Sivilsamfunnets løsninger må med i naturmeldingen

Naturmeldingen er Norges handlingsplan for hvordan vi skal nå de ambisiøse målene vi forpliktet oss til i naturavtalen. Foto: Kotryna Juskaite/Unsplash.

Sivilsamfunnets løsninger må med i naturmeldingen

Forum for utvikling og miljø (ForUM) håper miljøbevegelsens innspill og anbefalinger tas på alvor når naturmeldingen nå behandles i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

I den nye stortingsmeldingen om natur foreslår regjeringen flere tiltak for å følge opp naturavtalen som setter mål om bevaring av naturmangfoldet fram mot 2030 og 2050.

I naturavtalen, som Norge har sluttet seg til, står det at «partene skal fremme full og effektiv medvirkning fra kvinner, ungdom, urfolk og lokalsamfunn, sivilsamfunnsorganisasjoner, privat- og finanssektoren, samt interessenter fra alle andre sektorer i forbindelse med implementeringen.» ForUM er overrasket over hvor lite ambisiøs meldingen framstår, og at anbefalinger fra sivilsamfunnet er fraværende.

- Det er skuffende at sivilsamfunnets løsninger ikke er med. Miljøbevegelsen har levert en rekke innspill for at Norge kan imøtekomme forpliktelsene i naturavtalen på en god måte, sier generalsekretær Kathrine Sund-Henriksen.

- Vi håper energi- og miljøkomiteen tar i bruk våre innspill og miljøbevegelsens anbefalinger når meldingen nå behandles.

Naturpolitiske løsninger

ForUMs medlemmer har gjennom flere publikasjoner fremmet løsninger for hvordan Norge kan følge opp sine forpliktelser på natur og naturmangfold.

Veilederen «For naturen» inneholder over 300 forslag til endringer som må skje i norsk politikk og forvaltning for at Norge skal klare å nå de 23 målene i naturavtalen innen 2030. Bak anbefalingene står miljøorganisasjonene BirdLife Norge, Forum for utvikling og miljø, Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Sabima, Spire og WWF Verdens naturfond.

«For naturen» inkluderer i tillegg resultater fra to utredninger, fra henholdsvis advokatfirmaet Holth & Winge, og forsker Gro Sandkjær Hanssen. Anbefalingene ble overlevert til daværende klima- og miljøminister Espen Barth Eide i 2023.

Rapporten «Joint Nordic Effort for Biodiversity» inneholder anbefalinger fra nordiske sivilsamfunnsorganisasjoner for en ambisiøs implementering av naturavtalen, både i Norden og internasjonalt. Det norske sivilsamfunnets bidrag inn i arbeidet tar utgangspunkt i veilederen «For naturen» fra 2023. «Joint Nordic Effort for Biodiversity» ble lansert i forkant av naturtoppmøtet i Cali, Colombia, i 2024.

I rapporten «Naturens tilstand» fra 2020 vurderte flere organisasjoner Norges innsats fra 2010 til 2020 for å nå de 20 Aichimålene, verdens naturmål, og konkluderte med at Norge kun hadde nådd fire av 43 delmål innen fristen i 2020. Rapporten var skrevet av Sabima, Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond og Forum for utvikling og miljø.

- Da naturmeldingen ble publisert, og jeg så at miljøbevegelsens anbefalinger, framlagt gjennom tre omfattende publikasjoner, ikke var tatt med, stilte jeg spørsmål ved om regjeringen faktisk anser oss som troverdige partnere, sier Teshome Hunduma, seniorrådgiver på naturmangfold og bærekraftige matsystemer i ForUM.

- Organisasjonene har investert betydelig innsats og begrensede ressurser i å utarbeide kunnskapsbaserte, politiske og forvaltningsmessige anbefalinger. Det er skuffende å se at dette arbeidet kanskje ikke har blitt brukt.

Reaksjoner og innspill

Naturmeldingen ble lagt fram i høst. Flere av ForUMs medlemmer er svært skuffet over meldingen, og har sendt inn høringsinnspill til energi- og miljøkomiteen. ForUM har i tillegg sendt inn publikasjonene «For naturen», «Joint Nordic Effort for Biodiversity» og «Naturens tilstand».

Onsdag 11. desember inviterer Sabima, Naturvernforbundet og WWF Verdens naturfond til markering foran Stortinget for en sterkere naturmelding.

Les også:


Arbeidsgruppa for natur følger implementeringen av Norges forpliktelser på natur og naturmangfold.

For mer informasjon, kontakt:

Bilde av Teshome Hunduma Mulesa

Teshome Hunduma Mulesa

Seniorrådgiver
Kontaktperson for: naturmangfold og bærekraftige matsystemer

​Naturmeldingen

Naturmeldingen («Bærekraftig bruk og bevaring av natur — Norsk handlingsplan for naturmangfold») er Norges handlingsplan for hvordan vi skal nå de ambisiøse målene vi forpliktet oss til i naturavtalen. Selv om Regjeringen står fast på at vi skal bidra til at målene i naturavtalen nås, inneholder den få konkrete tiltak.

Naturavtalen

Det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold (the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, KM-GBF), ofte omtalt som naturavtalen, er en avtale mellom de 196 medlemslandene i konvensjonen om biologisk mangfold som setter mål for arbeidet med å stanse og reversere tap av naturmangfold fram mot 2030 og 2050.

Rammeverket inneholder blant annet avtaler om beskyttelse og restaurering av natur, bærekraftig produksjon og forbruk, ressursmobilisering og utfasing av miljøskadelige subsidier.