Frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet

Frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet

Søndag 6. november deltar statsminister Jonas Gahr Støre, klima- og miljøminister Espen Barth Eide, norske organisasjoner, toppledere, byråkrater og næringsliv på åpningen av årets klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt. Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM), er bekymret for at Norge vil gå i feil retning under årets klimatoppmøte.

Dagens Næringsliv avslørte i september at Norge og EU skal inngå og lansere en ny “grønn” industriavtale under COP27. Den skal etter sigende inneholde formuleringer om at “EU støtter at Norge fortsetter å lete og investere for å sikre olje og gass til det europeiske markedet”. Sund-Henriksen er urolig for om dette blir budskapet fra Norge og EU under klimatoppmøtet i Egypt.

- En slik avtale er ikke i tråd med EUs egne klimaambisjoner, IPCC og IEAs anbefalinger. Det er allerede blitt funnet mer olje og gass enn verden kan forbrenne hvis vi vil unngå katastrofale klimaendringer. Norge kan ikke bruke energikrisen i Europa til å få EU med på fortsatt oljeleting. Det blir rett og slett skammelig om Norge inngår en slik avtale på klimatoppmøtet, sier Sund-Henriksen.

Avsløringen har allerede skapt reaksjoner fra ukrainske og internasjonale organisasjoner, som ber Norge og EU om ikke å inkludere olje og gass i en eventuell avtale. En slik avtale vil også være et stort skritt i motsatt retning av det ForUM mener Norge bør gjøre for å vise klimavilje i Egypt.

- Sammen med våre medlemsorganisasjoner har vi bedt Norge om å ta grep om egen fossilpolitikk og annonsere dette på klimatoppmøtet. Om Norge virkelig vil spille en konstruktiv rolle på årets klimatoppmøte, annonserer vi at vi skal gå i gang med å fase ut vår produksjon, ikke øke den. Et slikt grep ville bidratt til at det internasjonale klimaarbeidet hadde fått en ny giv, sier Sund-Henriksen.

Da siste delrapport fra IPCC om utslippsreduksjon, opptak og virkemidler ble lansert, gikk også FNs generalsekretær António Guterres ut og sa at «å investere i fossil energi og infrastruktur er moralsk og økonomisk galskap».


Les mer om ForUMs krav til regjeringen under COP27 her


For mer informasjon eller kommentarer, kontakt:


COP27 i Egypt

Årets klimatoppmøte finner sted i Sharm el-Sheikh fra 6.-18- november

Kalender for årets toppmøte

Les også saken "hvordan kan Norge spille en konstruktiv rolle i Egypt?"