Sivilsamfunnet sterkere sammen

Fra naturkonferanse i Oslo i august 2024.

Sivilsamfunnet sterkere sammen

Et sterkt og samlet sivilsamfunn er avgjørende for å sikre at nordiske regjeringer tar sitt ansvar for tap av biologisk mangfold. Det sier Matilda Hald i nettverksorganisasjonen CONCORD Sverige.

- Tapet av biologisk mangfold er en skjebnesvanger sak som truer menneskerettigheter, menneskers matforsyning og våre muligheter til å møte klimakrisen, forteller Hald, som er politisk rådgiver på miljø og klimarettferdighet.

- Det er ekstremt viktig at de nordiske regjeringene tar sitt ansvar, og for det kreves det at sivilsamfunnet presser på. Gjennom samarbeid innen det nordiske sivilsamfunnet kan vi dele ressurser og koordinere våre budskap overfor beslutningstakere.

Forum for utvikling og miljø (ForUM) har sammen med CONCORD Sverige og 92-gruppen i Danmark koordinert prosjektet «Joint Nordic Effort for Biodiversity». Formålet har vært å fremme implementering av naturavtalen og styrke nordisk sivilsamfunns påvirkning i naturforhandlingene.

Ane Ingrid Etc

Matilda Hald fra CONCORD Sverige, Ingrid Rostad og Ane Serreli fra ForUM, og Helene Gjerding fra 92-gruppen under konferansen i august.

Prosjektet har resultert i en rapport med felles anbefalinger til de nordiske regjeringene, og i august møttes sivilsamfunnsorganisasjoner fra hele Norden til en naturkonferanse i Oslo. Her delte de erfaringer og diskuterte aktuelle temaer i forkant av det neste naturtoppmøtet (COP16) Cali, Colombia, i oktober.

Naturtoppmøtet vil være det første etter at det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold, ofte omtalt som naturavtalen, ble inngått i 2022.

- Det globale rammeverket for naturmangfold spenner over en bredde av samfunnsområder, og forhandlingene innen konvensjonen for biologisk mangfold er tekniske. Det kan være vanskelig for enkelte sivilsamfunnsorganisasjoner å sette seg inn i prosessen og forstå når, hvor og hvordan det er relevant å komme med innspill.

- Når vi utveksler erfaringer og handler sammen, styrker vi sivilsamfunnets stemme i utviklingen av både nasjonal og internasjonal politikk.


Naturavtalen

Det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold (the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, KMF eller GBF), ofte omtalt som naturavtalen, er en avtale mellom de 196 medlemslandene i konvensjonen som setter mål for arbeidet med stanse tap av natur fram mot 2030 og 2050.

Rammeverket inneholder blant annet avtaler om beskyttelse og restaurering av natur, bærekraftig produksjon og forbruk, ressursmobilisering og utfasing av miljøskadelige subsidier.

Avtalen ble vedtatt under FNs naturtoppmøte i Montreal, Canada (COP15) i 2022 i desember 2022. Neste naturtoppmøte (COP16) finner sted i Cali, Colombia i oktober 2024.

Naturforhandlingene

Naturforhandlingene er forhandlingene under Konvensjonen for biologisk mangfold (CBD), herunder den nye naturavtalen som ble vedtatt i desember 2022. Statspartsmøtet under konvensjonen for biologisk mangfold finner sted annethvert år og er samlokaliserte med statspartsmøtene for Cartagena-protokollen og Nagoya-protokollen.