I media

Her legger vi jevnlig ut noen av sakene hvor ForUM uttaler seg i media. NB! Ikke alle medieklipp kommer opp her.

2025

Hvorfor frykter du demokratisk deltagelse, Farahmand?

Dagens Næringsliv, 16. januar 2025

Les debattinnlegget her

Det er ikke første gang Farahmand advarer mot aktivisme rundt vårt felles pensjonsfonds investeringer, og det blir betimelig å spørre: Hva er det ved demokratisk engasjement rundt fremtidsfondet vårt som er så bekymringsfullt?

Av Diego Alexander Foss, medlem i Forum for utvikling og miljø (ForUM) sin arbeidsgruppe for SPU, og Aron Halfen, leder politikk, Forum for utvikling og miljø (ForUM).

2024

Norge må stemme ja til en skattekonvensjon i FN

Panorama nyheter, 27. november 2024

Les debattinnlegget her

Norge bør ikke sitte på gjerdet når FN gjør fremskritt i kampen mot internasjonal skattetriksing. Det er på tide å si tydelig ja.

Av Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Redd Barna, Andreas Fjeldskår, daglig leder i Tax Justice Norge, og Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.

Bønn til ministere og politikere: Gjør oss stolte! Si at dere tar ansvaret!

Altinget, 22. november 2024

Les debattinnlegget her

De er til stede i Baku, og ber politikerne «slutte å spille poker og kom frem til et resultat som svarer til krisen vi står i». 14 klimaorganisasjoner kommer nå med en felles bønn fra klimatoppmøtet COP29.

Av Lillian Bredal Eriksen, seniorrådgiver for klima i Forum for utvikling og miljø, Matilde Angeltveit, politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp, Julie Rødje, daglig leder i Debt Justice Norge, Liva Nordhus og Anna Hov Smeby fra KFUK-KFUM Global, Marte Hansen Haugan, daglig leder og Mina Wolle i Changemaker, Martina Bogado Duffner, seniorrådgiver i Redd barna, Mikkel Ellis Inchley og Marius Moldsvor fra Natur og ungdom, Anette Bruer Stepaniski, rådgiver i Naturvernforbundet, Jacob Sande Haugset, leder av Barnas klimapanel, Bjørn Erik Løken, organisasjonsagent i Miljøagentene, Ulf Flink, daglig leder i Utviklingsfondet, Ylva Bordsenius, nestleder i Attac Norge, Svein Tveitdal fra Besteforeldrenes Klimaaksjon, og Cari Anna King og Adam Granberg fra Spire.

Frykter oljeavtaler vil bli inngått på klimatoppmøtet

E24, 11. november 2024

Les saken her

Det ikke uvanlig at selskaper forsøker å inngå avtaler på klimatoppmøtene. I fjor var det rekordmange lobbyister fra fossilbransjen på toppmøtet som ble avholdt i Dubai.

– Dersom olje- og gassavtaler blir inngått på klimatoppmøtet, så bidrar det til å underminere hele møtet og skape mistillit, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.

Frykter fossil-kupp

Dagbladet, 10. november 2024

Les artikkelen her

- Vi er bekymret for at COP29 i Baku kan misbrukes for å fremme fossil energiagenda. Påvirkningen fra oljeselskaper og andre aktører som ønsker å fortsette oljeproduksjonen er stor, sier Lillian Bredal Eriksen, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø, som representerer 60 norske organisasjoner.

Miljøorganisasjoner slakter regjeringens innsats for naturavtalen

Dagsavisen, 30. oktober 2024

Les artikkelen her

Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, betegner det norske bidraget på 150 millioner kroner som «gledelig».

– Men dette er kun en dråpe i havet, gitt de milliardene som trengs for å dekke de høye kostnadene ved bevaring av verdens eksisterende naturmangfold og restaurering av nedbrutte økosystemer, påpeker Sund-Henriksen.

Gjeld eller hjelp? Nå gjelder det

Panorama, 2. oktober 2024

Les debattinnlegget her

Lands skyhøye statsgjeld er en av de største hindringene for fattigdomsbekjempelse og for å nå klimamålene. I 2025 avholdes FN-konferansen «Finansiering for utvikling» med Norge som tilrettelegger. Den muligheten bør vi bruke godt – fra første møte i Oslo denne uka.

Av Julie Rødje, daglig leder i Debt Justice Norge, Pål Trautmann Olerud, daglig leder i Fellesrådet for Afrika, Diego Marin Rios, leder i Attac Norge, Ulf Flink, daglig leder i Utviklingsfondet, Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, Elise Åsnes, leder i Spire, Nora Wiersdalen, leder i RE:ACT, Dagfinn Høybråten, generalsekretør i Kirkens Nødhjelp, Marit Sørheim, daglig leder i Atlas-alliansen, Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Redd Barna, Marte Hansen Haugan, leder i Changemaker, og Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet.

Vi står i en ekstrem situasjon når det gjelder tap av natur

Dagsavisen, 25. september 2024

Les artikkelen her

Et bredt spekter av organisasjoner fra hele Norden legger nå press på sine regjeringer før FNs kommende naturtoppmøte i Colombia i slutten av oktober.

– Dette er ikke ekstreme krav, men vi står i en ekstrem situasjon når det gjelder biologisk mangfold og tap av natur, svarer Kathrine Sund-Henriksen i ForUM.

Klimaforhandlingene i sjakk matt

Altinget, 1. juli 2024

Les debattinnlegget her

Mens vi venter på nedgang i klimagassene styrkes klimaendringene. Kostnadene av gammel moro og unnlatelsessynder har blitt så store at i-landene er rammet av afasi når det gjelder et konkret tall på det globale målet for klimafinansiering, skriver Lillian Bredal Eriksen i Forum for utvikling og miljø.

11 organisasjoner i felles kronikk: Skjønner finanskomiteen sitt forvalteransvar?

Altinget, 25. juni 2024

Les kronikken her

Det ligger mye makt i å eie 17 500 milliarder kroner, og med den makten kommer et ansvar for å forvalte formuen på en måte som gjør at vi ikke bryter med folkeretten og våre internasjonale forpliktelser.

Forum for utvikling og miljø (ForUM), FORUT, Framtiden i våre hender, SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk, Nordisk senter for Bærekraftig Finans, Fellesutvalget for Palestina, Amnesty International Norge, Latin-Amerikagruppene i Norge, Attac Norge, Spire, Besteforeldrenes Klimaaksjon

Demokratiet på dypt vann

Dagsavisen, 11. juni 2024

Les debattinnlegget her

I saken om gruvedrift på havbunnen anklager regjeringen sivilsamfunnet for spredning av bevisst feilaktig og villedende informasjon. Det stemmer ikke.

Innlegget er signert av: Andrew Kroglund, generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, Kjetil Solbakken, generalsekretær i BirdLife Norge, Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø (ForUM), Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, Frode Pleym, leder i Greenpeace, Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom, Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, Christian Steel, generalsekretær i Sabima, Elise Åsnes, leder i Spire, Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Norge.

FN: Verden trenger mer sykling

Dagsavisen, 31. mai 2024

Les saken her

Mer sykling kan bidra til å utrydde fattigdom, sult og føre til mer likestilling, konstaterer FN.

– ForUM jobber med alle bærekraftsmålene, og vi stiller oss bak FNs vurderinger om hvordan sykling kan gjøre verden til et bedre sted, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i ForUM.

Hvor blir det av pengene?

Klassekampen, 11. april 2024

Les saken her

Rike land har lovet milliarder i klimafinansiering. I stedet jukser de i rapporter og tjener seg enda rikere på fossile brensler i utsatte land.

«Det er de rike landene i nord som har skapt klimakrisa. I tillegg er det de som sitter på flest ressurser og dermed også har størst mulighet til å bidra med løsninger», skriver Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, i en e-post til Klassekampen.

Nytt vedtak om krigens miljøkonsekvenser i FN: – Viktig, sier klimaministeren

Altinget, 6.mars 2024

Les saken her

Vedtaket var ett av flere under årets sesjon i miljøforsamlingen, som hadde rekordmange deltakere.

– Det er utrolig viktig, og jeg vil egentlig si imponerende, det at man har klart å få til et sånt vedtak med den politiske situasjonen vi står overfor i verden i dag. Det blir på mange måter ekstra viktig at man får det gjennom da, med Ukraina som forslagsstiller og Russland i salen, i tillegg til Israel og Palestina, sier Ingrid Rostad, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø.

FN: Forbruket vårt truer klodens fremtid

NRK, 1. mars 2024

Les saken her

En ny FN-rapport advarer mot nye og alvorlige miljøkatastrofer om ikke verdens forbruk av naturressursene endrer seg drastisk.

– Vi har lenge visst at ressursbruken vår ikke er bærekraftig, men ressurspanelet sin rapport tvinger oss til å innse hvor lite bærekraftig den faktisk er, sier Ingrid Rostad, seniorrådgiver og fungerende leder for politikk i Forum for utvikling og miljø (ForUM).

Hun er på FNs miljøforsamling: – Verdens stater har ikke tatt inn over seg alvoret

Transit Magasin, 1. mars 2024

Les saken her

Ingrid Rostad, leder for politikk i Forum for utvikling og miljø, beskriver diskusjonsnivået på UNEA, og peker spesielt på en ny rapport som ble lagt fram i går. I dag, fredag, kom en viktig resolusjon om miljøkonsekvensene av krig.

- Vi går en mørk framtid i møte dersom vi ikke gjør store endringer i hvordan vi bruker og forbruker naturressursene.

Vi må få bukt med skattetriksingen

Vårt Land, 27.februar 2024

Les kronikken her

En internasjonal skattekonvensjon kan bli et effektivt verktøy for å stanse skattetriksing verden over – men det forutsetter at innholdet i konvensjonen blir bra nok. Her kan Norge spille en viktig rolle.

Av Aksel Jakobsen, leder i avdeling for kommunikasjon og politikk i Kirkens Nødhjelp, og Kathrine Sund Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.

2023

Omstilling vekk fra fossil brensel: – Et gjennombrudd

E24, 13. desember 2023

Les saken her

For første gang er alle landene nå enige om en omstilling for å slutte å produsere energi fra kull, olje og gass.

– Det er mye som mangler, både klarere ambisjoner på utfasing og energiomstilling, sier Ane Aurora Skjølberg Serreli, som er på klimatoppmøtet som koordinator for sivilsamfunnsorganisasjonene.

Frykter fortsatt bruk av fossilt brensel: – Det mest oljekåte klimatoppmøtet

Dagsavisen, 6. desember 2023

Les saken her

Klimaforkjempere frykter det verste før klimatoppmøtet COP28 i Dubai avrundes.

– Fra sivilsamfunnet ønskes det tydeligere språk på en rettferdig og rask utfasing av alt fossilt brensel og at det ikke legges opp til en unødvendig og farlig forlengelse av bruken av fossil energi, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.

Vertslandet vil handle olje på klimamøtet

Klassekampen, 29. november 2023

Les saken her

Årets klimatoppmøte, Cop28, arrangeres av oljenasjonen De forente arabiske emirater, med sjefen for Abu Dhabi National Oil Company, Sultan al-Jaber, i spissen.

– Det er mange som påpeker norsk dobbeltmoral på dette feltet. Vi fortsetter å pumper ut masse olje og gass, vi tjener utrolig mye penger på det, og så mener vi samtidig at fattigere land skal la olje og gass bli liggende, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i ForUM.

FNs klimatoppmøte: Ønsker vi et tap og skade-fond som gjør skade?

Panorama, 29. november 2023

Les debattinnlegget her

På klimatoppmøtet i Dubai står finansieringen til det nye tap og skade-fondet på agendaen. Fondet skal gi erstatning til fattige land som opplever klimaødeleggelser. Men det kan i realiteten bidra til skade, om landene mottar klimakompensasjonen som lån og ikke gavebistand.

Skrevet av Julie Rødje, daglig leder i SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk, Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, Kjetil Abildsnes, seniorrådgiver for økonomisk rettferdighet i Kirkens Nødhjelp, Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, Elise Åsnes, leder i Spire, Pål Trautmann Olerud, daglig leder i Fellesrådet for Afrika, Marte Hansen Haugan, leder i Changemaker, og Helene Middelthon, leder for politisk utvalg for klimarettferdighet i KFUK-KFUM Global

FN starter arbeid med skattekonvensjon: – Gjennombrudd

Vårt Land, 24. november 2024

Les saken her

SKATTEKONVENSJON: Etter press fra afrikanske land vedtok et flertall i FNs generalforsamling å starte arbeidet med en skattekonvensjon for å stoppe skattetriksing som gjør skaper fattigdom.

– Enorme summer stjeles fra fellesskapet hvert eneste år, samtidig som vi sliter med å finansiere grunnleggende velferd og klimatiltak. Det er på tide å tette hullene, sier generalsekretær Kathrine Sund-Henriksen i Forum for utvikling og miljø.

– Langt fra sikkert at Norge vil tjene på ny skatt

NRK, 24. november 2023

Les saken her

Regjeringen vedtar i dag norske regler om en global minsteskatt på 15 prosent.

– Den globale minimumsskatten er et steg i riktig retning, men det er dessverre ikke nok, noe eksperter nylig har påpekt, sier generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, Kathrine Sund-Henriksen.

Reagerer på olje-innpass på klimatoppmøtet

E24, 11. november 2023

Les saken her

Norske myndigheter har brukt millionbeløp på en egen paviljong med selskapene, og Aker og Equinor er blant de utvalgte. Selskapene skal fremme teknologi som karbonfangst og -lagring.

– Vi stiller oss undrende til at regjeringen har prioritert millionbeløp på en næringslivspaviljong, når sivilsamfunnsorganisasjoner som bidrar inn i den politiske prosessen, kun får tildelt et totalbeløp på 500.000, sier Ane Serreli.

Framtiden som aldri kom

Klassekampen, 9. november 2023

Les saken her

Mye har skjedd siden Brundtland-kommisjonen la fram rapporten «Vår felles framtid» (1987) og møtet i Rio (1992) der statsledere fra hele verden forpliktet seg til å ta utfordringen med en «bærekraftig» framtid på alvor.

Som en konsekvens av Brundtlandkommisjonen rapport fra 1987 opprettet norske organisasjoner nettverket Forum og miljø (ForUM) i 1993. I dag, torsdag 9. november, feires 30-årsjubileet i Oslo. Samtidig lanseres antologien «Seier eller svik?».

Hva er situasjonen nå, drøyt tredve år senere?

Krever svar fra Norges Bank om miljøkatastrofe i Nigerdeltaet

Transit Magasin, 1. november 2023

Les saken her

Denne uka er Africa Network for Environment and Economic Justice (ANEEJ) i Oslo for å snakke om følgene av miljøødeleggelsene – og det norske oljefondets ansvar.

— Erfaringene fra bakken viser at Shells oljesøl fortsatt har katastrofale konsekvenser for lokalbefolkningen, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.