Status på verdens plantegenetiske ressurser for mat og landbruk

Den nye rapporten fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) er basert på informasjon fra 128 land og bidrag fra 1600 eksperter. Foto: Juan Gomez/Unsplash.

Status på verdens plantegenetiske ressurser for mat og landbruk

En ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) gir en omfattende vurdering av tilstanden til verdens plantegenetiske ressurser for mat og landbruk, og advarer om alvorlig genetisk erosjon.

Rundt 42 prosent av de kartlagte artene eller sortene vurderes som truet.

Rapporten «The Third Report on The State of the World’s Plant Genetic Resources for Food and Agriculture» bygger på to tidligere rapporter fra 1997 og 2010, og er basert på informasjon fra 128 land og bidrag fra 1600 eksperter.

Rapporten gir en omfattende vurdering av status for trender og utfordringer knyttet til bevaring av plantegenetiske ressurser i sine naturlige voksesteder (in situ bevaring) og utenfor plantenes naturlige voksesteder som i genbanker og klonarkiver (ex situ bevaring) i lys av økende trusler som klimaendringer, tap av biologisk mangfold og genetisk erosjon.

Det forklarer Teshome Hunduma Mulesa, seniorrådgiver på natur og bærekraftige matsystemer i Forum for utvikling og miljø (ForUM).

Flere behov

Videre framhever rapporten behovet for å styrke lokale frøbanker, fremme samarbeid med bønder og planteforedlere, samt utvikle deltagende systemer for planteforedling og plantesortsseleksjon.

- At omtrent 42 prosent av de kartlagte planteartene og -sortene er vurdert som truet, er i seg selv et tydelig signal om et alarmerende nivå av genetisk erosjon globalt. Selv om rapporten viser til viktige fremskritt i kartlegging og bevaring av plantegenetiske ressurser – blant annet gjennom utvidelse og sikring av genbanker som Svalbard globale frøhvelv – fremheves også alvorlige og økende utfordringer som klimaendringer, tap av genetisk ressurser i landbruket og svekkelse av tradisjonell kunnskap, sier Teshome.

Han forteller at det er et presserende behov for styrket bevaringsinnsats, bedre dokumentasjon, økt politisk og økonomisk støtte, samt mer robuste systemer som integrerer både formelle og bøndenes egne frøsystemer.


Et kunnskapsbasert verktøy

- Norsk sivilsamfunn kan bruke rapporten som et kunnskapsbasert verktøy for å styrke politisk påvirkning, fremme bønders rettigheter og synliggjøre betydningen av mangfoldige frøsystemer.

- Den gir også grunnlag for formidling, alliansebygging og mobilisering for en mer rettferdig og bærekraftig forvaltning av plantegenetiske ressurser i landbruket. Rapportens globale perspektiv gir tyngde til nasjonale krav om økt støtte til lokal frøforvaltning, vern av tradisjonell kunnskap og mer inkluderende mat- og landbrukspolitikk, avslutter Teshome.


ForUMs arbeidsgruppe for bærekraftige matsystemer arbeider for bærekraftige globale matsystemer som garanterer mat- og ernæringssikkerhet for alle.

For mer informasjon, kontakt:

Bilde av Teshome Hunduma Mulesa

Teshome Hunduma Mulesa

Seniorrådgiver
Kontaktperson for: naturmangfold og bærekraftige matsystemer

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO)

FAO er FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Deres overordnede mål er å sikre alle mennesker tilgang til nok, næringsrik mat til å leve et sunt og aktivt liv.

Kilde: FN-sambandet