. februar. Hvis salget går gjennom 15. februar, blir Shwe Byain Phyu-gruppen majoritetseier med 80 % av eierandelene.


For mer informasjon kontakt:

Bilde av Diego Alexander Foss

Diego Alexander Foss

Rådgiver
Kontaktperson for: Ansvarlig næringsliv, Norge som investor
+47 980 71 601