Forrige uke kom regjeringspartiene til enighet med SV om neste års statsbudsjett. Budsjettavtalen viser at det mangler over to milliarder kroner for å oppnå målet om at en prosent av brutto nasjonalinntekt skal gå til bistand.
- Norge har tjent milliarder på krigen i Ukraina. Likevel klarer vi ikke å gi en prosent i bistand. Et så rikt land må kunne ta seg råd til dette. Det er skammelig at bistandsmålet nå ryker, sier Sund-Henriksen.
Kritiske reaksjoner
Flere av ForUMs medlemsorganisasjoner stiller seg kritiske til at en-prosenten glipper. Konflikter, global matkrise og klimakrise krever umiddelbar handling.
– Dette løftebruddet rammer verdens fattigste og mennesker i humanitære kriser. Norge har enorme ekstra inntekter og et unikt finansielt handlingsrom – og så vil ikke stortingsflertallet bruke én prosent på nødhjelp og bistand! Det er dypt skuffende, skriver Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i en e-post til Vårt Land.
– Den ekstreme fattigdommen øker, og stadig flere barn trenger hjelp. Derfor er det helt uforståelig at verken regjeringen eller SV vil bruke mer av vår overflod til å hjelpe mennesker i nød, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.
Også Strømmestiftelsen reagerer.
– Det er ganske overraskende at et rødgrønt flertall ikke fikser én prosent av BNI til langsiktig og humanitær bistand. Særlig når behovene er større enn på svært lenge, sier Erik Lunde, generalsekretær i Strømmestiftelsen til Panorama.
Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, mener regjeringen fortsetter med klimafiendtlig oljepolitikk.
- SV har flyttet noe penger i en grønnere retning, men jeg synes det er skremmende at regjeringen ikke er villige til å gi mer. Dette er nok et budsjett som svikter unge i en kritisk tid, sier Gylver til Dagbladet.
Noen lysglimt
Selv om det er mange skuffelser, løfter Sund-Henriksen noen positive sider ved budsjettavtalen. Blant annet reverseres det foreslåtte kuttet til frivillig skogvern, og klima og skogsatsningen økes med 1 milliard kroner. Med den nye økningen vil norsk regnskogsatsing ligge på 4 milliarder kroner totalt. Dette jubler blant annet Regnskogfondet for.
– Dette er fantastiske nyheter for regnskogen. Mulighetene for regnskogbevaring er bedre enn noen gang med politisk vilje i Brasil, Colombia og Indonesia. Samtidig er fremgangen skjør, og presset stort. Derfor er det viktig at Norge stiller opp med økt støtte når mulighetene er der, sier generalsekretær Tørris Jæger.
Videre får frivilligheten full momskompensasjon, og regjeringen øker støtten til organisasjoner som jobber for kjernefysisk nedrustning.
- Både momskompensasjon og økt støtte til nedrustning heier vi på. Men vi krever at regjeringen leverer på bistandsprosenten neste år, avslutter Sund-Henriksen.
Les også: