Internasjonale prosesser

Forum for utvikling og miljø deltar i flere internasjonale forhandlinger og prosesser som skal sikre fremgang for bærekraftsmålene og bidra til ForUMs visjon om en demokratisk og fredelig verden i økologisk balanse, basert på rettferdig fordeling, solidaritet og menneskerettigheter.  Saken oppdateres fortløpende.

Oppdatert 10.01.2024

FNs naturforhandlinger

Konvensjonen for biologisk mangfold (Convention for Biological Diversity, CBD) har statspartskonferanse (COP) hvert andre år. Det 16. naturtoppmøtet (COP16) ble gjennomført mellom 21. oktober og 1. november 2024 i Cali, Colombia. ForUM var representert i den norske delegasjonen ved Teshome Hunduma Mulesa fra ForUM-sekretariatet.

COP16 ble avsluttet før noen av de mest kritiske punktene, spesielt finansieringsmekanisme og ressursmobilisering, kunne avgjøres. Forhandlingene vil derfor fortsette i Roma mellom 25. og 27. februar.

Det ble avholdt tekniske møter (SBI og SBSTTA) i Nairobi, Kenya mellom 13.-29. mai 2024.

ForUMs arbeidsgruppe for natur følger naturforhandlingene tett og er de som utformer ForUMs posisjoner inn mot forhandlingene.

Kontaktperson: Teshome Hunduma Mulesa, seniorrådgiver naturmangfold og bærekraftige matsystemer, teshome@forumfor.no


FNs klimaforhandlinger

Klimakonvensjonen (UNFCCC) har statspartskonferanse (COP) hvert år. Det 29. klimatoppmøtet (COP29) ble gjennomført mellom 11. og 24. november 2024 i Baku, Aserbajdsjan. Det var tekniske møter (SBI og SBSTA) i Bonn, Tyskland i juni 2024. ForUM var representert i den norske delegasjonen ved Lillian Bredal Eriksen fra ForUM-sekretariatet.

Å sikre et nytt globalt finansieringsmål for perioden etter 2025 var den største saken på COP29. I slutterklæringen ble landene enige om et finansieringsmål på 300 milliarder årlig fram til 2035.

ForUMs arbeidsgruppe for klima følger klimaforhandlingene tett og er de som utformer ForUMs posisjoner inn mot forhandlingene.

Kontaktperson: Lillian Bredal Eriksen, seniorrådgiver klima, lillian@forumfor.no


FNs høynivåforum for bærekraftsmålene (HLPF)

FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling (HLPF) møtes årlig i New York. Det neste møtet vil finne sted 14.-23. juli. Tema for møtet er: “Advancing sustainable, inclusive, science- and evidence-based solutions for the 2030 Agenda for Sustainable Development and its Sustainable Development Goals for leaving no one behind”.

HLPF i 2024 hadde fokus på bærekraftsmål 1 (utrydde fattigdom), mål 2 (utrydde sult), mål 13 (stoppe klimaendringene), mål 16 (fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner) og mål 17 (samarbeid for å nå målene). Tema var ‘Reinforcing the 2030 Agenda for Sustainable Development and eradicating poverty in times of multiple crises: The effective delivery of sustainable, resilient and innovative solutions’. I tillegg var HLPF være viktig i forberedelsene til Summit of the Future. ForUM var representert i den norske delegasjonen ved Aron Halfen fra ForUM-sekretariatet.

ForUMs arbeidsgruppe for bærekraftsmålene følger FNs høynivåforum for bærekraftsmålene tett.

Kontaktperson: Aron Halfen, leder for politikk, aron@forumfor.no


FNs forhandlinger for finansiering for utvikling

FNs Forum for utviklingsfinansiering (Financing for Development, FfD) møtes årlig i New York. Det neste møtet vil finne sted i april.

FNs generalforsamlings andre komité vedtok høsten 2023 at man skal arrangere den fjerde internasjonale konferansen om utviklingsfinansiering (FfD4) i 2025. Konferansen vil bli avholdt i Sevilla, Spania i juli.

Det ble også vedtatt at et byrå bestående av utvalgte medlemsland skal utforme mandatet (Terms of Reference) for en skattekonvensjon i FN. Mandatet ble vedtatt i november 2024. Mer informasjon om denne prosessen her.

I 2024 ble IMF og Verdensbanken sine vårmøter avholdt 17.–19. april, og Global Supply Chain Forum arrangert 21. – 24. mai. Konferansen omhandlet blant annet klimaendringer, transport, digitalisering og inkludering av sårbare land.

Norge var i 2024 gjest i G20 under Brasils lederskap, og fortsetter som gjesteland under Sør-Afrikas lederskap i 2025.

ForUMs arbeidsgruppe for utviklingsfinansiering følger FNs forhandlinger for finansiering for utvikling tett og er de som utformer ForUMs posisjoner inn forhandlingene.

Kontaktperson: Marte Mørk, fagrådgiver utviklingsfinansiering, marte@forumfor.no


FNs komité for global matsikkerhet (CFS)

Komiteen for global matsikkerhet (The committee on world food security, CFS) møtes årlig i Roma. Det neste møtet (CFS 53) vil finne sted i september.

CFS 52 i oktober 2023 ble det godkjent frivillige retningslinjer for likestilling og styrking av kvinner og jenters roller i matsystemet. Det ble vedtatt nye policy-anbefalinger på utvikling av bedre og mer enhetlig datainnsamling, samt bruk av felles metode for matsikkerhets- og ernæringsdata. Det ble også vedtatt arbeidsprogram for de neste fire årene i CFS. I 2024 vil tema være urbane matsystemer. På CFS52 vil det legges frem policy-forslag på å redusere ulikhet for matsikkerhet og ernæring. Les mer om CFS møtet i 2023 her.

ForUMs arbeidsgruppe for bærekraftige matsystemer følger CFS, og ForUM har hatt en plass i delegasjonen de siste årene.

Kontaktperson: Teshome Hunduma Mulesa, seniorrådgiver naturmangfold og bærekraftige matsystemer, teshome@forumfor.no


FNs miljøforsamling (UNEA)

Den sjuende miljøforsamlingen i FN (UNEA 7) vil finne sted 8.-12 desember i Nairobi med forberedende møter direkte i forkant. Miljøforsamlingen er flyttet til desember for å komme tilbake til at miljøforsamlingen gjennomføres i oddetallsår etter UNEA-5 ble flyttet til 2022 som følge av covid-pandemien.

Den sjette miljøforsamlingen i FN (UNEA 6) ble gjennomført i Nairobi mellom 26. februar og 1. mars i 2024. ForUM var representert i den norske delegasjonen ved Ingrid Rostad fra ForUM-sekretariatet.

ForUM har, som akkreditert organisasjon til FNs miljøprogram, anledning til å delta med flere representanter på både selve miljøforsamlingen og forberedende møter. På grunn av bredden av saker som diskuteres og at dette forandrer seg mellom hvert møte følges ikke prosessen av en spesifikk arbeidsgruppe, men er åpen for innspill fra alle ForUMs medlemsorganisasjoner.

Kontaktperson: Teshome Hunduma Mulesa, seniorrådgiver naturmangfold og bærekraftige matsystemer, teshome@forumfor.no


FNs generalforsamling og andre møter

ForUM følger de overnevnte prosessene, samt FNs generalforsamling (UNGA), tett. Generalforsamlingen møtes hver høst i FNs hovedkvarter i New York. ForUM har delegasjonsplass og følger arbeidet i en utvalgt komite. De siste årene har 2. komite med fokus på finansiering vært prioritert.

ForUM hadde i 2024 i tillegg delegasjonsplass til ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og FNs kvinnekommisjons (CSW) møte.

Kontaktperson: Aron Halfen, leder for politikk, aron@forumfor.no

Dette er prosessene

FNs forum for utviklingsfinansiering (Financing for Development Forum – FfD) møtes hvert år for å diskutere hvordan bærekraftsagendaen skal finansieres.

FNs høynivåforum for bærekraftsmålene (High Level Political Forum - HLPF)  arrangeres årlig av FN i regi av ECOSOC i New York i juli. HLPF er verdenssamfunnets årlige møte for å gjøre opp status og drøfte problemstillinger knyttet til Agenda 2030 - arbeidet for en bærekraftig utvikling globalt.

FNs komite for global matsikkerhet (CFS) møtes årlig i Roma for å adressere de store globale utfordringene knyttet til sult, ulikhet og matsystemer.

FNs klimaforhandlinger(UNFCCC) foregår gjennom årlige mellom-forhandlinger i Bonn i juni og et klimatoppmøte i november/desember der verdens land diskuterer løsninger på verdens klimaproblemer.

FNs miljøforsamling (UNEA) møtes annethvert år i Nairobi, Kenya, for å bli enige om prioriteringene for den globale miljøpolitikken og for å utvikle internasjonal miljølovgivning.

FNs naturforhandlinger (CBD) er forhandlingene under Konvensjonen for biologisk mangfold (CBD), herunder den nye naturavtalen som ble vedtatt i desember 2022. Statspartsmøtet under konvensjonen for biologisk mangfold finner sted annethvert år og er samlokaliserte med statspartsmøtene for Cartagena-protokollen og Nagoya-protokollen.